Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

În Sâmbăta Mare: Albaiulienii pot lua “paşti” de la Catedrala Reîntregirii şi înainte de slujba de Înviere. Se împart încă de la orele dimineţii, după Sfânta Liturghie

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Aşa cum se întâmplă în fiecare an, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia “paştile” se împart încă din Sâmbăta Mare. Astfel, albaiulienii care doresc să ia acasă „paşti” înainte de slujba de Înviere pot face asta după Sfânta Liturghie, de la ora 10.00. “Paştile”, adică bucăţele de pâine stropite cu vin vor fi împărţite chiar la intrarea în curtea catedralei, sub clopotniţă. Potrivit părintelui Damaschin, pâinea şi vinul sfinţite se împart sâmbătă până seara la ora 20.00, dar şi noaptea, după Slujba de Înviere şi în dimineaţa primei zile de Paşti.  

Normal, “paştile” se împart după slujba de Înviere, însă ele încep a fi împărţite de sâmbătă pentru ca şi cei care din anumite motive nu vor putea asista la slujba din Noaptea de Înviere, să primească binecuvântarea Învierii prin sfintele “paşti”.

Pâinea pregătită pentru a fi dată credincioșilor ca „Paști” se sfinţeşte printr-o rugăciune specială şi prin stropirea cu apă sfințită după ce în prealabil a fost stropită cu vin roșu. Aceasta semnifică faptul că Trupul lui Hristos, adică Sfânta Biserică, conform Sfintei Scripturi, a fost pecetluit, sfințit prin picăturile de sânge ce au curs din coasta Mântuitorului aflat răstignit pe Sfânta Cruce.

Pâinea şi vinul sfinţite se mănâncă după Slujba Învierii şi dimineaţa pe nemâncate, în fiecare zi, până în duminica a doua după Sfintele Paşti, a Sfântului Apostol Toma.

Consumând „Sfintele Paști”, dăm mărturie că „ori de câte ori mâncăm pâinea aceasta și bem paharul acesta” moartea Domnului vom mărturisi și Învierea vom vesti. Corect şi complet este să ne împărtăşim întâi cu Trupul şi Sângele Mântuitorului, adică să luăm Sfânta Împărtăşanie şi apoi „Sfintele Paşti”.

În schimbul “paştilor”, credincioşii şi-au făcut un obicei din a lăsa ouă vopsite sau a pune bani în cutia milei.

La Catedrala Reîntregirii “paştile” vor fi împărţite sâmbătă până seara la ora 20.00, dar şi noaptea, după Slujba de Înviere şi duminică,  în prima zi de Paşti.

De asemenea, aproape toate bisericile din oraş împart “paşti” în Sâmbăta Mare, astfel că albaiulienii le vor putea lua şi de la bisericile cele mai apropiate de locuinţele lor.

FOTO: arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC

Bogdan Ilea

Publicat

în

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC În perioada sărbătorilor mai ales când este dezlegarea la pește, trebuie să fim foarte atenți la alimentele pe care le achiziționăm. ANPC transmite că recomandă consumatorilor să ţină cont de câteva sfaturi. ‘În preajma Sărbătorii Floriilor, în care, conform tradiţiei, creşte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea