Rămâi conectat

Ştirea zilei

Încă un pacient cu CANCER obține în justiție decontarea tratamentului prescris de medic: Un flacon costă peste 1.000 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Încă un pacient cu CANCER obține în justiție decontarea tratamentului prescris de medic: Un flacon costă peste 1.000 de lei

Curtea de Apel Alba Iulia emite în continuare, la solicitarea unor persoane bolnave de cancer, ordonanțe președințiale prin care obligă instituțiile statului să deconteze integral tratamentul cu anumite medicamente.

 

Un ultim proces de acest gen s-a finalizat în 30 iunie 2023 prin obligarea Ministerului Sănătăţii, a Guvernului României și a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDMR) să deconteze integral tratamentul unui pacient diagnosticat cu cancer pancreatic. Reprezentanţii acestor instituţii au susţinut și de această dată că pacientul nu are dreptate şi au cerut magistraţilor să respingă cererea.

Potrivit hotărârii instanței de judecată, bărbatul a fost diagnosticat cu adenocarcinom pancreatic iar medicul curant recomandă tratament cu combinația de medicamente Nab Paclitaxel (denumire comercială Abraxane) în asociere cu Gemcitabină. Medicamentul este autorizat pentru punerea pe piață, inclusiv în România, prin procedura centralizată la nivelul Uniunii Europene și are prețul de 1.321,15 lei/flacon, în funcție de concentrație.

„Măsura este solicitată de către reclamant tocmai în scopul prevenirii unei pagube iminente prin atingerea adusă dreptului său la viață. Medicamentul recomandat nu este inclus în lista de medicamente compensate pentru afecțiunea de care suferă acesta, neavând aprobat protocol terapeutic. Medicamentul nu s-a aflat în procedură de evaluare în cadrul ANMDMR, în condițiile ordinului MS nr. 861/2014, aceasta procedând la evaluarea unui alt medicament DC Pazenir, un medicament generic.

În urma procesului de evaluare, ANMDMR a stabilit că există și un alt medicament indicat pentru tratamentul pacienților adulți cu adenocarcinom pancreatic metastatic, medicament inovativ, însă a ajuns la concluzia că acesta are un cost ridicat, aprobând astfel medicamentul propus DC Pazenir”, se mai susține în documentul instanței din Alba Iulia.

Protejarea dreptului la viață

În lipsa compensării totale a prețului medicamentelor, pacientul este pus în situația întreruperii tratamentului care i-a fost prescris, cu consecințe previzibil negative asupra stării sale de sănătate.

„Impunerea măsurii provizorii de asigurare a tratamentului medicamentos în regim de compensare 100% (fără contribuție personală), până la data pronunțării asupra fondului litigiului, este de natură să contribuie la protejarea dreptului la viață al reclamantului, drept consacrat atât de Constituția României, cât și de Convenția europeană privind drepturile și libertățile fundamentale ale omului, căruia îi corespunde obligația corelativă a statului de a asigura respectarea acest drept prin luarea tuturor măsurilor necesare”, a mai afirmat magistratul care a judecat cauza.

Hotărârea din 30 iunie 2023 poate fi contestată la Înalta Curte de Casație, dar este executorie, astfel încât pacientul poate să solicite instituțiilor statului să îi deconteze integral tratamentul.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea