Inflația scade în Europa dar prețurile în România cresc în continuare: Țara noastră, la coada clasamentului din nou
Inflația scade în Europa dar prețurile în România cresc în continuare: Țara noastră, la coada clasamentului din nou
Inflația anuală a Uniunii Europene a fost de 11,1% în noiembrie 2022, în scădere de la 11,5%, în octombrie. Cu un an mai devreme, rata era de 5,2%.
Aceste cifre sunt publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. Cele mai scăzute rate anuale au fost înregistrate în Spania (6,7%), Franța (7,1%) și Malta (7,2%).
După luni de creștere de la un nivel ridicat la altul, prețurile energiei au dat semne de încetinire, deoarece stocurile de gaze naturale din Uniunea Europeană au rămas ridicate și temperaturile blânde.
Deși a rămas cel mai puternic motor din spatele inflației din zona euro, creșterea anuală a prețului energiei a fost de 34,9 la sută în noiembrie, în scădere față de 41,5 la sută, cu o lună mai devreme. Cu toate acestea, prețul alimentelor a urcat ușor, la 13,6% în cursul anului până în noiembrie.
În general, așa-numita rată a inflației de bază, care exclude alimente și energia, a fost constantă la 5%. Se așteaptă ca acestă rată să afecteze factorii de decizie atunci când vor ține ultima întâlnire a anului 2022. Economiștii au spus că, deși datele din noiembrie au semnalat o inversare după luni de creștere a prețurilor de consum pentru blocul monetar comun al Europei, situația a rămas precară.
În România, în schimb, indicele prețurilor de consum a crescut de la o lună la alta. Mai exact, de la 13,5% până la 14,6% a crescut acest indice al prețurilor de consum în țara noastră.
Așadar, potrivit datelor oficiale, în luna noiembrie, țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost Ungaria (23,1%), Letonia (21,7%), Estonia și Lituania (ambele cu 21,4%). Pe de altă parte, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației în luna noiembrie au fost Spania (6,7%), Franța (7,1%) și Malta (7,2%).
Ca referință, Banca Națională a României (BNR) a majorat la 16,3% prognoza de inflație pentru finalul acestui an și estimează o inflație de 11,2% pentru sfârșitul anului viitor, potrivit datelor prezentate în noiembrie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate
Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate Cristian Păun, profesor de economie la ASE București și originar din Alba Iulia, a lansat un semnal de alarmă pe rețelele sociale, pornind de la o statistică îngrijorătoare: două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un „geniu”. Într-o […]
21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației
21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat marți o nouă rundă de schimbări importante în cadrul Direcției Generale Antifraudă (DGAF), vizând structura de conducere de la nivel central. Astfel, 21 dintre cele 33 de persoane aflate în funcții de conducere au fost […]
Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională
Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că majorarea normei didactice de la 18 la 20 de ore pe săptămână, fără plată suplimentară, nu încalcă legea fundamentală. Judecătorii au explicat că schimbarea nu presupune mai multă muncă efectivă, ci doar o redistribuire […]