Rămâi conectat

Actualitate

Începe campania de vaccinare antigripală: Care sunt categoriile la risc crescut de boală înfecțioasă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începe campania de vaccinare antigripală: Care sunt categoriile la risc crescut de boală înfecțioasă

Începând de săptămâna viitoare se va da startul campaniei de vaccinare antigripală. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat faptul că vaccinul va putea fi ridicat din farmacii, pe baza unei rețete emisă de către medicul de familie pentru categoriile aflate la risc.

Mai mult, șeful de la Sănătate a transmis că vaccinarea efectivă se va putea face în unele farmacii sau la medicii de familie.

„Săptămâna viitoare va începe campania de vaccinare antigripală. Medicii de familie vor putea prescrie categoriilor la risc vaccinul gripal, compensat integral”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că gripa sezonieră continuă să reprezinte o ameninţare, atât pentru populaţia aparent sănătoasă cât şi pentru persoanele aflate la extremele de vârstă sau cu diverse boli cronice, prin riscurile pe care le produce prin complicaţiile produse de infecţia cu virus gripal şi deces.

„Vaccinarea anuală de rutină împotriva gripei sezoniere, cu un vaccin autorizat, cu compoziţia recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este recomandată tuturor persoanelor cu vârsta peste 6 luni care nu au contraindicaţii”, au transmis specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Potrivit Ministerului Sănătății, grupele la risc crescut de boală infecţioasă sunt:

  • gravide;
  • persoane cu boli cronice din grupa de vârstă 5 -64 de ani;
  • personal medical;
  • persoane cu patologie cronică variată:imonosupresie congenitală şi dobândită (boli autoimune, infecţie HIV, transplant, terapie imunosupresoare) sau cu asplenie; drenaj ventricular extern; siclemie; implant cohlear; pacienţi cu boli cardiovasculare , boli respiratorii cronice, boli hepatice cronice, boli renale cronice (inclusiv dializaţi), obezitate, boli metabolice cronice, patologie;
  • neurologică cronică, neoplazii.

Astfel, pentru sezonul epidemic 2022 – 2023, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat o cantitate de 1.500.000 de doze vaccin gripal sezonier. Din informaţiile raportate de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, până la data de 21.05.2023, au fost vaccinate antigripal un număr total de 1.479.497 de persoane din grupele de risc.

Vaccinuri decontate de stat în 2023

Zilele trecute, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că vor putea fi decontate vaccinurile gripale pentru categoriile la risc, iar de la 1 decembrie vor fi compensate şi alte tipuri de vaccinuri; regimul de decontare va fi cuprins între 50 şi 100%. Totodată, a fost modificată legea 249/2020 privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului.

Oficialul a făcut lista: pneumococic, meningococic, HPV, DTP, acelular pentru adulți, vaccinul hepatitic tip B, vaccinul Rubeolă Rujeolă Oreion, respectiv vaccinul varicelic.

“Este o modificare a hotărârii de Guvern 720 din 2008 și se introduce o nouă listă, sublista E se numește, cu denumiri comune internaționale corespunzătoare vaccinurilor pentru decontare. Regimul de decontare va fi între 50 și 100%. Iar această hotărâre va intra în vigoare imediat, pentru că de acum, din luna septembrie, vor putea fi decontate pentru categoriile la risc vaccinurile gripale, iar de la 1 decembrie, celelalte vaccinuri.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSII 2024: Pensii mai mari cu 50% începând cu luna septembrie 2024. Anunțul făcut de șeful Casei de Pensii

Nicolae Valentin

Publicat

în

PENSII 2024: Pensii mai mari cu 50% începând cu luna septembrie 2024. Anunțul făcut de șeful Casei de Pensii Șeful Casei de Pensii a anunțat o măsură așteptată de milioane de pensionari: o parte din pensii vor crește cu 50% începând cu luna septembrie 2024. Aflați în cele ce urmează care sunt principalii beneficiari ai […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea