Rămâi conectat

Societate

În oraşul Marii Uniri, unde este Monumentul Unirii, unde este Piaţa Unirii?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Bătrânii oraşului, nemulţumiţi, trişti, revoltaţi, vă întreabă, stimaţi politicieni, unde este simbolul legitim al acestui oraş, pe care, cu cinism, îl numiţi „capitala de suflet” a României? Spun „bătrânii”, pentru că aceştia sunt cel mai aproape de marele moment al istoriei ţării, când transilvănenii au dat României cea mai bogată parte a ei, i-au redat miezul istoric al formării neamului, reîntregindu-l după veacuri de asuprire.
Ne adresăm şi reprezentanţilor bisericii, deoarece au fost primii care s-au opus construirii Monumentului Unirii, preferând să afişeze, drept simbol al Unirii, fantomele familiei regale, despre care se ştie că au scos armele în faţa maselor din Bucureşti care au cerut unirea Transilvaniei cu ţara, susţinând cerinţa celor de aici. Deopotrivă, ne adresăm Patriarhului Daniel, de la care porneşte această interdicţie. Tare ne întrebăm: ce treabă are domnia-sa cu simbolul laic despre fapta robilor români care au lupta pentru înfăptuirea acestui măreţ eveniment?
Cel mai acerb, ne adresăm domnului primar Mircea Hava, aflat de multă vreme la conducerea acestui municipiu, căruia, tot de atâta vreme, i se cere să dezlege construirea Monumentului Unirii, dar se face că nu aude. În schimb, ne distruge parcurile pentru a reactualiza însemnele fostului imperiu al umilinţei noastre. Din parcul Platoul Romanilor ne-au mai rămas, drept amenajări agreabile, cele câteva din vestul spaţiului, realizate de primarii comunişti, restul vor fi zidurile austriece, care ne vor despărţi de Catedrala Ortodoxă. Ce mai putem spune de batjocura care se săvârşeşte cu Monumentul lui Avram Iancu! Ce înseamnă statuia ostaşului („român”) înveşmântat în uniformă austriacă? Sângele vărsat de români în slujba duşmanilor care ne dominau? Ce simbolizează garda austriacă din Cetatea care acum este a noastră, a românilor? Un ambient care ne „încălzeşte” sufletele? Vă înşelaţi, domnule primar! Vreţi să aflaţi câţi oameni vă adresează blesteme? Ne simţim jigniţi şi batjocoriţi de prezenţa acestor strigoi, cărora, sfidător, le plătiţi din banii noştri amărâţi. Interesant, unul dintre ei a fost ofiţer al armatei române şi acum mărşăluieşte în uniformă austriacă. Vă asemănăm tot mai mult cu aceste năluci ale trecutului! Ce drept aveţi să hotărâţi aceste întreprinderi fără consultarea locuitorilor? Râdem sarcastic şi trist când luăm cunoştinţă de faptul că mai doriţi un mandat. Prea ne-aţi răscolit sufletele! Ar fi cazul să vă retrageţi, Aţi finanţat destul firmele acoliţilor pedelişti!
Mai avem şase ani până la centenarul Marii Uniri. Cu ce întâmpinăm marea aniversare? Cu zidurile austriece? Cu uniforme austriece? Cu steaguri austriece? Cu tunuri austriece? Nu consideraţi că sunteţi de râsul lumii, domnule Mircea Hava, cu toată infatuarea dumneavoastră, cu care vă afişaţi „realizările”?
Ca unul dintre cei mai bătrâni locuitori ai oraşului, cred că aţi putea fi iertat, în mare parte, de fărădelegile pe care le-aţi săvârşit, dacă aţi construi Monumentul Unirii, dacă nu aţi mai permite ocuparea bulevardului Transilvaniei cu crâşme, în timpul verii, dacă aţi stabili un spaţiu drept Piaţa Unirii, mai ales că aţi mâncat-o friptă şi pe cea a Tricolorului!
Gheorghe PAŞCA,
92 de ani, Alba Iulia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Cultură Educație

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului S-au împlinit 103 ani de la momentul în care arhitectul Victor Ștefănescu a pus piatra de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea