În orașul din Alba cu șomaj zero, se învață ”nemțește”

La Sebeş, orașul din Alba în care șomajul este aproape zero, se învață ”nemțește”. După 25 de ani, acolo a fost redeschis Liceul German. Demersul a fost influenţat şi de faptul că mulţi investitori străini au deschis fabrici în zonă şi cauta angajaţi care vorbesc fluent limba lui Goethe.

Sute de copii, elevi ai liceului german din Sebeş, învaţă să vorbească şi să gândească nemţeşte, încă din clasele primare. Învăţăceii au ajuns şi în Germania, unde, împreună cu elevii de acolo, au pus în scena o piesă de teatru.

În zona Sebeșului, nemţii şi austriecii au deschis mai multe fabrici, aşa că, pe mulţi tineri, Liceul German îi ajută enorm.

“Este o oportunitate pentru viitor, găsesc mai uşor un loc de muncă, studii în străinătate”, spune o elevă.

Pe lângă examenele de absolvire pe care le susţin elevii care termină şcolile cu predare în limba română, tinerii de la acest liceu dau o probă în plus, cea de limba germană.

Autorităţile speră ca reînfiinţarea Liceului German reprezintă o şansă în plus că situaţia să menţină și în continuare rata șomajului la cel mai scăzut nivel.

Sursa: protv.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

18 Comentarii

Haules Baules 6 martie 2018 at 21:30

Nu exista orase cu somaj zero. Nu mai bateti campii. Deja devine obositor, sincer.

Costeli 7 martie 2018 at 7:39

Caută palmasi cu studii superioare, limba germană fluent….pe…minimul pe economie!!!

mm 7 martie 2018 at 7:54

jumatate de glob si 75% din Europa vorbesc engleza si uni se straduiesc sa invete germana.

xxxxx 7 martie 2018 at 8:35

care sute de elevi ia verificati si vedeti poate cativa elevi

alexandru spinean 7 martie 2018 at 9:16

ESTE BINE CA SE INVATA NEMTESTE DAR PRIMARIA NU SPRIJINA ACEST DEMERS.
ELEVII DE LA LICEUL GERMAN INVATA IN DOUA SCHIMBURI
IN LOC SA CHELTUIM BANII PE FLORI SI FEL DE FEL DE COVOARE DE IARBA MAI BINE SA MAI CONSTRUIM O SCOALA DOUA .
CE ZICETI DOMUNLE PRIMAR SI VICEPRIMAR DE PROVERBUL NEMTESC ;EIN MAN EIN WORT

Albaiulean nepolitic 7 martie 2018 at 9:30

Foarte bine ca se reinfiinteaza la Sebes Liceul German,deoarece copiii invata si alte limbi,nu numai precum in cartierul brunetilor…Citeam stirile din ROU si am vazut ca la CCR se discuta despre ,,infiintarea,, liceului maghiar din Tg Mures,dar acest liceu spun unii ca a functionat dar politicienii antimaghiari din ROU l-au inchis ! E bine ca se redeschide acel liceu maghiar ca poate dispare ura cum o ,,canta aproape zilnic,,Realitatea TV.DE SE SUPARA UNGURII din vecinatate,oare pe unde mai mergem in UE..?pe la rusi ????

Oly 7 martie 2018 at 10:42

Nu pot sa inteleg cum statul permite asa ceva ??? De ce sa fim nevoiti ca noi sa învățăm germana in Romania si nu sunt nevoiti ca nemții sa învețe romana ??? Pai daca au imi deschid o firma in stuttgart ii pun pe nemti sa învețe romana ??? Sigur statul german m-ar amenda !

Eu 7 martie 2018 at 11:29

Ce am fost si ce am ajuns-din tara francofona am ajuns sa invatam limba lui ghete.Generalul Berthelot ne-a ajutat sa scapam de sub jugul austriac si acum ne injugam singuri la el.Pe un pumn de eurici.Cred ca se rasuceste in mormant acum.De fapt,cred ca s-a rasucit de cand antonescu a batut palma cu hidler.

Sasu 7 martie 2018 at 14:35

…în orașul în care jumătate din populație au luat drumul pribegiei în căutarea unui loc de muncă în … UE,fie soț,fie soție , copii fără cei 7 ani de acasă. fără educație , fără sistem de asistență socială cu bani investiții în case nefinalizate , nelocuite… în beneficiul celor care au luat în arendă burgul Muhlbach, administratori, slujitori ai capitalului imperialist …

Cornel Sandu 7 martie 2018 at 16:07

Sute de elevi?Invatati sa numarati!Cel mult 50 elevi in patru clase(IX-XII)!

Eu 7 martie 2018 at 17:37

Stimate OLY,aveti perfecta dreptate:nu trebuie admis asa ceva.Cand a venit Nokia la Cluj a invatat cineva finlandeza?La Pitesti se vorbeste franceza?La Mangalia se vorbeste oare coreana?ESTE INADMISIBIL.In tara mea sa vorbesc alta limba la locul de munca!De aia avem presedinte român.

livache 8 martie 2018 at 15:51

in tara ta trebuia sa-ti faci fabrica ta.Asa, inveti ce-ti cere ala de te plateste

gicu 8 martie 2018 at 12:59

Alegerea sasului e definitiv raul mai mic,dar tot rau e…. au regermanizat Sibiul, oras majoritar romanesc de cel putin 120 de ani…da ce, nu pot comunica in engleza, daca prusacii nu AU CHEF SA INVETE ROMANA.. E UN TEREN NEUTRU…si asa cei care invata germana vor sa plece in austria-germania, nu sa lucreze aici… cat despre cat de calificati sunt dascalii.. heil siktir…

gicu 8 martie 2018 at 13:03

Inca o dovada, de parca mai era nevoie, ca suntem o colonie nemteasca(germani plus austriopiteci)…. daca inghiti toate gunoiaele care ti se baga pe gura,iti meriti soarta.. Sa luam exemplu de la cehi …

gicu 8 martie 2018 at 13:05

Sa mai fii si mandru ca inveti germana,o limba aspra si neplacuta doar ca sa primesti ordine in ea si sa fii umilit pe pamantul pe care ai fost nascut.. ce lipsa de demnitate..

?? 8 martie 2018 at 15:17

Stiti de ce cauta permanent oameni firmele straine ? Pentru ca platiti cu minim pe economie si vorbind si germnana, trebuie sa fi fraier sa lucrezi in tara.

edin 8 martie 2018 at 18:25

Colonia romanica, pun nemtii conditii, ca la prostituate…

Spiru Haret 8 martie 2018 at 19:22

Se pregătește armata de șomeri din Rom ania pentru schimburi intracomunitare …nimic nu e întâmplător …investiția în educație costă și e gratis dacă o face altul …

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...