În opinia președintelui AJF Alba, formatul ideal al Ligii a IV-a Alba: cu 14 echipe | “Campioana județului promovează de șase ani în Liga a 3-a. De ce să schimbăm sistemul?”

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Recentele retrageri din Liga a IV-a înaintea startului returului ale formațiilor Rapid CFR Teiuș și Arieșul Apuseni Baia de Arieș, caz în care în fiecare rundă din primăvară vor sta câte două echipe, ridică iarăși în fotbalul amator din Alba problema sistemului competițional. Ținând cont că în vară s-a trecut în al patrulea eșalon de la 14 la 16 echipe, fiind primite la cerere Metalu Aiud, CS Zlatna și Euro Șpring, deși două grupări de tradiție, Inter Ciugud și Dalia Sport Daia Română s-au retras, se pune problema dacă nu ar fi nevoia modificării formatului Ligii a IV-a, cu 12 sau 14 echipe, și implementarea sistemului play-off și play-out (caz în care nu s-ar reduce numărul de jocuri).

“Să nu uităm că vorbim despre fotbal amator, iar interesul nostru este să fie cât mai mulți practicanți ai fotbalului în județ, să existe baza piramidei fotbalistice”, a declarat Cristian Petropulos, președintele Asociației Județene de Fotbal Alba. Și totuși, în actuala ediție, 2017-2018, fotbalul din județ și-a redus numărul de echipe, în Liga a V-a trecându-se la două serii în loc de trei. “Colaborarea cu CJ Alba a avut un impact extraordinar, prin acel sprijin financiar. Acum avem 69 de membri afiliați”, a conchis Petropulos.

ELIT

Dacă de 6 ani campioana județului a promovat mereu în Liga a 3-a, înseamnă că lucrurile merg bine. De ce să schimbăm sistemul competițional?”, a adăugat șeful AJF, acesta referindu-se și la barajul din vară, când campioana din Alba va întâlni Unirea Cristuru Secuiesc (Harghita), în meciurile din 16 și 23 iunie: “Este un lucru foarte bun realizat de FRF, să știi cu cine te confrunți la baraj încă din februarie. Ne așteaptă un adversar mai ușor și cred că vom realiza a 7-a promovare consecutivă”.

*Eventuala modificare, doar din 2019

După o amânare de o săptămână, la finele săptămânii trecute, în 9 și 10 martie s-a dat startul returului în Liga a V-a și Liga a V-a. “Eu cred că un număr de 14 echipe în Liga a IV-a ar fi în regulă, dar nu depinde numai de mine. Aștept propuneri din partea membrilor afiliați, putem discuta de o posibilă modificare a sistemului, chiar și cu play-off și play-out, dar aceasta s-ar aplica, dacă s-ar vota, în ediția 2019-2020“, a spus Cristian Petropulos.

 

 

Dan HENEGAR