Ştirea zilei
Incultura la ea acasă
Unul dintre cei mai vechi gânditori ai Eladei, Thales din Milet, afirma că: este fericit acel om care este sănătos la trup, înzestrat la minte dar mai ales, educat. Se mai poate vorbi de educaţie în România anului 2011? Se mai poate vorbi de cultură când există atâta ignoranţă, când există atâta imitaţie, când există atâtea influenţe exterioare cu rol negativ de dezvoltare a personalităţii tinerilor? Calităţile unui român tânăr sunt acelea atribuite de Dumnezeu la naştere, pe care familia, şcoala, mediul social şi profesional le dezvoltă şi le amplifică spre folosul societăţii. Mai poate să facă acest lucru familia şi şcoala românească, când bacalaureatul 2011 este promovat în proporţie de 44%, când însuşi ministrul Învăţământului nu şi-a luat bacalaureatul decât a doua oară pe undeva prin Franţa? El ar trebui să fie ca un dirijor de orchestră simfonică iar dezacordurile din această mare simfonie, numită învăţământ, în România ar trebui să fie armonizate la toate nivelele şi gradele de învăţământ existente. Nu poţi vorbi de învăţământ în România fără să nu ţii cont de actorii principali ai acestuia care nu sunt nici ministrul Învăţământului, nici miniştrii secretari de stat ci profesorii şi învăţătorii. Fără ei nevoile de vârf ale tinerei generaţii de români: educaţie, cultură viaţă spirituală, artă, activităţi creatoare de valori, dispar încet, încet în România. Ei, profesorii şi învăţătorii, sunt oglinda societăţii româneşti, oglindă în care ar trebui să se reflecte tânăra generaţie. Din păcate, nu din cauza lor „pe sticla televizoarelor” vedem crema societăţii româneşti satisfăcută de haine de lux, bijuterii scumpe, maşini „aspiratoare de femei”, dar şi femei vulgare şi cu mintea „cât o ceapă degerată” dar cu forme „sexoase”, familia Columbenilor veşnic în căutare de senzaţional, manelişti analfabeţi ce-şi numără banii în public, Tânţăreanu şi alţii ca el, invitaţi permanenţi la posturile de televiziune.
Până când o să lăsăm vocea inculturii să ne invadeze casele? Când o să spună românii paralizaţi de „aceste valori fără valoare” – destul! Falsa cultură domneşte la ea acasă pe toate posturile de televiziune, în oraşele ţării noastre şi din păcate, ea pătrunde ca o boală incurabilă şi la ţară „în mădularele” poporului român. Acolo la ţară, cum spunea Mircea Eliade, acolo s-a format cultura românească care este în fond cultura ţărănească. Incultura agresivă, pretenţioasă şi ridicolă pătrunde de pe marile bulevarde bucureştene spre „iarba verde de acasă” lovind în resorturile profunde ale sufletului satului românesc. Românii obosiţi şi dezamăgiţi de acest nou tip de incultură ori o asimilează pasiv, creându-se milioane de prozeliţi, sau o resping pur şi simplu, oprind televizorul şi zăcând în această mare indiferenţă. Păcat că şi ziarişti de excepţie, cum este Cristian Tudor Popescu, lasă garda jos declarând că românii deja s-au obişnuit cu incultura ca şi bolnavul canceros cu morfina.
Fac un apel la elita, la crema intelectualităţii româneşti, cea care a mai rămas, să nu părăsească poporul, să lupte cu îndrăzneală împotriva tuturor formelor de „abrutizare şi tâmpire” a poporului nostru, de nimicire a minunatei noastre limbi de sorginte latină.
Nu am crezut nicioadată, dar cred că astăzi nu mai interesează pe aproape nimeni că locul de cinste al Ministrului Culturii deţinut de mari cărturari ai neamului ca: Barbu Catargiu, Mihail Kogălniceanu, Ion Ghica, Nicolae Golescu, I.C. Brătianu, Petru Carp, Titu Miaorescu, Dimitrie Bolintineanu, să fie ocupat politic de domnul Kelemen Hunor. Nu vreau să fiu acuzat de discurs rasial fiindcă în România nu ştiu dacă vreun ungur, sas sau ţigan a putut găsi dovezi palpabile de prigonire sau nepreţuire din partea noastră, a românilor, dar pur şi simplu chiar nu i se potriveşte această funcţie domnului Hunor.
Ne aflăm astăzi, din ce în ce mai mult noi, românii, în situaţia de a ne pierde ca popor dacă nu găsim soluţia salvatoare de a înlocui rapid incultura cu adevărata cultură, de a potoli foamea de valori umane de care societatea românească are atâta nevoie şi de a stabili criterii sănătoase ale ierarhizării valorilor româneşti.
Români, nu asistaţi nepăsători la holocaustul sufletului şi neamului românesc, nu vă lăsaţi striviţi niciodată de cei fără Dumnezeu şi fără neam, dar mai ales nu vă lăsaţi striviţi de incultură!
Dr. Mircea FRENŢIU,
medic primar chirurg
Ştirea zilei
Avocații din oficiu din județul Alba nu au primit banii cuveniți încă din luna ianuarie! Baroul Alba protestează din cauza numeroaselor nemulțumiri
Avocații din oficiu din județul Alba nu au primit banii cuveniți încă din luna ianuarie! Baroul Alba protestează din cauza numeroaselor nemulțumiri
Avocații din oficiu din județul Alba nu au primit banii cuveniți începând din luna ianuarie a acestui an, conform anunțului făcut astăzi de către reprezentanții Baroului Alba.
Această situație, împreună cu alte nemulțumiri acumulate de-a lungul timpului, a determinat Baroul Alba să îndemne avocații din județ să se alăture mișcării numite „Ziua Fără Avocați,” un protest pașnic menit să atragă atenția asupra problemelor din sistemul judiciar.
Decizia de a marca ziua de 4 octombrie 2023 ca „Ziua Fără Avocați” vine în urma unor hotărâri importante luate de Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România în luna septembrie 2023.
CITEȘTE ȘI: PROTEST al avocaților din Alba: Reprezentanții Baroului anunță că își întrerup activitatea astăzi
În cadrul protestului de astăzi, Baroul Alba a luat măsuri radicale, refuzând să acorde împuterniciri avocațiale pentru asistența juridică obligatorie în procesele penale și pentru asistența juridică sau extrajudiciară gratuită în cazurile non-penale. De asemenea, nu au fost numiți avocați pentru servicii de curatorie.
Ştirea zilei
LIVE VIDEO| PROTEST al avocaților din Alba: Reprezentanții Baroului anunță că își întrerup activitatea astăzi
PROTEST al avocaților din Alba: Reprezentanții Baroului anunță că își întrerup activitatea astăzi
Baroul Alba îndeamnă avocații din județ să se oprească din activitatea lor astăzi, 4 octombrie pentru a se alătura mișcării denumite „Ziua Fără Avocați! O zi în care justiția se retrage în umbră.”
Această inițiativă vine în urma unor decizii importante luate de Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România în septembrie 2023.
Conform acestor hotărâri, data de 4 octombrie 2023 a fost desemnată ca ziua în care avocații să își concentreze eforturile pe comunicarea problemelor cu care se confruntă profesia lor. Uniunea Națională a Barourilor din România și barourile locale afirmă că aceste probleme din sistemul judiciar sunt chestiuni de interes public, care necesită dialogul între reprezentanții celor trei puteri în stat și partenerii cheie ai justiției.
În cadrul acestei zile de protest pașnic, Baroul Alba a decis să nu acorde împuterniciri avocațiale pentru asistența juridică obligatorie în procesele penale și să nu numească avocați pentru aceste cauze. De asemenea, nu vor fi emise împuterniciri avocațiale și nu se vor numi avocați pentru a presta asistență juridică sau extrajudiciară gratuită și pentru servicii de curatorie în cazurile non-penale.
Cauzele care vor constitui excepții de la cele de mai sus sunt următoarele:
1. Procesul penal
1.1.Infracțiunile contra vieții: art. 188 – art. 192 Cod Penal;
1.2.Infracțiunile care au drept urmare moartea victimei;
1.3.Infracțiunile prevăzute la art. 213 – art. 217 Cod Penal;
1.4.Infracțiunile contra libertăţii şi integrităţii sexuale: art. 218 – art. 223 Cod Penal;
1.5.Infracțiunea de tâlhărie și infracțiunea de tâlhărie calificată, prevăzute de art. 233 și de art. 234 Cod Penal;
1.6.Infracțiunea prevăzută de art. 342 Cod Penal: Nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor;
1.7.Infracțiunea prevăzută de art. 343 Cod Penal: Uzul de armă fără drept;
1.8.Infracțiunile contra familiei: art. 376 – art. 380 Cod Penal;
1.9.Infracţiuni de genocid şi contra umanităţii: art. 438 – art. 439 Cod Penal;
1.10.Infracțiuni de război: art. 440 – art. 445 Cod Penal;
1.11.Infracțiunile prevăzute de art. 2 – art. 3 din Legea nr. 143/2000 (traficul de droguri, național/internațional).
2. Procesul non-penal
2.1.Procedura ordonanţei preşedinţiale;
2.2.Procesele care au ca obiect drepturi ale minorilor;
2.3.Măsuri asigurătorii şi provizorii. Suspendarea executării silite;
2.4.Ordinele de protecție.
Ştirea zilei
ACCIDENT rutier pe DN 74 A, la Cărpiniș: Un biciclist a ajuns la spital după ce a fost lovit de un autoturism
ACCIDENT rutier pe DN 74 A, la Cărpiniș: Un biciclist a ajuns la spital după ce a fost lovit de un autoturism
Un accident rutier a avut loc în cursul zilei de marți, 3 octombrie 2023, în jurul orei 16.00, pe DN 74 A, pe raza localității Cărpiniș.
La data de 3 octombrie 2023, în jurul orei 16.00, un bărbat de 29 de ani, din comuna Poiana Vadului, în timp ce conducea o autoutilitară pe DN 74 A, pe raza localității Cărpiniș, a surprins și accidentat un bărbat de 61 de ani, din comuna Roșia Montană, care circula pe o bicicletă, în aceeași direcție de mers.
În urma accidentului, biciclistul a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.
Atât conducătorul auto cât și biciclistul au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, în ambele cazuri.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
Foto: arhivă
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
4 octombrie: Ziua Internațională a Animalelor. 10 moduri prin care poți sărbători ”World Animal Day”
-
Actualitateacum 22 de ore
Alertă de fraudă online: Cum fac bani hackerii care se dau drept Poliția Română sau Interpol
-
Sportacum 22 de ore
Alba, gazdă a proiectului „Footbal in Heaven”!!! 30 de fani europeni, pe stadioanele din Cugir, Baia de Arieș, Săsciori, Șugag și Zlatna, printr-un proiect FRF-AJF Alba
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
Cum a fost răpită o copilă de 14 ani, de acasă, în miezul nopții, pentru căsătorie: Cazul se judecă la Curtea de Apel Alba Iulia
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Colet cu aproape 6 kilograme de droguri trimis din Spania și ajuns la o firmă din Alba: Pedeapsă definitivă pentru expeditorul „pachetului de biscuiți”
-
Curier Județeanacum 20 de ore
FOTO| Zeci de constructii noi pe traseul străbătut de Transalpina de Apuseni. Marius Hațegan: „Dovada clară că o zonă se poate dezvolta”