Rămâi conectat

Actualitate

Încă o materie ar putea fi introdusă în școală. Elevii ar putea învăța cum să se ferească de fake news – proiect

Unirea Ziarul

Publicat

în

Încă o materie ar putea fi introdusă în școală. Elevii ar putea învăța cum să se ferească de fake news – proiect

Elevii ar putea învăța la școală cum să se ferească de fake news. Materia s-ar numi „Educație și cultură media” și ar fi una obligatorie. Un proiect de lege în acest sens se află deja în Parlament. A trecut de Senat, iar din toamnă, când aleșii se vor întoarce la muncă, va fi discutat și de deputați.

Orarul elevilor ar putea cuprinde o materie în plus. La ora de Educație și Cultură Media, copiii vor învăța teorii ale comunicării, dar și cum să verifice o știre falsă sau să se ferească de manipulare.

„Modul în care este exprimat și cât de mult exagerezi la el și impresiile lăsate de oameni. De obicei dacă au păreri negative și ceilalți exagerează ar trebui să îți trimită un semnal de alarmă”, explică o elevă.

„Fake news sunt știri false în traducere pentru a păcăli publicul. Eu acum sunt elev în Germania, dar tot nu avem o asemenea materie și da, mi s-ar părea foarte interesant”, spune un tânăr.

„Da, știu cum să deosebesc un fake news. Sunt foarte multe acum în mass-media pentru a face vizualizări. De obicei nu îl iau în seamă”, explică un altul.

nițiatorii proiectului spun că materia ar fi potrivită pentru clasele a VI-a și a IX-a. Disciplina ar fi una obligatorie, predată câte o oră pe săptămână.

„Dacă studiezi astfel de știri, dacă înveți să le dezbați, dacă înveți să le verifici, vei ști când ești chiar tu manipulat. Și gândiți-vă la cazul Balena Albastră, când autoritățile au fost chiar ele un promotor al unui fake news”, spune Ovidiu Raețchi, deputat PNL.

Profesorii de română, istorie, filosofie sau absolvenții de cursuri de comunicare în facultate ar putea să îi învețe pe adolescenți ce este un fake news.

Părinții îmbrățișează ideea, dar spun că ar trebui să fie o materie opțională.

Cristina Grigore – președinte Asociației Părinți Clujeni: „Sper ca să nu devină o materie cumva obligatorie, ci să facă parte din curriculum la alegere pentru că în felul ăsta, o materie care devine obligatorie poate să creeze în rândul adolescenților cumva un refuz pentru început”

Proiectul de lege care prevede introducerea materiei Educație și Cultură Media a fost adoptat tacit de Senat. Din toamnă va intra în dezbatere în Camera Deputaților.

sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea