În oraşul Marii Uniri, unde este Monumentul Unirii, unde este Piaţa Unirii?
Bătrânii oraşului, nemulţumiţi, trişti, revoltaţi, vă întreabă, stimaţi politicieni, unde este simbolul legitim al acestui oraş, pe care, cu cinism, îl numiţi „capitala de suflet” a României? Spun „bătrânii”, pentru că aceştia sunt cel mai aproape de marele moment al istoriei ţării, când transilvănenii au dat României cea mai bogată parte a ei, i-au redat miezul istoric al formării neamului, reîntregindu-l după veacuri de asuprire.
Ne adresăm şi reprezentanţilor bisericii, deoarece au fost primii care s-au opus construirii Monumentului Unirii, preferând să afişeze, drept simbol al Unirii, fantomele familiei regale, despre care se ştie că au scos armele în faţa maselor din Bucureşti care au cerut unirea Transilvaniei cu ţara, susţinând cerinţa celor de aici. Deopotrivă, ne adresăm Patriarhului Daniel, de la care porneşte această interdicţie. Tare ne întrebăm: ce treabă are domnia-sa cu simbolul laic despre fapta robilor români care au lupta pentru înfăptuirea acestui măreţ eveniment?
Cel mai acerb, ne adresăm domnului primar Mircea Hava, aflat de multă vreme la conducerea acestui municipiu, căruia, tot de atâta vreme, i se cere să dezlege construirea Monumentului Unirii, dar se face că nu aude. În schimb, ne distruge parcurile pentru a reactualiza însemnele fostului imperiu al umilinţei noastre. Din parcul Platoul Romanilor ne-au mai rămas, drept amenajări agreabile, cele câteva din vestul spaţiului, realizate de primarii comunişti, restul vor fi zidurile austriece, care ne vor despărţi de Catedrala Ortodoxă. Ce mai putem spune de batjocura care se săvârşeşte cu Monumentul lui Avram Iancu! Ce înseamnă statuia ostaşului („român”) înveşmântat în uniformă austriacă? Sângele vărsat de români în slujba duşmanilor care ne dominau? Ce simbolizează garda austriacă din Cetatea care acum este a noastră, a românilor? Un ambient care ne „încălzeşte” sufletele? Vă înşelaţi, domnule primar! Vreţi să aflaţi câţi oameni vă adresează blesteme? Ne simţim jigniţi şi batjocoriţi de prezenţa acestor strigoi, cărora, sfidător, le plătiţi din banii noştri amărâţi. Interesant, unul dintre ei a fost ofiţer al armatei române şi acum mărşăluieşte în uniformă austriacă. Vă asemănăm tot mai mult cu aceste năluci ale trecutului! Ce drept aveţi să hotărâţi aceste întreprinderi fără consultarea locuitorilor? Râdem sarcastic şi trist când luăm cunoştinţă de faptul că mai doriţi un mandat. Prea ne-aţi răscolit sufletele! Ar fi cazul să vă retrageţi, Aţi finanţat destul firmele acoliţilor pedelişti!
Mai avem şase ani până la centenarul Marii Uniri. Cu ce întâmpinăm marea aniversare? Cu zidurile austriece? Cu uniforme austriece? Cu steaguri austriece? Cu tunuri austriece? Nu consideraţi că sunteţi de râsul lumii, domnule Mircea Hava, cu toată infatuarea dumneavoastră, cu care vă afişaţi „realizările”?
Ca unul dintre cei mai bătrâni locuitori ai oraşului, cred că aţi putea fi iertat, în mare parte, de fărădelegile pe care le-aţi săvârşit, dacă aţi construi Monumentul Unirii, dacă nu aţi mai permite ocuparea bulevardului Transilvaniei cu crâşme, în timpul verii, dacă aţi stabili un spaţiu drept Piaţa Unirii, mai ales că aţi mâncat-o friptă şi pe cea a Tricolorului!
Gheorghe PAŞCA,
92 de ani, Alba Iulia
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Societate
23 decembrie 1989: Cea mai sângeroasă zi a Revoluției. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși
23 decembrie 1989: Cea mai sângeroasă zi a Revoluției. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși Soții Ceauşescu au fost arestați pe 22 decembrie 1989 şi toată lumea se aştepta ca revoltele să se încheie, dar sângele a continuat să curgă. În acea zi, România a intrat sub spectrul unei ameninţări […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana