Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Îndrăgostiții de pe Muntele Găina vor fi întâmpinați de Crăiasa din legendă

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sărbătoarea de pe Muntele Găina, ce se desfășoară la sfârșitul acestei săptămâni, în zilele de sâmbătă și duminică, va cuprinde și un moment deosebit: transpunerea scenică a legendei muntelui.

Se spune că pe munte locuia o crăiasă ce avea o găină care făcea ouă de aur. Îndrăgostiții care veneau să-și mărturisească dragostea în fața Crăiesei, primeau de la aceasta câte un ou de aur. Apoi, lotrii au furat coșul cu ouă și găina fermecată. Urmăriți fiind, lotrii au scăpat coșul cu ouă în Arieș, care de atunci străcește în soare fiind plin de pulbere de aur, și au ascuns găina într-o peșteră din Roșia Montană unde și astăzi se mai găsesc fragmete de aur din ouăle pe care le face găina.

Îndrăgostiții care vor veni duminică pe munte, vor avea surpriza de a o întâlni pe Crăiasa. Aceasta, înconjurată de curteni, va sta pe tronul său și le va oferi brățări cu însemnele târgului și ouă aurite. Îndrăgostiții vor fi apoi trecuți într-un registru special, Registrul Îndrăgostiților, și vor primi un Certificat care să le ateste dragostea.

Organizatorii ai și alte surprize pentru participanții la cea mai cunoscută sărbătoare din Apuseni. Sâmbătă, pe scena din localitatea Avram Iancu va avea loc etapa finală a Festivalului – Concurs Cultură pentru cultură, festival în cadrul căruia se vor întrece cele mai bune formații de amatori din județ, câștigătoare ale etapelor zonale organizate până acum. Invitați speciali ai festivalului sunt Cornelia și Lupu Rednic. Seara de sâmbătă va continua cu un spectacol de muzică etno susținut de trupele Haiducii și Rustic, iar focul de artificii de la ora 22.00 va încheia prima zi de petrecere.

Tot sâmbătă seara, de data aceasta pe Muntele Găina, va avea loc un program dedicat celor tineri. Astfel, de la ora 22.00, pe scena de pe munte, vor concerta trupele Haiducii și Rustic. La ora 23.45 se va aprinde cel mai mare foc din Apuseni – Focul îndrăgostiților, iar de la ora 24.00 petrecerea va continua târziu în noapte cu focuri de artificii și discotecă în aer liber.

În cea de-a doua zi a sărbătorii, duminică, toate manifestările se vor muta pe Muntele Găina. De la ora 9.30 va avea loc un Te Deum la Crucea Iancului, iar de la ora 10.00 un alai tradițional de nuntă din comuna Sălciua va deschide spectacolul folcloric ce-l are ca invitat special pe Ionuț Fulea.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea