Rămâi conectat

Actualitate

Încă 2 persoane moarte din cauza gripei. Bilanțul deceselor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Bilanțul deceselor provocate de gripă a ajuns la 34 de români care au murit de când a început sezonul virozelor respiratorii.

Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) înregistrat la nivel naţional a fost de 117.576, cu 21,3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (79.459) şi cu 29,2% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (90.963)”, se arată în informare.

Autoritățile au anunțat, miercuri, 23 ianuarie, că două persoane au murit în intervalul 14-21 ianuarie din cauza virusului gripal de tip A.

Este vorba despre persoane cu vârste peste 60 de ani, nevaccinați, din Constanța.

Conform sursei citate, din cele 34 de decese confirmate, 23 au avut virus gripal A, subtip (H1)pdm09, şase – tip A, subtip H3 şi cinci – tip A, nesubtipat.

“Nu putem afirma, în acest moment, că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever faţă de sezonul precedent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese mai devreme faţă de sezonul precedent”, spune INSP.

Potrivit sursei citate, s-a înregistrat a doua săptămână consecutivă epidemică. “Activitatea gripală a avut un trend crescător, a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere regională în zona de sud a ţării şi cu focare locale şi cazuri sporadice în celelalte zone ale ţării.

Morbiditatea prin infecţii respiratorii acute a fost mai crescută comparativ cu cea înregistrată în săptămâna precedentă şi rata pozitivităţii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 60%.

Simptome Gripă

Față de alte viroze respiratorii, gripa debutează brusc, cu febră mare, frecvente dureri de mușchi și articulații,durere de cap și stare generală alterată.

Spre deosebire de gripă, debutul virozelor respiratorii este lent, se remarcă rinoreea, tusea și răgușeala. Virusurile gripale se transmit de la om la om prin tuse și strănut.

Există însă și riscul transmiterii prin atingerea suprafețelor sau obiectelor contaminate cu virusuri gripale. Se recomandă respectarea măsurilor de igienă personală (spălarea pe mâini cu apă și săpun, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos (alimentație bazată pe fructe și legume, odihnă și mișcare), evitarea automedicației și prezentarea la medic încă de la primele semne de boală, pentru diagnostic și tratament imediat.

Singura cale prin care ne putem proteja constă în vaccinare şi în măsurile de igienă minime.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie se declară preocupat de ceea ce se întâmplă, din cel puţin două motive.

În primul rând, 50% din testele de sânge efectuate pentru bolnavii care au ajuns la spital cu simptome grave au ieşit pozitive: aveau virusul în sânge.

În al doilea rând este vorba de categoriile din care fac parte cei care au murit până acum de gripă: 75% aveau şi alte boli, dar un sfert erau aparent sănătoşi, unii dintre ei tineri în putere.

Abia la sfârşitul sezonului gripal se va putea afla de ce în acest an circulaţia virusului pare să fie mai intensă şi dacă e vorba sau nu de o tulpină agresivă.

Deşi oficial nu putem vorbi de epidemie de gripă, în afară de vaccinare, mai putem lua câteva măsuri de prevenţie. Este vorba de igienă, mai ales în comunităţile mari, cum sunt şcolile şi grădiniţele. N-ar trebui să lipsească apa caldă şi săpunul, dezinfectantele sau măştile de unică folosinţă.

Sursa: stiileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații

Ziarul Unirea

Publicat

în

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații În perioada 23-30 aprilie sunt instituite restricții de circulație pe banda 2 a Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, între kilometrii 45+500 și 45+800 de metri, calea 2 (sens Turda-Sebeș). Citește și: FOTO Drumul național DN 74A, surpat în urma ploilor, la Cărpiniș: Trafic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea