Rămâi conectat

Actualitate

Indemnizația minimă de creștere a copilului crește, de astăzi, de la 600 lei la 1.063 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

mama-si-copilulNoile norme de aplicare a concediului și indemnizației pentru creșterea copilului (CICC) vor intra în vigoare la 1 iulie 2016, limita minimă a indemnizației urmând să crească la 1.063 de lei, față de 600 de lei, cât este în prezent, anunță Ministerul Muncii.

Citiți și AJPIS Alba: Informații legate de concediul şi indemnizaţia de creştere a copilului 2016. Cine, când și unde trebuie să depună cerere, de la 1 iulie

Conform noilor norme de aplicare a CICC, aprobate în sedința de Guvern din data de 22 iunie 2016 prin Hotararea nr 449/2016, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr 473/24.06.2016, limita minimă a indemnizației creste la 85% din salariul minim brut pe tara garantat în plata (1.250 de lei), respectiv 1.063 de lei, față de 600 de lei, cât este în prezent.

Elit - Gustul Desăvârșit

Limita maximă a indemnizației este modificată, aceasta urmând să fie calculată la 85% din veniturile nete realizate. De asemenea, suma suplimentară pentru gemeni/multipleți sau situații de suprapunere crește la 85 % din salariul minim brut pe țară garantat în plată. Stimulentul de insertie se stabilește la 50% din indemnizația minimă.

Potrivit Ministerului Muncii, persoanele care în ultimii doi ani anterior datei nașterii copilului, adopției, încredințării în vederea adopției, plasamentului sau tutelei, au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.

Părinții care depun pentru prima dată cerere pot opta pentru concediu și plata indemnizației de creștere pentru o perioadă de doi ani. Dacă doresc reluarea activității, aceștia pot depune cerere numai până la împlinirea de către copil a vârstei de un an și zece luni pentru acordarea stimulentului de inserție până când copilul împlinește trei ani.

Părinții care se află în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani nu trebuie să depună cerere pentru a prelungi sau relua concediul. Pentru aceste persoane, cuantumul indemnizației lunare aferente se realizează din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordării dreptului.

Totodată, prelungirea perioadei de acordare a stimulentului până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu handicap se face din oficiu.

sursa: hotnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

119 elevi din Alba, Brașov, Cluj, Mureș, Neamț, Suceava și Sibiu au participat la Concursul de Matematică „Gheorghe Lazăr”

Ziarul Unirea

Publicat

în

119 elevi din Alba, Brașov, Cluj, Mureș, Neamț, Suceava și Sibiu au participat la Concursul de Matematică „Gheorghe Lazăr”

În perioada 24 – 26 martie a avut loc la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu ediția 21 a Concursului Interjudețean de Matematică „Gheorghe Lazăr”, după o întrerupere cauzată de pandemie.

Concursul a fost organizat, conform tradiției, de Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu și Asociațiunea ASTRA, în colaborare cu Departamentul de Matematică și Informatică de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Concursul susține și promovează învățarea matematicii și s-a adresat elevilor claselor a VII-a – a XII-a, secțiunile matematică-informatică și științe ale naturii.

La ediția din acest an au participat 119 elevi din 7 județe: Alba, Brașov, Cluj, Mureș, Neamț, Suceava și Sibiu.

Au fost acordate 9 premii I, 8 premii II, 7 premii III, 31 de mențiuni și 16 mențiuni speciale.

Fondul de premiere, în valoarea totală de 4925 lei, a fost obținut din donații și sponsorizări prin Asociația „Gheorghe Lazăr Sibiu 2007” și Asociațiunea ASTRA, care a asigurat și medaliile oferite premianților.

Lions Club Millenium Sibiu a asigurat, și la această ediție, premii speciale, în valoare totală de 500 lei, pentru elevii cu cele mai bune rezultate obținute la concurs.

Elevii cu cele mai mari punctaje obținute la cele două secțiuni au fost recompensați cu Premiul „Gheorghe Lazăr”.

A fost organizată și o mini-sesiune de comunicări „Matematica, componentă esențială a culturii”, care l-a comemorat pe Gheorghe Lazăr (1779-1823), dascălul poporului român, personalitate marcantă a culturii naționale, fondatorul învăţământului în limba naţională din România modernă. În semn de recunoaștere a meritelor sale, 5 iunie – ziua de naștere a marelui pedagog a fost declarată prin lege Ziua învăţătorului, începând din anul 2007.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Impozitarea progresivă a tuturor pensiilor, „legată” de cele speciale. Care sunt schimbările propuse de Coaliție

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Impozitarea progresivă a tuturor pensiilor, „legată” de cele speciale. Care sunt schimbările propuse de Coaliție

Pensionarii speciali cu venituri mari nu sunt singurii care ar urma să aibă parte de impozitare de 15%, ci și pensionarii al căror venit este bazat doar pe ceea ce au contribuit, însă au lefuri consistente, conform amendamentelor Coaliției, consultate de către „Adevărul”.

Printre amendamentele depuse de grupurile parlamentare ale PSD, PNL și UDMR, sunt unele care prevăd și modificări ale Codului Fiscal, adică modul de calcul a impozitului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Concret, articolul 101 din Codul Fiscal ar urma, dacă în comisiile de specialitate sunt acceptate modificările, să aibă următoarea formă.

„Art. 101 – Calculul impozitului din venitul din pensii și termenul de plată

(1) Orice plătitor de venituri din pensii are obligația de a calcula lunar impozitul, potrivit prevederilor prezentului articol, la data efectuării plății pensiei, de a îl reține și de a îl plăti la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se face plata pensiei. Impozitul reținut este impozit final.

(2)Impozitul lunar se determină de fiecare plătitor de venit din pensii astfel:

a) pentru partea din venitul din pensii mai mică sau egală cu nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplică cota de impunere de 10%;

b) pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, se aplică cota de impunere de 15%.

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2) lit.b), în situația în care, cuantumul componentei din venitul din pensii lunar, determinată ca urmare a aplicării principiului contributivității, depășește câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, cota de impunere de 15% se aplică pentru partea din venitul din pensii lunar care depășește nivelul acestui cuantum.”, prevede amendamentul depus.

Pe de altă parte, în prezent primele două alineate ale articolului 101 ale Codului Fiscal prevăd că: „(1) Orice plătitor de venituri din pensii are obligația de a calcula lunar impozitul aferent acestui venit, de a-l reține și de a-l plăti la bugetul de stat, potrivit prevederilor prezentului articol.

(2) Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil lunar din pensii.”

Doi specialiști ai PNL din zona de Finanțe au confirmat că prin modul cum are loc formularea amendamentelor are loc introducerea impozitării progresive a tuturor pensiilor, nu doar a celor speciale. fiind sceptici privind faptul că partidul lor va susține până la final amendamentul.

Modificarea pentru magistrați

Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor e modificată și ea, astfel încât să eliminată prevederea că pensiile „se actualizează procentual ori de câte ori se majorează indemnizația de încadrare brută lunară pentru judecătorii sau procurorii în activitate”.

Noua formă este următoarea, potrivit amendamentelor consultate de „Adevărul”. „Pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate şi pensia de urmaş, se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică.”, prevede amendamentul

Un amendament care prevedea instituirea de noi categorii de pensionari speciali a fost eliminat în amendamentele pe care le-au depus cei din PSD, PNL și UDMR.

„Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorul- șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, precum și membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii pot beneficia, după expirarea unui mandat întreg, de pensia de serviciu, în cuantumul stabilit la alin. (1)”, e articolul care a fost eliminat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Când se întorc elevii la școală după vacanța de Paște. Structura anului școlar și vacanțele de care se vor bucura copii

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Când se întorc elevii la școală după vacanța de Paște. Structura anului școlar și vacanțele de care se vor bucura copii

Miercuri, 19 aprilie 2023 începe școala după vacanța de primăvară. Elevii au vacanță cuprinsă între 7 și 18 aprilie, astfel încât să includă ambele perioade de Paște: cel catolic și cel ortodox.

Paștele ortodox în 2023 va fi pe 16 aprilie, iar Paștele catolic 2023 va fi pe 9 aprilie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Perioada de vacanță este valabilă pentru toate ciclurile de învățare și se încheie pe 18 aprilie. Astfel, pe 19 aprilie va fi prima zi de școală după vacanță.

Dar anumite grădinițe pot lucra și în această perioadă, în funcție de solicitări și capacitate.

Structura anului școlar 2022-2023
Structura anului școlar 2022-2023 s-a schimbat. Astfel, nu mai există semestre, ci vor fi cinci module care vor fi despărțite de cinci vacanțe pe parcursul întregului an școlar.

Iată modulele și vacanțele dintre ele:

  • Modulul 1
    Cursurile încep luni, 5 septembrie 2022 și țin până vineri, 21 octombrie 2022

Vacanță va fi de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022.

  • Modulul 2
    Cursurile vor începe de luni, 31 octombrie 2022, și vor ține până joi, 22 decembrie 2022.

Vacanța va începe de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023.

  • Modulul 3
    Cursurile încep pe 9 ianuarie 2023 – 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor.

Vacanța va fi de o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București și va trebui să fie cuprinsă în perioada 6—26 februarie 2023.

  • Modulul 4
    Cursurile încep între 13 februarie 2023 și 20 februarie 2023, sau 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până pe data de 6 aprilie 2023.

Vacanța va fi de pe 7 aprilie 2023 până pe 18 aprilie 2023.

  • Modulul 5
    Cursurile vor ține de pe 19 aprilie 2023 și se vor termina pe 16 iunie 2023.

Vacanța de vară ține de pe 17 iunie 2023 până pe 3 septembrie 2023.

Vacanțe în anul școlar 2022-2023

  • 24-30 octombrie – vacanța de toamnă pentru toți elevii
  • 23 decembrie – 8 ianuarie 2023 – vacanța de iarnă pentru toti elevii
  • februarie 2023 – vacanța mobilă (care se ia la decizia inspectoratelor școlare județene) pentru toti elevii
  • 7 aprilie – 18 aprilie – vacanța de primăvară pentru toti elevii
  • 17 iunie – 4 septembrie – vacanța de vara pentru toti elevii

Ce este vacanța mobilă
Vacanța mobilă este în luna februarie și fiecare județ va stabili în ce perioadă va fi luată. Astfel, modulele 3 și 4 au durate diferite pentru fiecare județ.

Cele mai multe inspectorate au stabilit vacanță în ultima perioadă disponibilă, adică 20 – 24 februarie.

În săptămâna 6-10 februarie au avut vacanță elevii din Ilfov și Suceava.

Alte schimbări din structura anului școlar 2022-2023

Există și alte modificări în ceea ce privește structura anului școlar 2022-2023. Tezele nu mai sunt obligatorii, dar ele pot fi susținute de profesorii care hotărăsc acest lucru.

Mediile semestriale dispar, având în vedere că semestrele au fost desființate și în locul lor au intrat cinci module.

Pe cele cinci module, notele vor fi puse în funcție de numărul de ore alocat pe săptămână disciplinei.

„La fiecare disciplină de studiu/modul, se încheie o singură medie, calculată din numărul de note prevăzut de prezentul regulament, prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg.

La o diferență de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului”, scrie în articolul 109 alin. (1) din Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

De asemenea, media anuală generală se va calcula în mod similar cu media aritmetică. Adică se va face media aritmetică între mediile anuale la toate disciplinele și media de la purtare.

La clasele I-IV, în învățământul secundar și cel postliceal, elevii vor avea cel puțin două evaluări prin lucrare sau test pe an școlar.

Dar se schimbă și cataloagele și carnetele de notă. Din cataloage dispar cele două rubrici pentru semestre și coloanele pentru notele de la teze și media semestrială.

În noile cataloage există o singură rubrică pentru o singură medie pe an școlar.

Nu se mai exmatriculează elevi
O regulă controversată introdusă din acest an școlar spune că este interzisă exmatricularea elevilor. Acestă măsură va fi posibilă doar în învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.

O altă regulă este că părinții nu vor mai avea voie să strângă bani pentru cadourile profesorilor.

Legea vorbește despre „eliminarea oricărei dispoziții/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare