Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Inflația scade în Europa dar prețurile în România cresc în continuare: Țara noastră, la coada clasamentului din nou

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Inflația scade în Europa dar prețurile în România cresc în continuare: Țara noastră, la coada clasamentului din nou

Inflația anuală a Uniunii Europene a fost de 11,1% în noiembrie 2022, în scădere de la 11,5%, în octombrie. Cu un an mai devreme, rata era de 5,2%.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Aceste cifre sunt publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. Cele mai scăzute rate anuale au fost înregistrate în Spania (6,7%), Franța (7,1%) și Malta (7,2%).

După luni de creștere de la un nivel ridicat la altul, prețurile energiei au dat semne de încetinire, deoarece stocurile de gaze naturale din Uniunea Europeană au rămas ridicate și temperaturile blânde.

Deși a rămas cel mai puternic motor din spatele inflației din zona euro, creșterea anuală a prețului energiei a fost de 34,9 la sută în noiembrie, în scădere față de 41,5 la sută, cu o lună mai devreme. Cu toate acestea, prețul alimentelor a urcat ușor, la 13,6% în cursul anului până în noiembrie.

În general, așa-numita rată a inflației de bază, care exclude alimente și energia, a fost constantă la 5%. Se așteaptă ca acestă rată să afecteze factorii de decizie atunci când vor ține ultima întâlnire a anului 2022. Economiștii au spus că, deși datele din noiembrie au semnalat o inversare după luni de creștere a prețurilor de consum pentru blocul monetar comun al Europei, situația a rămas precară.

În România, în schimb, indicele prețurilor de consum a crescut de la o lună la alta. Mai exact, de la 13,5% până la 14,6% a crescut acest indice al prețurilor de consum în țara noastră.

Așadar, potrivit datelor oficiale, în luna noiembrie, țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost Ungaria (23,1%), Letonia (21,7%), Estonia și Lituania (ambele cu 21,4%). Pe de altă parte, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației în luna noiembrie au fost Spania (6,7%), Franța (7,1%) și Malta (7,2%).

Ca referință, Banca Națională a României (BNR) a majorat la 16,3% prognoza de inflație pentru finalul acestui an și estimează o inflație de 11,2% pentru sfârșitul anului viitor, potrivit datelor prezentate în noiembrie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Programul băncilor de Paște 2024: Ce orar de funcționare au CEC BANK, BCR, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, BRD și ING Bank de sărbători

Bogdan Ilea

Publicat

în

Programul băncilor de Paște 2024: Ce orar de funcționare au CEC BANK, BCR, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, BRD și ING Bank de sărbători Mai multe bănci din România au un program special de interacțiune cu clienții în perioada sărbătorilor pascale.  CEC Bank CEC Bank a luat toate măsurile pentru ca, în zilele care sunt declarate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea