Rămâi conectat

Actualitate

Inițiatorul mișcării „șî eu” ia din nou atitudine: Un nou proiect marca Ștefan Mandachi dedicat lipsei infrastructurii din România și accidentelor grave

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Omul de afaceri Ștefan Mandachi, inițiatorul campaniei cu formă de protest #șî eu prin care a construit, simbolic, primul metru de autostradă din Moldova, anunță un nou proiect după o vizită în Islanda care l-a mâhnit.

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Mandachi a povestit că a văzut în Islanda panoul cu o cruce în care era scris numărul 4 și cu două mașini tamponate deasupra lui.

„Islanda. Două mașini tamponate sunt aranjate ca un monument ca să arate cetățenilor dramele de pe șosele. Sunt călit de ani de zile cu astfel de scene reale, nu ”înscenate” de pe drumurile noastre, așa că nu-s dat pe spate. Totuși, îl întreb circumspect pe ghid: ce înseamnă cifra patru de pe crucea de pe panou?

Îmi răspunde mâhnit că ”PATRU oameni au murit ÎNTR-UN AN în accidente rutiere în toată țara”.
Am crezut că nu aud bine… La noi au murit 10 (ZECE) într-o SINGURĂ ZI. Zece familii înmărmurite de durere pe viață. Dintr-o lovitură. (Că au murit mai mulți oameni ieri și în alte accidente, nu a fost doar unul singur pe șoselele morții).

La auzul dramei, dom’ ministru afirmă bățos că lor le pasă și că urmează nu știu ce amenzi drastice plus că-i belește pe toți șoferii de pe camioane, etc. Gargariseala tradițională în cazul unor astfel de tragedii.
Nici pomeneală să zică, măcar în treacăt, că acolo ar fi trebuit în mod logic, moral și firesc să fie autostradă care să lege, de pildă, Bucovina de Delta Dunării sau Marea de Băile Felix, comori ignorate ale turismului României!

Dar dacă tot îți pasă și le-ai transmis condoleanțe familiilor, de ce nu mergi la priveghi? Și nu singur, ci însoțit. De către toți predecesorii tăi miniștri, toți premierii care v-au numit și de către toți președinții care au desemnat premieri. De 30 ani, de când ați condus pe ultimul DRUM(!) zeci de mii de români nevinovați. Luați o coroană și vă scrieți cu o cariocă neagră numele și prenumele pe ea, că așa se face.

Pe drumul de la Constanța- Slobozia- Urziceni am condus recent. Dezastru. Pericol public. Primejdie de MOARTE. Risc fizic și psihic. Oricare dintre noi am fi putut fi în locul microbuzului. Un microbuz este lung și înalt, dar o mașină mică este jumătate cât un microbuz. Nu ar fi rămas nici ștergătorul din spate dintr-un astfel de impact cu un tir.

Șoferul de tir poate fi vinovat, habar n-am, dar nu cred că există un singur conducător de camion din România care să își dorească să circule prin sate în loc de autostradă.
N-ar fi rău să fie mai vocală breasla șoferilor de tir, care pot fi ei însuși în locul colegului lor. În groapă sau la închisoare.

Un simplu parapet (separator de sens) și două benzi ar fi salvat zece vieți (zece doar ieri, și multe zeci de mii de-a lungul anilor). Ce mare inginerie cosmică e să așterni niște beton? În România mor 2000 anual și 25.000 grav răniți. Uniunea Europeană a cuantificat în bani cât costă pe Stat viața unui cetățean român decedat în accidente rutiere. Decedați + răniți grav= PATRU MILIARDE. Pe an. Oricum nu Statul produce banii, așa că nu-l doare, dar totuși ar fi suficienți să înceapă ZECE kilometri de autostradă, care ar salva măcar zece vieți pe an… Nu mai mult.”

Mandachi a anunțat că pregătește un film documentar dedicat lipsei infrastructurii din România și accidentelor grave care se petrec în țară și că intenționează să-l termine până la sfârșitul anului.

Este continuarea manifestului #șîeu, a precizat Mandachi.

sursa: digi24, pagina de Facebook Ștefan Mandachi


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul În jur de 4 milioane de seniori nu vor primi pensiile până de paște sau doar după paște, datorită poștei române care va avea un program special în următoare minivacanță. Livrarea acestora va începe pe 2 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea