În noiembrie, România a fost din nou țara cu cea mai mare inflație anuală din UE
România a avut, în luna noiembrie noiembrie, cea mai mare rată anuală a inflației dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al prețurilor de consum de 3,2%, la egalitate cu Estonia și Ungaria, arată datele publicate, luni, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Cu toate acestea, în România rata anuală a inflației a scăzut semnificativ de la 4,2% în luna octombrie la 3,2% în luna noiembrie.
Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană (UE) a scăzut în luna noiembrie 2018 până la 2%, de la 2,2% în luna octombrie, în timp ce în zona euro inflația a scăzut până la 1,9% de la un nivel de 2,2% înregistrat în luna octombrie. În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor l-au avut prețurile la energie (0,88 puncte procentuale), urmate de prețurile la servicii (0,57 puncte procentuale) și de cele la alimente și țigări (0,38 puncte procentuale).
În ceea ce privește România, datele publicate anterior de Institutul Național de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflației în luna noiembrie a scăzut la 3,4%, de la 4,3% în octombrie, în condițiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 4,24%, cele alimentare cu 2,86%, în timp ce serviciile au înregistrat un avans de 2,5%.
În acest an, cea mai mare rată anuală a inflației în România a fost înregistrată în luna mai, respectiv 5,41%, acesta fiind cel mai ridicat nivel din februarie 2013, când creșterea prețurilor de consum a fost de 5,65%.
Banca Națională a României (BNR) a păstrat la 3,5% prognoza de inflație pentru finalul acestui an și a majorat la 2,9%, de la 2,7%, prognoza pentru anul viitor, a anunțat, recent, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflației.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Economie
Comunicat de presă pentru începerea proiectului – „Producerea de energie electrică din surse regenerabile pentru autoconsum la nivelul Municipiului Blaj prin intermediul unui parc fotovoltaic”
Comunicat de presă Comunicat de presă pentru începerea proiectului Denumirea proiectului: „Producerea de energie electrică din surse regenerabile pentru autoconsum la nivelul Municipiului Blaj prin intermediul unui parc fotovoltaic” Valoarea totală a proiectului: 6.429.513,58 lei cu TVA Valoarea finanțată prin Fondul pentru Modernizare: 5.850.741,92 lei cu TVA Valoarea contribuției proprii: 578.771,66 lei cu TVA Numele […]
Comunicat de presă – Stadiul lucrărilor pentru extinderea și reabilitarea Aducțiunilor SZA Apuseni
Comunicat de presă ContractuI de lucrări AB3 – CL3 – „Extindere si reabilitare aductiuni SZA Apuseni” face parte din proiectul regional „Reabilitarea si extinderea sistemelor de apa si apa uzată în judetul Alba, 2014-2020″, SMIS 319094, cofinantat prin Programul Operational Infrastructură Mare 2014-2020 si Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027. Contractul are o valoare de 73.794.644,04 leí […]
Contribuția ADR Centru la dezvoltarea județului Alba: Fonduri nerambursabile de aproape 3 miliarde de lei au susținut creșterea calității vieții cetățenilor
Contribuția ADR Centru la dezvoltarea județului Alba: Fonduri nerambursabile de aproape 3 miliarde de lei au susținut creșterea calității vieții cetățenilor – Interviu cu domnul Simion Crețu, Director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru – – Stimate domnule director general, știm că în această perioadă implementați un foarte important Program pentru dezvoltare regională. Care […]