În șomaj tehnic și fără asigurare de sănătate: Ce soluții au angajații care s-au trezit în această situație

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Nu este mic numărul celor care fiind în șomaj tehnic în perioada stării de urgență dar nu numai, au rămas fără asigurările de sănătate, un lucru care nu trebuia să se întâmple. Însă, din cauza unor bâlbe legislative, sau nepriceperi, unele persoane aflate în șomaj tehnic s-au trezit că nu mai sunt asigurate la sistemul național de sănătate.

ANAF a făcut recent o precizare legată de această problemă prin care transmite că cei care au fost în șomaj tehnic și care au fost excluși din sistemul asigurărilor de sănătate trebuie să se adreseze Casei Naționale de Sănătate pentru a li se remedia problema.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

CNAS, la rândul său, precizează că problema a apărut la cei care au fost în șomaj tehnic mai mult de 30 de zile: ”Din analiza situațiilor semnalate, am constatat că în Declarația 112, începând cu luna aprilie 2020, mai mulți angajatori nu au încadrat corect personalul aflat în șomaj tehnic și nu a fost specificată perioada în care personalul s-a aflat în șomaj tehnic. Astfel, în datele importate de la ANAF în SIUI s-au preluat informatic formularele în care personalul aflat în șomaj tehnic a fost înscris la categoria salariat cu contribuție zero la sănătate. Conform reglementărilor în vigoare din sistemul de sănătate, o persoană care nu contribuie la fondul de sănătate și nici nu este încadrată într-o categorie scutită de la plata contribuției își pierde automat calitatea de asigurat la 90 de zile de la data ultimei plăți a contribuției”, se spune în comunicatul instituției.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Variantă de rezolvare

O soluție pentru a reglementa această problemă ar fi ca angajatorii să depună declarații rectificative pentru cei aflați în această situație.

Cu noua declarație este posibilă deblocarea situației, În 48 de ore de la depunerea noilor declarații rectificative, sistemul SIUI va recunoaște statutul de asigurat pentru toți cei care au avut această problemă.

Sursa:

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419