Rămâi conectat

Ştirea zilei

Înființarea rețelei de apă în localitatea Vidolm, din comuna Ocoliș: Primăria a solicitat acordul de mediu din partea APM Alba

Publicat

în

Înființarea rețelei de apă în localitatea Vidolm, din comuna Ocoliș: Primăria a solicitat acordul de mediu din partea APM Alba

Primăria comunei Ocoliș a solicitat avizul de mediu pentru înființarea rețelei de de apă în localitatea Vidolm.

Primăria comunei Ocoliş propune implementarea proiectului privind construirea sistemului de alimentare cu apă în localitatea Vidolm, comuna Ocoliş, jud. Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit
Sistemul de alimentare cu apă este compus din:

• dren pentru captare apă, amplasat la 4,0 m pe malul drept a paraului Vidolm pe o lungime de 18 m conform studiului hidrogeologic avizat cu referatul de expertiza hidrogeologica intocmit de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor Bucuresti.

• conducta de aductiune apa de la dren pana la rezervor cu o lungime de 230 m.

• rezervor de apă din panouri de oţel acoperite cu email vitrificat montat suprateran cu volumul util de 100 m3;

• statie de clorinare cu hipoclorit montata in container metalic: 6.0×2.4×2.5m

• reţea de distributie apă care alimentează prin curgere liberă toţi consumatorii cu o lungime de 2846m.

• bransamente de apa 120 buc

Investiţia de bază este structurata in 4 obiecte pe care le tratam in cele ce urmeaza:

Ob 4-1 Dren si conducta de aductiune apa

Ob 4-2 Rezervor de inmagazinare apa de 100 mc si statie de clorinare

Ob 4-3 Retele distributie apa si bransamente apa

Ob.2-1 Branşament electric la staţia de clorinare

Pe reţeaua de distributie apa sunt prevazute 6 camine de vizitare si un camin de apometru . Conducta de distributie apa este prevazuta din teava pentru apa potabila, special conceputa pentru cresterea rezistentei la solicitarile mecanice si la radiatia UV ( considerate punctele slabe ale tevilor PEHD) Adancimea depozare a conductei s-a prevazut la min. 1,00 m de la generatoarea superioara a acesteia. Panta minima este de 0,4% conform STAS 3051.

Pentru detectarea ulterioara a traseului conductei in sant langa conducta de apa se va monta un fir metalic din cupru de 2,5 mm, de culoare albastra.

Conducta de distributie apa se pozeaza in afara carosabilului pe o parte a drumului conform planului de situatie, acolo unde este posibil, iar unde nu este posibil se pozeaza in carosabil.

Dren si conducta de aductiune apa

Conform studiului hidrogeologic elaborat drenul este amplasat la 4,0m pe malul drept al paraului Vidolm. Drenul se construieste in albia minora a paraului Vidolm, provenienta debitelor fiind legata de infiltrarile din parau si din izvorul din versantul drept la paraului. Din informatiile locale acest parau nu a secat niciodata.

Drenul se realizează sub cota talvegului, într-un strat aluvionar grosier adus de torent din sectorul inalt. Conform studiului hidrologic nivelul apei subterane a fost gasit la cota 2,0 m . Drenul are o lungime de 18,0m ce se realizeaza din tuburi PP corugat 0 500 mm; minim SN10; perforate cu fante pentru admisia si colectarea apei.

Rezervor de apa metalic suprateran de 100 mc si statie de clorinare

Rezervorul de apa s-a dimensionat pentru acumularea apei de consum menajer si pentru asigurarea rezervei de incendiu de 54 mc a localitatii. S-a adoptat un rezervor metalic suprateran de 100 mc cu diametru de 5,97 m si H= 4,2 m, montat suprateran la cota 483 m. Rezervorul se amplaseaza pe terenul Primariei suprafata de teren ocupata fiind de 841 mp (29m x 29m). La amplasarea rezervorului s-a tinut cont de prevederile HG nr. 930/2005 care sunt recomandate distantele minime de protecţie sanitara.

Statia de clorinare

In incinta rezervorului s-a prevazut o instalatie de clorinare a apei cu hipoclorit cu debit 2,51 l/s montata intr-un container 6.0×2.4×2.5m echipat cu doua sisteme automate de dozare: unul înainte de rezervorul de stocare si altul la ieşirea spre consumatori.

Instalatia de clorinare se compune din:

– Pompa de dozare ,cu membrama cu comanda electronica prevăzută cuaccesorii;

– Pompa dozatoare digitala, multifunctii cu ,Qmax =2,5l/h,Hmax = 100mCA

– Rezervor de stocare din polietilena pentru soluţia de hipoclorit, V=100 l – 1buc; (include sensor de nivel)

Furnituri:

– Filtru sorb cu senzor de nivel si cablu 2,5 m;

– Supapa de injecţie dubla V2.-V4” cu bila ceramica;

– Furtun de absorbţie flexibil, 2 m si furtun de refulare rigid, 2 m;

– Contor cu impulsuri, DN50


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

UPDATE FOTO| Alertă în Alba: Minora de 11 ani din Alba Iulia, DISPĂRUTĂ de acasă a fost GĂSITĂ de polițiști

Publicat

în

UPDATE FOTO| Alertă în Alba: Minora de 11 ani din Alba Iulia, DISPĂRUTĂ de acasă a fost GĂSITĂ de polițiști

Polițiștii din Alba caută o minoră care a plecat de la domiciliul său din Alba Iulia și nu a mai revenit. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

La data de 2 iulie 2022, în jurul orei 19,30, Poliția Municipiului Alba Iulia a fost sesizată de către un bărbat din Alba Iulia, cu privire la faptul că, în după amiaza aceleiași zile, în jurul orei 15,00, nepoata sa, SĂCELEAN NICOLETA LARISA, de 11 ani, a plecat de acasă și nu a mai revenit.

Minora are următoarele semnalmente:

Elit - Gustul Desăvârșit

• 140 cm înălțime;
• 50 de kilograme;
• Ochi căpriu;
• Păr lung, negru;

Polițiștii desfășoară cercetări în vederea identificării minorei, iar aceasta a fost dată în urmărire.

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

UPDATE: Minora a fost găsită pe raza municipiului Alba Iulia. Din primele data rezulta ca nu a fost victima vreunei infractiuni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

TREI drumuri județene din Alba, afectate de inundațiile din ultimii ani vor fi refăcute: Licitația de aproape 900.000 de lei, lansată în SEAP

Publicat

în

TREI drumuri județene din Alba, afectate de inundațiile din ultimii ani vor fi refăcute: Licitația de aproape 900.000 de lei, lansată în SEAP

Consiliul Județean Alba a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru lucrări pe trei drumuri județene din Alba, care au fost afectate de inundațiile din ultimii ani. Valoarea totală a investiției este de 867.954,05 de lei.

În perioada anilor 2016-2021 pe teritoriul judeţului Alba au avut loc fenomene meteorologice deosebite, precipitaţii de mare intensitate, ploi torenţiale cu antrenare de resturi vegetale, aluviuni şi bolovăniş, care au provocat alunecări de teren, inundaţii fiind afectate părţile carosabile ale drumurilor, podeţe şi ziduri de sprijin.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru înlăturarea obstacolelor de pe sectoarele de drumuri judeţene blocate, refacerea sectoarelor de drum distruse de viiturile puternice în vederea deschiderii circulaţiei, au fost luate măsuri urgente de către administratorul drumurilor judeţene.

În urma Proceselor verbale privind constatarea şi evaluarea pagubelor produse în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase şi a inundaţiilor înregistrate în perioada anilor 2016-2021, au fost emise Hotărâri de Guvern privind alocarea unor sume din Fondul de intervenţii la dispoziţia Guvernului prevăzute în bugetul de stat, pentru Consiliul Judeţean Alba şi unităţile administrative teritoriale din judeţul Alba, afectate de inundaţiile şi fenomenele hidrometeorologice periculoase.

Până la această data au fost cheltuite numai o parte din aceste sume-pentru intervenţiile de urgenţă şi asigurarea circulaţiei pe drumurile respective, urmând ca prin prezenta procedură să fie achiziţionare şi contractate lucrări pentru refacerea zonelor afectate şi asigurarea circulaţiei în condiţii de siguranţă.

În urma precipitaţiilor de mare intensitate din 15-19 iulie 2021 a fost afectată inclusiv infrastructura judeţeană de transport, respectiv drumurile judeţene DJ 750 A în zona Sohodol şi DJ 750 G în zona Ocoliş, acestea devenind impracticabile pe anumite zone.

Pentru eliminarea efectelor calamităţilor produse şi asigurarea circulaţiei către locuinţele din zonă, în primă fază s-au efectuat de urgenţă, lucrări de refacere a terasamentelor. În acest an, vor fi realizate lucrările necesare pentru aducerea drumurilor judeţene în starea iniţială de viabilitate.

Tot în acea perioadă a fost afectat şi drumul judeţean DJ 107 D, inclusiv Podul de la km 10+530 aflat în extravilanul oraşului Ocna Mureş.în acest an vor fi executate lucrări de reparaţii curente la pod , constând în refacerea culeilor şi a parapeţilor de protecţie.

În conformitate cu „Normativ privind întreţinerea şi repararea drumurilor publice”, ind. AND 554-2002, lucrările de întreţinere periodică a drumurilor, sunt acele lucrări care se execută periodic şi planificat în scopul compensării parţiale sau totale a uzurii produse structurii rutiere, lucrărilor de artă, de siguranţă rutieră şi clădirilor anexe aferente drumurilor.

Obiectul achiziţiei publice: execuţia lucrărilor pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale pe drumurile judeţene DJ 750 A – Sohodol, DJ 750 G – Ocoliş şi pod pe DJ 107 D.

Lucrările necesare pentru înlăturarea efectelor calamităţilor şi aducerea lor la starea iniţială presupun refacerea sistemului rutier-îmbrăcăminţi asfaltice pe DJ 750 A: Sohodol şi DJ 750 G: Ocoliş pentru aducerea acestora la starea iniţială; la podul de pe drumul judeţean DJ 107 D sunt necesare lucrări de înlociire a parapetului distrus şi protecţie culei.

Cantităţile estimate de lucrări sunt:

Lotul 1 – pe DJ 750 G, pe teritoriul localităţii Ocoliş – cantitatea estimate este de 6.800 mp de strat de legătură BAD25 şi strat de uzură BA 16 , cu reprofilare şi completare strat de fundaţie din piatră.

Lotul 2 – pe DJ 750 A , pe teritoriul localităţilor Sohodol şi Gura Sohodol – cantitatea estimată este de 875,0 mp de strat de legătură BAD25 şi strat de uzură BA 16 , cu reprofilare şi completare strat de fundaţie din piatră.

Lotul 3 – Pod pe drumul judeţean DJ 107 D – parapet metalic din ţeavă pentru poduri pe o lungime de 30ml şi refacerea protecţie culei cu beton 15 mc beton cu cofrag şi armătura aferentă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Închisoare cu suspendare pentru șoferul din Alba care a spulberat un bărbat în timp de conducea cu peste 90 de km/h

Publicat

în

Închisoare cu suspendare pentru șoferul din Alba care a spulberat un bărbat în timp de conducea cu peste 90 de km/h

Un bărbat din Războieni Cetate a fost condamnat de Judecătoria Aiud la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Tragedia s-a produs în 17 august 2018. În jurul orei 15:27, în localitatea Unirea, inculpatul, în timp ce conducea autoturismul cu o viteză de circa 93 km/h, observă victima care s-a angajat în traversarea străzii printr-un loc neamenajat și fără să se asigure, iar datorită faptului că inculpatul a circulat cu o viteză peste limita legală de 50 km/h, l-a surprins și accidentat pe acesta din urmă.

În urma impactului, bărbatul a fost proiectat în afara părții carosabile, pe taluzul șanțului din partea dreaptă a drumului, cu consecința decesului acestuia, iar autoturismul, accidentat pe partea dreaptă s-a oprit pe carosabil pe direcția Războieni Cetate – Unirea.

Elit - Gustul Desăvârșit

Conform raportului de expertiză tehnică judiciară, viteza autoturismului condus de către inculpat constituie producere a accidentului. Astfel, inculpatul putea evita producerea accidentului dacă circula cu o viteză legală de 50 km/h sau dacă frâna și reducea din timp viteza autoturismului.

Potrivit raportului de expertiză medico-legală moartea bărbatului a fost violentă și s-a datorat tamponadei cardiace prin ruptură aortică în cadrul unui politraumatism, iar leziunile traumaticeconstate la autopsie s-au putut produce prin lovire de către un autovehicul și proiectare pe un plan dur și au legătură de cauzalitate directă cu decesul.

Sentința nu este definitivă, ea putând fi atacată cu drept de apel în 10 zile de la comunicare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare