Rămâi conectat

Politică Administrație

În anul 2014, creştere economică de aproape 3 la sută pentru România, faţă de 2013

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Potrivit datelor statistice, produsul intern brut (PIB), în trimestrul IV al anului 2014, a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,5 la sută, comparativ cu trimestrul III 2014. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 2,6 la sută pe seria brută şi cu 2,5 la sută pe seria ajustată sezonier. Astfel, potrivit INS, PIB s-a situat anul trecut la 669,5 miliarde de lei (150,8 miliarde euro).

graficLa creşterea PIB, industria a avut o contribuţie de 0,9 la sută şi o pondere de 24 la sută la formarea acestuia. Totodată, informaţiile şi comunicaţiile, cu un plus al volumului de activitate de 11 la sută, au avut un aport de 0,6 la creşterea PIB, la o pondere de 6 la sută la formarea acestuia. O contribuţie pozitivă au avut-o şi impozitele nete pe produs (0,4 la sută), a căror pondere la formarea PIB a fost de 11,5 la sută şi care au înregistrat o creştere a volumului lor cu 3,4 la sută. De asemenea, contribuţii de câte 0,3 la sută la avansul economic au adus sectorul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul, precum şi cel al activităţilor profesionale.

Agricultura, silvicultura şi pescuitul au adus un plus de 0,1 la sută la creşterea economică de anul trecut, la fel ca activităţi precum spectacolele culturale şi recreative, reparaţiile de produse de uz casnic şi alte servicii. Construcţiile au reprezentat un sector neutru, cu contribuţie zero, precum şi categoria administraţie publică şi apărare. În ultimul trimestru al anului trecut, produsul intern brut a fost de 198,83 miliarde de lei preţuri curente serie brută, în creştere cu 2,6 la sută faţă de aceeaşi perioadă din 2013. Ca serie ajustată sezonier, PIB estimat s-a plasat la 169,5 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,5 la sută faţă de trimestrul anterior şi cu 2,5 la sută faţă de ultimul trimestru din anul precedent.

Ca urmare a revizuirii seriei brute pentru anul 2013, în vederea reconcilierii datelor trimestriale cu cele anuale semidefinitive şi a includerii estimării produsului intern brut pentru trimestrul IV 2014 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a produsului intern brut pentru trimestrul III 2014. Astfel, rezultatele trimestrului I 2014, comparativ cu trimestrul IV 2013, au fost revizuite de la 100,8 la sută la 100,3 la sută, cele ale trimestrului II 2014, comparativ cu trimestrul I 2014, nu s-au modificat, iar cele ale trimestrului III 2014, comparativ cu trimestrul anterior, au fost revizuite de la 101,8 la sută la 102,2 la sută. Comisia Europeană a îmbunătăţit prognoza de creştere economică pentru România, susţinând că rămâne una robustă pentru 2015 şi 2016, în special datorită cererii interne, la care se adaugă o piață a muncii stabilă. Potrivit previziunilor CE, inflaţia va rămâne la un nivel moderat în perioada luată în calcul. Consolidarea fiscală va continua şi în anul 2015. Specialiştii Comisiei Europene sunt de părere că estimarea de creştere economică este de 2,7 la sută pentru acest an, mai mare decât cea precedentă, de 2,4 la sută, iar pentru 2016 se estimează un avans economic de 2,9 la sută.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă: Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR Corneliu Dan Olar, candidatul partidului AUR pentru președinția Consiliului Județean Alba, a plecat marți, 23 aprilie, prin inima Țării Moților dorind să poarte dialog cu moții și să împărtășească viziunea sa pentru un viitor mai bun. Încă din zorii zilei, Olar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea