Rămâi conectat

Curier Județean

În finala Cupei României la baschet feminin, CSU Alba Iulia – CSM Târgovişte, azi, ora 19.45 *În a doua semifinală, ICIM Arad a pierdut cu campioana CSM Târgovişte

Dan HENEGAR

Publicat

în

CSU Alba Iulia se va duela în finala Cupei României la baschet feminin, competiţie găzduită de Sala Universităţii „1 Decembrie 1918”, cu CSM Târgovişte, meciul fiind programat azi, la ora 19.45.

În a doua semifinală a Cupei României, competiţie găzduită de Sala Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, ICIM Arad – CSM Târgovişte 74-85 (33-16, 14-15, 15-29, 12-25).

*Aradul a zburdat doar o repriză

Elit - Gustul Desăvârșit

ICIM a condus confortabil primele 20 de minute şi se părea că se îndreaptă spre o victorie certă, la pauza mare fiind un ecart de 16 puncte între oponente (47-31). În sfertul al treilea campioana s-a trezit la viaţă şi a început cursa de urmărire, deşi la un moment dat era condusă chiar cu 20 de puncte. Prima egalitate a fost la „65”, însă apoi elevele lui Nini au avut nervii mai tari şi s-au îndreptat spre un succes, la un moment dat de necrezut.

CSU Alba Iulia a realizat o performanţă istorică şi s-a calificat în finala mare a Cupei României la baschet feminin, după ce a depăşit în semifinalele întrecerii pe Sepsi Sf. Gheorghe. Echipa lui Miroslav Popov a câştigat cu scorul 83-63 şi urmează să întâlnească în ultimul act, pe CSM Târgovişte.

*Specialista cupei confirmă

Reprezentanta României în cea mai importantă întrecere continentală, Euroliga, CSM Târgovişte s-a impus în faţa eternei rivale. Deţinătoarea cupei şi a titlului, considerată favorită a semifinalei, specialista cupei, cu 7 trofee din 8 posibile, echipa dâmboviţeană a recuperat incredibil şi s-a calificat în finala mare.

*Accidentare gravă pentru Ancuţa Stoenescu

Fosta echipieră a CSU Alba Iulia, Ancuţa Stoenscu s-a accidentat grav la genunchiul stâng în sfertul al treilea. Marcatoare a 9 puncte (trei coşuri de trei), Ancuţa a fost scoasă din teren pe braţe, la finalul jocului plângând în hohote. „Cred că sunt rupte ligamentele, mi-e teamă de ceva grav„, a spus Ancuţa, consolată de coechipierele ce i-au dedicat succesul.

*Marţi, ora 19.45, finala mare, CSU ALBA IULIA – CSM TÂRGOVIŞTE!

Programul întrecerii: *marţi, 2 aprilie: Sepsi SF. Gheorghe – ICIM Arad, finala mică (ora 17.15), finala mare: CSU ALBA IULIA – CSM Târgovişte (ora 19.45). Miercuri, 3 aprilie, de la ora 19.30, va fi pentru al doilea an consecutiv, la Alba Iulia, meciul stelelor, All Star Game feminin (cu excepţia finalei mici, jocurile vor fi transmise în direct de DigiSport.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Au început lucrările pentru sala de educație fizică a Școlii „Avram Iancu” din Alba Iulia. Când este estimată finalizarea construcției

BONTEA Alexandru

Publicat

în

FOTO| Au început lucrările pentru sala de educație fizică a Școlii „Avram Iancu” din Alba Iulia. Când este estimată finalizarea construcției

Lucrările pentru Sala de educație fizică, ce va fi folosită de elevii din cadrul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia au început.

„Au început lucrările la Sala de educație fizică școlară care va fi folosită de către elevii Școlii Gimnaziale „Avram Iancu”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Această investiție este realizată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Compania Națională de Investiții iar lucrările au o valoare de 1,68 milioane lei fără TVA și se vor finaliza în 6 luni.

Terenul în suprafață de 1158 mp pe care se va ridica noua construcție a fost pus la dispoziție de Primăria Alba Iulia iar sala de educație fizică va avea o suprafață construită de 388 mp și o suprafață desfășurată de 415 mp.

Suprafața interioară pentru practicarea activităților sportive este de aproximativ 9×18 metri.

Sala va avea vestiare pentru fete și băieți, două săli de dușuri, grupuri sanitare, cabinet medical, depozit de materiale sportive. În exterior se vor realiza 650 mp de spații verzi și 120 mp de trotuare iar accesul va fi din bulevardul Ferdinand I”, a transmis viceprimarul Municipiului Alba Iulia, Marius Filimon, prin intermediul paginii de socializare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Funcționar al Brigăzii de Combatere a Criminalității Alba-Iulia, „prins” cu venituri nedeclarate, din jocurile de noroc

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Funcționar al Brigăzii de Combatere a Criminalității Alba-Iulia, „prins” cu venituri nedeclarate, din jocurile de noroc

Agenția Națională de Integritate a constatat averea nejustificată a unui funcționar public cu statut special în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Alba-Iulia.

„Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către ȘTEAU DARIUS ANTONIO a infracţiunii de fals în declarații, prevăzută de art. 326 din Codul Penal, întrucât, nu a declarat veniturile realizate din jocuri de noroc în valoare totală de 53.889 Lei, în declarațiile de avere depuse în perioada exercitării funcției publice”, arată comunicatul Agenției Naționale de Integritate.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

MÂINE: Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin ajunge la Jidvei. Testare gratuită Babeş-Papanicolau şi HPV pentru femeile între 24-64 de ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin ajunge marți, 22 noiembrie 2022, la Jidvei. Testare gratuită Babeş-Papanicolau şi HPV pentru femeile între 24-64 de ani

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă mâine, 23 noiembrie 2022, începând cu ora 10.00, în localitatea Jidvei, jud. Alba.

Invităm femeile din grupul ţintă 24-64 de ani să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou şi HPV, program dedicat promovarii prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin.

Elit - Gustul Desăvârșit

Femeile care se prezintă la caravană pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate. Caravana se va afla mâine în localitatea Jidvei, Cabinet Dr. Bota (Str. Perilor nr. 13).

Ce este screeningul cancerului de col uterin?

Este o metodă prevenire a cancerului prin depistarea şi tratarea anomaliilor în stadiu incipient care, netratate, pot evolua către cancer de col uterin. Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% la femeile care participă în mod regulat la programe organizate de screening. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cazuri de cancer de col uterin pot fi prevenite prin screening.

Ce este testul Babeş Papanicolau?

Testul Babeş Papanicolaou sau examenul citologic cervico-vaginal este testul esenţial în screening-ul cancerului de col uterin sau cervical şi constă în analiza unei probe de celule (frotiu) recoltate de pe suprafaţa colului uterin (cervix), iar scopul lui principal este să detecteze prezenţa celulelor anormale de la nivelul colului uterin, înainte ca acestea să se transforme în celule canceroase.

Aceste modificări pot să dispară de la sine, fără tratament, însă unele dintre ele pot evolua şi pot determina cancerul cervical. De aceea, depistarea lor la timp este foarte importantă.

Ce este HPV?

HPV (Papilomavirusul uman) este o infecție virală care se transmite între oameni, fiind cea mai comună infecție cu transmitere sexuală. Infecţia cu HPV este foarte frecventă la majoritatea persoanelor active sexual şi nu prezintă simptome.

Prezenţa virusului HPV nu înseamnă că femeia va dezvolta cancer. Dacă este depistată o tulpină de HPV cu risc crescut, medicul va recomanda tratamente pentru a reduce riscul de cancer. Numai dacă aceste leziuni nu sunt tratate la timp şi corect, ele pot duce la cancer.

“Screeningul făcut cu regularitate poate detecta din timp modificările celulare. Detectarea precoce a modificărilor celulare precanceroase sau a cancerului de col uterin, precum şi tratamentul la timp şi corect duce, de obicei, la vindecarea completă. Vă invităm la testare, indiferent de vârstă, pentru că screeningul vă poate salva viaţa!”, a declarat Sef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN, managerul proiectului.

Obiectivul proiectului este creşterea numărului de persoane care beneficiază de programe de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament pentru principalele patologii, în contextul extrem de îngrijorător al incidenţei crescute a cancerului de col uterin din România.

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”(cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Proiectul răspunde nevoilor populației și asigură un acces echitabil și optimizat din punct de vedere regional la asistența medicală de nivel inalt, ce va ameliora rezultatele în cazul cancerului de col uterin care afectează în mod disproporționat persoanele sărace.

Pentru echipa proiectului este importanta informarea corectă și consecventă a publicului despre riscul cancerului de col uterin, având în vedere importanța înțelegerii de către femei a cauzelor bolii și cunoașterii metodelor de prevenire disponibile.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea