Rămâi conectat

Ştirea zilei

Incultura la ea acasă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Unul dintre cei mai vechi gânditori ai Eladei, Thales din Milet, afirma că: este fericit acel om care este sănătos la trup, înzestrat la minte dar mai ales, educat. Se mai poate vorbi de educaţie în România anului 2011? Se mai poate vorbi de cultură când există atâta ignoranţă, când există atâta imitaţie, când există atâtea influenţe exterioare cu rol negativ de dezvoltare a personalităţii tinerilor? Calităţile unui român tânăr sunt acelea atribuite de Dumnezeu la naştere, pe care familia, şcoala, mediul social şi profesional le dezvoltă şi le amplifică spre folosul societăţii. Mai poate să facă acest lucru familia şi şcoala românească, când bacalaureatul 2011 este promovat în proporţie de 44%, când însuşi ministrul Învăţământului nu şi-a luat bacalaureatul decât a doua oară pe undeva prin Franţa? El ar trebui să fie ca un dirijor de orchestră simfonică iar dezacordurile din această mare simfonie, numită învăţământ, în România ar trebui să fie armonizate la toate nivelele şi gradele de învăţământ existente. Nu poţi vorbi de învăţământ în România fără să nu ţii cont de actorii principali ai acestuia care nu sunt nici ministrul Învăţământului, nici miniştrii secretari de stat ci profesorii şi învăţătorii. Fără ei nevoile de vârf ale tinerei generaţii de români: educaţie, cultură viaţă spirituală, artă, activităţi creatoare de valori, dispar încet, încet în România. Ei, profesorii şi învăţătorii, sunt oglinda societăţii româneşti, oglindă în care ar trebui să se reflecte tânăra generaţie. Din păcate, nu din cauza lor „pe sticla televizoarelor” vedem crema societăţii româneşti satisfăcută de haine de lux, bijuterii scumpe, maşini „aspiratoare de femei”, dar şi femei vulgare şi cu mintea „cât o ceapă degerată” dar cu forme „sexoase”, familia Columbenilor veşnic în căutare de senzaţional, manelişti analfabeţi ce-şi numără banii în public, Tânţăreanu şi alţii ca el, invitaţi permanenţi la posturile de televiziune.
Până când o să lăsăm vocea inculturii să ne invadeze casele? Când o să spună românii paralizaţi de „aceste valori fără valoare” – destul! Falsa cultură domneşte la ea acasă pe toate posturile de televiziune, în oraşele ţării noastre şi din păcate, ea pătrunde ca o boală incurabilă şi la ţară „în mădularele” poporului român. Acolo la ţară, cum spunea Mircea Eliade, acolo s-a format cultura românească care este în fond cultura ţărănească. Incultura agresivă, pretenţioasă şi ridicolă pătrunde de pe marile bulevarde bucureştene spre „iarba verde de acasă” lovind în resorturile profunde ale sufletului satului românesc. Românii obosiţi şi dezamăgiţi de acest nou tip de incultură ori o asimilează pasiv, creându-se milioane de prozeliţi, sau o resping pur şi simplu, oprind televizorul şi zăcând în această mare indiferenţă. Păcat că şi ziarişti de excepţie, cum este Cristian Tudor Popescu, lasă garda jos declarând că românii deja s-au obişnuit cu incultura ca şi bolnavul canceros cu morfina.
Fac un apel la elita, la crema intelectualităţii româneşti, cea care a mai rămas, să nu părăsească poporul, să lupte cu îndrăzneală împotriva tuturor formelor de „abrutizare şi tâmpire” a poporului nostru, de nimicire a minunatei noastre limbi de sorginte latină.
Nu am crezut nicioadată, dar cred că astăzi nu mai interesează pe aproape nimeni că locul de cinste al Ministrului Culturii deţinut de mari cărturari ai neamului ca: Barbu Catargiu, Mihail Kogălniceanu, Ion Ghica, Nicolae Golescu, I.C. Brătianu, Petru Carp, Titu Miaorescu, Dimitrie Bolintineanu, să fie ocupat politic de domnul Kelemen Hunor. Nu vreau să fiu acuzat de discurs rasial fiindcă în România nu ştiu dacă vreun ungur, sas sau ţigan a putut găsi dovezi palpabile de prigonire sau nepreţuire din partea noastră, a românilor, dar pur şi simplu chiar nu i se potriveşte această funcţie domnului Hunor.
Ne aflăm astăzi, din ce în ce mai mult noi, românii, în situaţia de a ne pierde ca popor dacă nu găsim soluţia salvatoare de a înlocui rapid incultura cu adevărata cultură, de a potoli foamea de valori umane de care societatea românească are atâta nevoie şi de a stabili criterii sănătoase ale ierarhizării valorilor româneşti.
Români, nu asistaţi nepăsători la holocaustul sufletului şi neamului românesc, nu vă lăsaţi striviţi niciodată de cei fără Dumnezeu şi fără neam, dar mai ales nu vă lăsaţi striviţi de incultură!
Dr. Mircea FRENŢIU,
medic primar chirurg


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Bordean Alex-Andrei, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, performanță remarcabilă la olimpiada de tehnologia informației: Locul I la etapa județeană și calificare la națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bordean Alex-Andrei, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, performanță remarcabilă la olimpiada de tehnologia informației: Locul I la etapa județeană și calificare la națională Citește și: Performanță deosebită pentru un elev de clasa a VI-a din Alba Iulia: Stănilă Răzvan, locul I la Olimpiada Micilor Istorici – Faza Județeană și calificare la națională Bordean […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea