Rămâi conectat

Economie

În judeţul Alba nu se produc ouă de la „găini stresate”- interviu cu Florin Florea, administratorul SC Albatros SRL

Publicat

în

    – Domunule Florea, conduceţi una din cele mai mari ferme producătoare de ouă consum din judeţul Alba…
– Într-adevăr, Albatros Gold SRL este unul din cei mai mari producători de ouă din judeţul Alba şi singurul producător de ouă în sistem complet integrat.
– Ce înseamnă acest lucru?
– SC Albatros Gold SRL dispune de trei hale pentru găini ouătoare adulte, două în sistemul de creştere la sol, una în sistemul de creştere la baterie (toate conformate cu normele UE în vigoare de la 1.01.2012), o modernă bază de uscare, condiţionare şi depozitare cereale cu o capacitate actuală de 2500 tone. În plus am investit şi într-o hală de creştere a tineretului de înlocuire ce urmează a fi inaugurată la 1 februarie 2012. În concluzie, la ora actuală, deţinem întreg fluxul tehnologic al producerii ouălor de consum şi al furajelor pentru găinile ouătoare, ceea ce ne permite să controlăm calitatea fiecărui proces tehnologic şi al fiecărui ingredient folosit în hrana păsărilor.
   – În presă au apărut zvonuri privind interzicerea creşterii păsărilor în baterii şi implicit a ouălor cu cifra 3…
– Este o mare confuzie. Când s-au clasificat ouăle în 2004, codul 3 a fost atribuit atât bateriilor de tip vechi, aşa numitele BP3, cât şi celor noi conforme cu standardele UE. Acest lucru era cunoscut de producătorii români încă din 2004 şi peste 90% dintre aceştia au retehnologizat fermele, iar cele noi, făcute după 2004, cum este şi cazul nostru, sunt fără doar şi poate făcute cu baterii conforme cu standardele UE. Bateriile de tip vechi nici măcar nu se mai produc de vreo 20 de ani. Deci putem spune că această situaţie cu bateriile UE conforme cu cerinţele e un fel de program rabla pentru avicultură, se schimbă cele vechi cu cele noi. Problema este că marii exportatori de ouă către România, adică Polonia, Italia şi Spania, nu şi-au retehnologizat fermele, deoarece aceste utilaje noi sunt foarte scumpe, iar noi suntem puşi în faţa unei concurenţe neloiale, deoarece noi, producătorii români avem credite la bănci pentru noile utilaje, ceea ce ne ridică preţul de cost al oului, în timp ce producătorii polonezi nu au, ceea ce le permite să ne invadeze piaţa cu ouă de proastă calitate la un preţ de dumping.

– Şi atunci de unde până unde povestea cu găinile româneşti „stresate”? Sunt „stresate” găinile crescute în baterii?
– Nu! Şi o să vă aduc argumente ştiinţifice în sprijinul acestei afirmaţii, argumente ce pot fi întărite de orice specialist în domeniu. Oul găinii este de fapt un ovul, găina se ouă nu pentru că ar ştii cumva că omul are nevoie de ouă, ci din instinctul de a se reproduce. Orice specialist ştie că prima funcţie a organismului care este afectată de stres este funcţia de reproducţie (dacă vreţi, puteţi face paralela şi cu problemele cauzate de stres la om, în această privinţă!). Deci primul lucru pe care îl face o găină stresată este acela de a stopa ouatul. Păi dacă găinile din baterii se ouă, şi încă foarte bine, rezultă clar că nu sunt nici pe departe stresate!
Ştinţific s-a demonstrat că există factori de stres asupra găinilor ouătoare, dar aceştia pot fi temperatura, intensitatea luminoasă, compoziţia furajului, lipsa apei, zgomotele bruşte etc. demonstrându-se clar că atunci când aceştia depăşesc anumite valori faţă de parametrii normali acţionează ca factori de stres şi duc la afectarea funcţiei reproductive a găinilor, deci la scăderea sau încetarea ouatului în funcţie de intensitatea factorului de stres.
 – Care este principala diferenţă între bateriile vechi şi cele noi?
– Pe lângă avantajele care uşurează munca oamenilor, adică gradul de mecanizare şi automatizare, principalele beneficii ale păsărilor sunt o mai mare libertate de mişcare, deoarece noile baterii sunt ca nişte ţarcuri suprapuse de 4 m pe 1.5 m, dispozitivul de tocit gheare şi zona intimă pentru cuibar.
 – Care este diferenţa dintre ouăle cu cifra 2 produse la sol şi cele cu cifra 3 produse la baterie?
– Nici una! Nici din punct de vedere chimic, nici din punct de vedere organoleptic, sistemul de creştere la sol sau la baterie nu influenţează caracteristicile oului, acestea fiind influenţate de alţi factori, cum ar fi calitatea furajului, starea de sănătate a păsărilor,etc. Singura diferenţă între viaţa găinilor crescute la sol şi a celor crescute în baterii, conforme cu normele UE, este spaţiul în care acestea se pot plimba. Cele de la sol au la dispoziţie toată hala, cât o fi ea de mare, de la dimensiunile unui simplu coteţ de la ţară până la 1000 m sau chiar mai mult, iar cele din baterie doar 6-7 m cât este suprafaţa acesteia. În rest nu există nici o diferenţă în ceea ce priveşte hrana, temperatura, iluminatul, programul de odihnă sau alţi factori.
Deci în esenţă problema ouălor cu codul 2 sau 3 este mai mult o chestiune ce ţine de asociaţiile care luptă pentru drepturile animalelor. Este exact o dilemă de genul: purtăm haine de blană naturală sau de blană artificială, mâncăm ouă de la găini crescute la sol sau crescute în baterii? Eu cred că acest lucru trebuie să fie lăsat la opţiunea consumatorului, la fel ca în cazul hainelor de blană naturală sau artificială.
 – Vă mulţumim pentru explicaţii. Ce mesaj transmiteţi cititorilor ziarului Unirea, acum la debut de an nou 2012?
– Ca la orice început de an doresc tuturor locuitorilor judeţului nostru un călduros la mulţi ani şi succes în activitate. De asemenea le spun să consume cu încredere ouă româneşti cu codul 2 sau 3 în funcţie de opţiunea fiecăruia şi să citească tot ceea ce scrie pe ouă nu doar prima cifră ci şi cea cu referire la ţară, (ouăle româneşti au codul RO), apoi cea referitoare la judeţ (AB în cazul nostru) şi apoi numărul de ordine al producătorului.
Nu le recomand să consume ouă de import cu codul PL – Polonia, ES – Spania etc. din două motive: unul tehnic şi unul moral. Tehnic deoarece nu se ştie cât de vechi pot fi acele ouă, mai ales că de multe ori se vede codul pus în Polonia, iar DDM (data durabilităţii minime) e pusă cu altă ştampilă, pe nu ştiu unde. Iar dacă ceva nu este în regulă, pe cine mai tragi la răspundere, ia-l de unde nu-i pe polonez sau pe spaniol! Din punct de vedere moral, nu recomand achiziţionarea ouălor din import deoarece producătorul polonez nu are angajaţi români, nu are furnizori români, nu plăteşte salarii în România şi nu în ultimul rând nu plăteşte taxe şi impozite statului român! Taxe şi impozite cu ajutorul cărora statul să poată contribui la bunăstarea cetăţenilor săi! Pe când producătorii români, din toate domeniile, nu doar din agricultură, produc în România, plătesc salarii în România, plătesc taxe şi impozite statului român. Românii trebuie să înţeleagă că în cazul produselor alimentare de larg consum, care se pot produce la noi în ţară şi în cazul cărora există tradiţie de producţie la noi în ţară (nu au inventat străinii ouăle, laptele sau carnea de pui!) prin cumpărarea oricărui produs de import contribuie la bunăstarea ţării străine din care se importă în detrimentul propriei lor bunăstări.
În mod normal o ţară ar trebui să importe doar ceea ce din anumite motive nu poate produce (nu avem condiţii meteoclimaterice să producem… banane!) şi să exporte ceea ce poate să producă din plin, în cazul României ouă, carne de pui, lapte, cereale şi multe alte produse alimentare sau nealimentare.
    – Vă mulţumesc!

Nicoleta IDITA-TOMUŢA

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Economie

Comunicat de presă| Târgul întreprinderilor de economie socială, Ediția I

Publicat

în

SC Xerom Service SRL, SC T Smart Servicii SRL și Asociația Smart SES All for Kids în calitate de parteneri ai proiectelor SIS – SOLIDARI LA ÎNFIINȚAREA DE ÎNTREPRINDERI SOCIALE – POCU/449/4/16/128197 și ”ȚINEM APROAPE ȘI SUSȚINEM ÎNTREPRINDERILE SOCIALE” – POCU/449/4/16/128497 organizează sâmbătă, 28 mai 2022, în Șanțurile Cetății Alba Carolina, Ediția I a Târgului întreprinderilor de economie socială!

Scopul evenimentului este de promovare sectorului economiei sociale la nivel local și de susținere activă a acestor membri ai societății civile care contribuie la dezvoltarea locală, cetățenia activă, cooperarea și solidaritatea socială.

În județul Alba și-au început recent activitatea peste trei sute de astfel de întreprinderi, în diverse domenii de activitate. Ceea ce au în comun toate acestea este implicarea în viața comunității, dar și faptul că intervin pentru oameni și întorc din ceea ce câștigă înspre comunitate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Avem convingerea că întreprinderile de economia socială sunt generatoare de bunăstare socială, iar în această perioadă au mare nevoie de suportul fiecăruia dintre noi, pentru a deveni și rămâne sustenabile. Un bun răspuns la efortul depus de aceste întreprinderi este să le susținem activitatea prin orice formă și mijloc avut la îndemână.

Evenimentul este susținut de către Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Județean Alba și Asociația GAL Alba Iulia Incluzivă.

Vă invităm să fiți alături de noi și să vizitați târgul dedicat întreprinderilor de economie socială!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Economie

Anunț începere proiect „Consolidarea capacității de reacție la criza sanitară cauzată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 prin achiziția echipamentelor de protecție și dispozitivelor medicale pentru Liceul Teoretic Teiuș”

Publicat

în

Comunicat de presă

„Consolidarea capacității de reacție la criza sanitară cauzată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 prin achiziția echipamentelor de protecție și dispozitivelor medicale pentru Liceul Teoretic Teiuș”

Elit - Gustul Desăvârșit

 Beneficiar ː Liceul Teoretic Teiuș

Obiectivul general al proiectului ː asigurarea unei capacitați adecvate de gestionare a crizei sanitare, prin acțiunea de dotare a unității de învațământ preuniversitar de stat cu echipamente de protecție / dispozitive de protecție medicale, care va conduce la rezultatul urmărit prin apelul de proiecte, de diminuare a riscului de propagare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 în sistemul public de învațământ preuniversitar, în particular la nivelul Liceului Teoretic Teiuș.

Rezultatele așteptate / finale în urma implementării proiectului ː

  1. Creșterea numărului entitaților publice dotate / sprijinite pentru gestionarea crizei sanitare cauzate de SARS-CoV-2.
  2. Creșterea capacitații adecvate de gestionare a crizei sanitare.
  3. Decontarea echipamentelor de protecție și a dispozitivelor medicale achiziționate începând din data de 01.02.2020.
  4. Achiziționarea de echipamente /dispozitive de protecție noi

Valoarea totală a proiectului  ː  547.728,54 lei

Valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR REACT-EU ː  464.428,54 lei

Data începerii proiectului ː  24.03.2022

Data finalizării proiectului ː  31.03.2023

Cod MySMIS proiect ː 145532

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin

Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020

Date de contact: site https://liceulteoreticteius.ro/, e-mail [email protected], telefon/fax : 0258851157, adresă : Str. Decebal, nr. 22, Teiuș, jud. Alba, cod poștal 515900.

Link către site-ul web al Instrumentelor Structurale din România ː https://mfe.gov.ro/ .


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Economie

Ambitious, Authentic, Awesome – the Azets way!        

Publicat

în

Ambitious, Authentic, Awesome – the Azets way!

Pășește cu dreptul începând o carieră la Azets! Bucură-te de un mediu multicultural!

Dacă ești din Alba Iulia și ești în căutarea unui loc de muncă, aplică cu încredere la unul dintre posturile de mai jos:

Contabil Junior –  Full Time
Consultant salarizare – Full time
Summer Internship

Elit - Gustul Desăvârșit

Poți aplica și pe adresa de e-mail dedicată: [email protected]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare