În 4-7 iunie: Conferința internațională „Tratatele Conferinței de Pace de la Paris (1919-1920)” reunește la Alba Iulia istorici specialiști din 9 țări europene

Luni, 4 iunie 2018, ora 11.00 la Sala Senatului din Palatul Apor va avea loc deschiderea oficială a Conferinței Internationale „Tratatele Conferintei de Pace de la Paris (1919-1920)”, Evenimentul este organizat în perioada 4-7 iunie 2018, de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în colaborare cu Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia.

Conferința reunește istorici specialiști din 9 țări europene, care își vor susține în Sala Senatului lucrările în limba engleză. Comunicările au in vedere, în primul rând, problemele teritoriale şi trasarea noilor frontiere, minorităţile naţionale şi statutul acestora, reparaţiile de război, căile ferate şi maritime, criminalii de război, porturile şi constituirea Ligii Naţiunilor. Pe lângă punctul de vedere al statelor participante, vor fi luate în discuție și atitudinea statelor învinse, care nu au participat (Germania, Ungaria, Austria, Bulgaria, Turcia) sau a celor care nu au fost invitate, aşa cum a fost cazul Rusiei.

ELIT

De precizat că după încheierea Primului Război Mondial la Paris s-a organizat o Conferinţă de pace unde a fost modelată harta Europei şi a lumii. Bazându-se pe principiile formulate de Woodrow Wilson, în decursul anului 1918, reprezentanţii celor 27 de state participante au trasat noi frontiere în Europa, aplicându-se principiul autodeterminării naţionale. Dezintegrarea Imperiului Austro-Ungar a dus la formarea de state naţionale în Europa Central-Răsăriteană, unele apărând chiar pentru prima dată pe hartă, deşi toate au dobândit şi importante minorităţi naţionale.

Principiul echilibrului de putere, cel care a asigurase pacea în Europa pentru câteva secole, a fost înlocuit cu principiul securităţii colective, înlocuire care a dus la formarea Ligii Naţiunilor în anul 1920.

Tot în cadrul acestui eveniment, dar de la ora 12,00, va fi vernisată la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia expoziția „Tratatele Conferintei de Pace de la Paris”, realizată în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe. În cadrul ei vor fi expuse pentru prima dată în România toate tratatele de pace elaborate în anii 1919-1920.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

1918 4 iunie 2018 at 10:55

Na asa da tovarasi cu astfel de manifestari se celebreaza centenarul, nu numai cu concerte si fasole cu ciolan. La cat mai multe din evenimente de acest tip(conferinte, dezbateri, etc.)

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...