Rămâi conectat

Curier Județean

Încep pregătirile pentru Festival de România – Regulamentul de organizare și derulare a celui mai mare eveniment din acest an, de la Alba Iulia, supuse spre aprobare consiliului local

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

”Festival de România este modul în care în fiecare an, la 1 Decembrie, concentrăm şi redăm gândurile şi simţirile românilor de pretutindeni îndreptate spre Alba Iulia, capitala noastră spirituală; este modul în care celebrăm primul impuls, locul în care s-a desăvârşit lupta pentru unitatea românilor, locul sfânt în care Dumnezeu a deşteptat o naţiune”, se arată în textul proiectului de hotărâre prin care primăria propune aprobarea regulamentului de organizare și derulare a celui mai mare eveniment care va avea loc în acest an în municipiu.

Detaliile sunt cuprinse în raportul de specialitate care însoțește proiectul aflat pe Ordinea de Zi a ședinței Consiliului Local Alba Iulia, din 30 octombrie.

”Zi de zi, ceas de ceas, atitutdinea de respect faţă de înaintaşi este argumentul suprem care oferă altitudine proiecţiilor noastre în direcţia unui viitor solid. Prin oamenii săi de astăzi, Alba Iulia arată că nu abdică de la un crez fundamental: ISTORIA merită şi trebuie valorizată clipă de clipă, iar trecutul glorios al unui popor trebuie redat prezentului. Alba Iulia este de veacuri în inima fiecărui român. Cetatea Alba Carolina pulsează la fel ca la 1918 în ritmul faptelor de glorie ale românismului.

La 100 de ani de la momentul zero al creării noastre ca naţiune modernă şi liberă, cu ocazia evenimentelor dedicate Centenarului, e timpul să arătăm tuturor românilor că de aici, din Cealaltă Capitală, a început totul şi că aici totul e ca la început: spiritul românesc descătuşat, liber şi mereu învingător. Suntem pe deplin conştienţi de importanţa acestui moment şi de aceea vrem să îl transformăm într- unul nu doar aniversar, ci definitoriu pentru fiecare român. Să facem din 1 Decembrie 2018 nu doar o zi în care ne amintim de Marea Unire ci o sărbătorim aşa cum doar noi, românii, ştim”, se mai arată în documentul citat.

Festival de România se constituie într-un complex ce cuprinde momente solemne şi ceremonialuri comemorative, spectacole, concerte, reprezentaţii pyro-muzicale, efecte speciale şi evenimente speciale.

Prin transmisiuni live pe reţele sociale, respectiv filmări de testimoniale cu personalităţi contemporane se va asigura creşterea notorietăţii destinaţiei turistice Cetatea Alba Carolina, respectiv o activitate de promovare ţintită şi de conştientizare a rolului şi importanţei Municipiului Alba Iulia în istoria poporului român;

Se va urmări realizarea unui parteneriat media cu un post de radio cu acoperire naţională care să asigure promovarea evenimentului şi a destinaţiei turistice.

Spectacolele şi concertele cuprinse în programul evenimentului se vor desfăşură în Cetatea Alba Carolina: Piaţa Cetăţii, Pietonala Mihai Viteazul, Latura de Vest, Latura de Sud şi Latura de Nord.

Conceptul evenimentului presupune integrarea de elemente ale patrimoniului antropic în scenografia evenimentului, se va urmări punerea în valoare a clădirilor martore la momentul Unirii de la 1918 într-un mod inovativ şi creativ. De aceea, peitonala Mihai Viteazul va fi eliberată de toate trăsurile de epocă, respectiv terasele amplasate pentru a putea crea un spaţiu suficient celor care vor dori să viziteze Alba lulia la 100 de ani de la momentul Unirii.

Activităţile comerciale ce vor fi autorizate pentru acest eveniment se vor desfăşura în zona de eveniment (Latura de Vest, Latura de Sud şi Latura de Nord) astfel:
– Latura de Vest – se vor reamplasa toate trăsurile de epocă şi tonetele mobile de pe pietonala Mihai Viteazul; se vor putea derula activităţi comerciale cu produse alimentare şi suveniruri; toate punctele de vânzare vor trebui să creeze o imagine coerentă a Cetăţii Alba Carolina şi a evenimentului; nu vor putea fi amplasate în acesta zonă alte activităţi comerciale care nu îndeplinesc condiţii estetice ale punctului de vânzare precum şi calitative ale produselor comercializate;
– Latura de Sud şi Latura de Nord: vor putea fi amplasate puncte de vânzare pentru produse alimentare şi artizanat; pe domeniul artizanat vor avea întâietate meşteşugarii, respectiv producătorii de produse artizanale autentice,

Activităţile comerciale vor fi diferenţiate în: alimentaţie publică (prepararea alimentelor şi produselor culinare şi de cofetărie-patiserie, precum şi vânzarea acestora populaţiei în vederea consumului, băuturi alcoolice, slab alcoolice, cocktail-uri, răcoritoare, apă, ş.a ), alte produse alimentare, produse artizanale, instalaţii de jocuri şi jucării, acţiuni de marketing/promovare produse sau servicii;

Comercianţii vor fi autorizaţi să deruleze activităţi comerciale conform celor definite mai sus, dar doar una din categoriile menţionate per punct de vânzare. Nu se va autoriza derularea de activităţi comerciale pe suprafeţe mai mici de 9 mp.

Tarifarea activităţilor comerciale se va face strict pentru punctele de preparare şi comercializare astfel:
– alimentaţie publică:
1. suprafaţă ocupată între 9,00-50,00 mp pentru o singură locaţie = 300,00 lei/mp/zi
2. suprafaţă ocupată între 50,01-200,00 mp pentru o singură locaţie – 250,00 lei/mp/zi
3. peste 200,00 mp pentru o singură locaţie = 200,00 lei/mp/zi
– produse artizanale: 150,00 lei/mp/zi;
– instalaţii de jocuri şi jucării (carusel, tiribombă, trenuleţ, carturi electrice şi altele asimilate): 200 lei/mp/zi;
– acţiuni de marketing/promovare produse sau servicii (12 mp max şi/sau promoteri): 6.500,00 lei/zi.

Comercianţii sunt obligaţi să asigure protejarea pavajului în zona de derulare a activităţilor comerciale; derularea activităţilor comerciale va fi autorizată doar în urma analizei şi aprobării primite din partea unei comisii formate din Primar/Viceprimar, reprezentant Direcţia Poliţia Locală Alba lulia, Serviciul Administrare Domeniul Public şi Privat, Compartimentul Organizare Evenimente şi Promovare Turistică şi Cabinetul Primarului;

Derularea activităţilor comerciale va fi supravegheată de Poliţia Locală Alba lulia şi angajaţi din cadrul Serviciului Administrarea Domeniului Public şi Privat. Direcţia Poliţia Locală împreună cu Serviciului Administrarea Domeniului Public şi Privat vor elabora un proces verbal pentru amplasarea în teren, respectiv eliberarea şi neutralizarea zonei ocupate la finalul evenimentului.

Pentru activităţi comerciale ce pot duce la pătarea/murdărirea pavajului, respectiv care necesită intervenţii specializate ulterioare de curăţare a suprafeţelor se va constitui o garanţie în cuantum de 25% din suma reprezentând taxa plătită pentru închirierea terenului, la finalizarea evenimentului se va părăsi locaţia/ spaţiul închiriat doar pe bază de proces verbal de constatare însoţit de fotografii elcovente realizate de Direcţia Poliţia Locală Alba Iulia.

Eliberearea/restituirea garanţiilor se va face de către Serviciul Administrarea Domeniului Public şi Privat doar în baza procesului verbal întocmit de Poliţia Locală Alba Iulia în cazul în care nu sunt consemnate distrugeri/murdărirea pavajului ş.a. care necesită lucrări de intervenţie ulterioare. Excepţie fac operatorii economici autorizaţi să deruleze activităţi comerciale şi care au încheiate alte contracte cu Municipiul Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: „Ziua pământului” sărbătorită la Sebeș de elevi și preșcolari: Ateliere și diferite activități pentru conştientizarea protecției mediului și a biodiversității

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: „Ziua pământului” sărbătorită la Sebeș de elevi și preșcolari: Ateliere și diferite activități pentru conştientizarea protecției mediului și a biodiversității Ieri, 22 aprilie, aproape 1500 de elevi și preșcolari au primit ghivece și plante din partea municipalității, pentru a susține activitățile educative din „Săptămâna verde”. S-au organizat activități pentru conștientizarea protecției mediului, biodiversității și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea