Rămâi conectat

Politică Administrație

În opinia lui Florin Roman, ANAF este o instituţie care risipeşte resursele hărţuind micii comercianţi – ”Solicit public conducerii ANAF să prezinte rezultatele controalelor de la Alba Food Fest şi costurile descinderii antifraudă”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală (ANAF) a demonstrat încă o data, la sfârşitul săptămânii trecute, că este o instituţie balcanică, nereformată, departe de valorile europene şi fără respect faţă de cetăţean şi faţă de contribuabilul onest.

florin-romanÎntr-un exces de zel exagerat, „vigilenţii” inspectori Antifraudă au luat cu asalt micile restaurante mobile participante la Festivalului Alba Carolina Food Fest de la Alba Iulia, în speranţa că vor descoperi „marea” evaziune fiscală care macină de prea mulţi ani economia românească. Descinderea cu maşini şi inspectori a avut loc chiar în timpul festivalului, iar controalele antifraudă s-au derulat ignorând faptul că în faţa micilor rulote verificate clienţii aşteptau la coadă, într-o atmosferă destinsă.

Nu spun că verificările organelor fiscale nu sunt importante, însă modul de desfăşurare al acestora nu trebuie în nici un caz să afecteze activitatea celui controlat şi nici să deranjeze clientul, care este atât cumpărător de produse dar şi plătitor al taxelor şi impozitelor din care, în final, sunt plătiţi şi inspectorii ANAF. Nici nu vreau să mă gândesc la cât de mult a fost afectată imaginea comerciantului luat cu asalt de inspectorii Antifraudă în faţa clienţilor care stăteau la coadă. Să nu mai vorbim de faptul că festivalul avea ca scop tocmai susţinerea micilor afaceri din domeniul alimentar, a celor care au avut curajul să iasă din economia gri şi să încerce să desfăşoare o activitate economică corectă şi competitivă.

Trag un semnal de alarmă serios privind modul în care o instituţie a statului consumă resursele în controale exagerate prin care hărţuieşte contribuabilii. Spun acest lucru pentru că, în acest an, într-un raport tehnic Fondul Monetar Internaţional a concluzionat că ANAF risipeşte resurse pe activităţi care aduc puţini bani la buget, nu are o abordare strategică, iar rezultatele sunt slabe. „Resursele de control irosite pe inspecţii neproductive sunt enorme” concluzionau experţii internaţionali, iar aceasta este realitatea pe care o vede fiecare cetăţean.

Razia inopinată desfăşurată în timpul Festivalului Alba Food de la Alba Iulia nu a însemnat decât o nouă sfidare a cetăţeanului şi o hărţuire a micului contribuabil. Eu vă promit că o prioritatea pentru viitorul Guvern PNL va fi reformarea ANAF şi transformarea acestei instituţii într-o instituţie europeană, o instituţie în slujba statului român care să lupte concret, coerent şi corect împotriva evaziunii fiscale dar care să manifeste respect faţă de cetăţean şi faţă de cei care contribuie printr-o activitate onestă la bugetul statului.

În concluzie, după această „descindere” şi „vânătoare de evazionişti”, solicit public conducerii ANAF să prezinte rezultatele controalelor desfăşurate la Festivalului Alba Carolina Food Fest de la Alba Iulia, costurile estimative ale acestei activităţi („descinderi”), câte persoane au fost implicate, ce logistică şi să explice modul în care controalele s-au desfăşurat. Cetăţenii au văzut şi simţit desfăşurarea de forţe a bravilor inspectori ANAF şi acum au dreptul să vadă rezultatele acestei descinderi dar şi costurile plătite din buzunarele lor.

Florin Roman, secretar general adjunct al organizației naționale a PNL


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba Deoarece rețeaua existentă nu acoperă întreaga rază a comunei Daia Română, administrația se pregătește de reabilitarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă sau apă uzată. Se propune realizarea rețelei de alimentare cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea