Rămâi conectat

Curier Județean

În Alba, peste 50 la sută dintre copiii separați de părinți, dați în plasament din cauza sărăciei, în al treilea trimestru din acest an

Ziarul Unirea

Publicat

în

În Alba, peste 50 la sută dintre copiii separați de părinți, dați în plasament din cauza sărăciei, în al treilea trimestru din acest an

În perioada iulie – septembrie a.c., nu mai puțin de 814 copii din județul Alba au fost separați de părinți și dați în plasament, 389 dintre ei, adică aproape jumătate, fiind ocrotiți în așezăminte sociale: 375 de copii în centre rezidențiale ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba și 14 copii în servicii sociale aparținând unor ONG-uri, organizații profesioniste acreditate (OPA).

Citește și: Alocații 2024: Copiii ar putea primi mai mulți bani, de la 1 ianuarie. Guvernul trebuie să decidă până la finalul anului

Copiii sub 7 ani au fost dați spre îngrijire la rude – 233 de copii, alte familii sau persoane, în general prieteni ai părinților, dar nu neapărat – 28 de copii și la asistenți maternali angajați ai DGASPC Alba – 157 de copii, iar 7 minori se află la tutori.

Principala cauză a separării copiilor de familie este sărăcia. Astfel, 413 din cei 814 copii, adică mai mult de jumătate, au fost dați în plasament pentru că părinții lor nu au bani ca să aibă ce să le pună pe masă, să-i îmbrace, să le cumpere rechizite și nici măcar de medicamente, dacă cei mici se îmbolnăvesc. Adică abia supraviețuiesc ei înșiși.

Dintre cei 413 copii afectați de lipsuri, 223 de minori (47%) au ajuns în centre rezidențiale sau case de tip familial ale DGASPC Alba, iar 8 sunt în așezăminte sociale ale ONG-urilor, 112 minori fiind îngrjiți de bunici, frați sau surori mai mari, unchi, mătuși sau alte rude, iar 9 copii sunt crescuți de alte familii sau persoane. Alți 61 de prichindei sub 7 ani proveniți din familii nevoiașe au fost dați în plasament la asistenți maternali.

Abuzul asupra copiilor și neglijarea acestora sunt a doua cauză a separării copiilor de familie, 280 dintre cei 814 copii fiind dați în plasament din acest motiv: 118 puști la rude, 18 copii la alte familii, 82 de minori la asistenți maternali ai DGASPC Alba, 52 de copii în centre rezidențiale ale DGASPC Alba, iar 3 în așezăminte sociale ale OPA.

Unul din 20 de copii a fost separat de familie din cauză că părinții au plecat din țară, au ajuns la închisoare sau chiar nu se știe cine sunt aceștia, 40 de copii ajungând în centrele rezidențiale ale DGASPC Alba, iar unul, într-o unitate rezidențială a OPA.

Handicapul este un altă cauză a separării copiilor de familie, dizabilitatea apărând la 7 părinți și 47 de minori, iar în cazul a 17 copii a intervenit decesul părinților, minorii fiind dați în plasament. Totodată, 5 minori au fost plasați în centre rezidențiale ale DGASPC Alba, după ce părinții acestora au fost decăzuți din drepturile părintești asupra copiilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Tânăr de 22 de ani, din Alba, suspectat că s-a urcat drogat la volan. Este cercetat de polițiștii din Sibiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 22 de ani, din Alba, suspectat că s-a urcat drogat la volan. Este cercetat de polițiștii din Sibiu Un tânăr de 22 de ani, din Alba, este suspectat de polițiștii din Sibiu că s-ar fi urcat drogat la volan. Este cercetat de oamenii legii. Citește și: ACCIDENT rutier la Cugir: O șoferiță din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea