În Sâmbăta Mare: Albaiulienii pot lua “paşti” de la Catedrala Reîntregirii şi înainte de slujba de Înviere. Se împart încă de la orele dimineţii, după Sfânta Liturghie
Aşa cum se întâmplă în fiecare an, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia “paştile” se împart încă din Sâmbăta Mare. Astfel, albaiulienii care doresc să ia acasă „paşti” înainte de slujba de Înviere pot face asta după Sfânta Liturghie, de la ora 10.00. “Paştile”, adică bucăţele de pâine stropite cu vin vor fi împărţite chiar la intrarea în curtea catedralei, sub clopotniţă. Potrivit părintelui Damaschin, pâinea şi vinul sfinţite se împart sâmbătă până seara la ora 20.00, dar şi noaptea, după Slujba de Înviere şi în dimineaţa primei zile de Paşti.
Normal, “paştile” se împart după slujba de Înviere, însă ele încep a fi împărţite de sâmbătă pentru ca şi cei care din anumite motive nu vor putea asista la slujba din Noaptea de Înviere, să primească binecuvântarea Învierii prin sfintele “paşti”.
Pâinea pregătită pentru a fi dată credincioșilor ca „Paști” se sfinţeşte printr-o rugăciune specială şi prin stropirea cu apă sfințită după ce în prealabil a fost stropită cu vin roșu. Aceasta semnifică faptul că Trupul lui Hristos, adică Sfânta Biserică, conform Sfintei Scripturi, a fost pecetluit, sfințit prin picăturile de sânge ce au curs din coasta Mântuitorului aflat răstignit pe Sfânta Cruce.
Pâinea şi vinul sfinţite se mănâncă după Slujba Învierii şi dimineaţa pe nemâncate, în fiecare zi, până în duminica a doua după Sfintele Paşti, a Sfântului Apostol Toma.
Consumând „Sfintele Paști”, dăm mărturie că „ori de câte ori mâncăm pâinea aceasta și bem paharul acesta” moartea Domnului vom mărturisi și Învierea vom vesti. Corect şi complet este să ne împărtăşim întâi cu Trupul şi Sângele Mântuitorului, adică să luăm Sfânta Împărtăşanie şi apoi „Sfintele Paşti”.
În schimbul “paştilor”, credincioşii şi-au făcut un obicei din a lăsa ouă vopsite sau a pune bani în cutia milei.
La Catedrala Reîntregirii “paştile” vor fi împărţite sâmbătă până seara la ora 20.00, dar şi noaptea, după Slujba de Înviere şi duminică, în prima zi de Paşti.
De asemenea, aproape toate bisericile din oraş împart “paşti” în Sâmbăta Mare, astfel că albaiulienii le vor putea lua şi de la bisericile cele mai apropiate de locuinţele lor.
FOTO: arhivă
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri Sărbătoarea de pe 20 decembrie, cunoscută în popor sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inătoarea, este închinată Sfântului Ignaţie al Antiohiei şi demonstrează îmbinarea practicilor păgâne cu cele creştine. Sfântul Ignaţie Teoforul, episcop de Antiohia şi martir al Bisericii este unul din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 11 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 15 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 3 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri