Rămâi conectat

Curier Județean

În 4-7 iunie: Conferința internațională „Tratatele Conferinței de Pace de la Paris (1919-1920)” reunește la Alba Iulia istorici specialiști din 9 țări europene

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Luni, 4 iunie 2018, ora 11.00 la Sala Senatului din Palatul Apor va avea loc deschiderea oficială a Conferinței Internationale „Tratatele Conferintei de Pace de la Paris (1919-1920)”, Evenimentul este organizat în perioada 4-7 iunie 2018, de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în colaborare cu Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia.

Conferința reunește istorici specialiști din 9 țări europene, care își vor susține în Sala Senatului lucrările în limba engleză. Comunicările au in vedere, în primul rând, problemele teritoriale şi trasarea noilor frontiere, minorităţile naţionale şi statutul acestora, reparaţiile de război, căile ferate şi maritime, criminalii de război, porturile şi constituirea Ligii Naţiunilor. Pe lângă punctul de vedere al statelor participante, vor fi luate în discuție și atitudinea statelor învinse, care nu au participat (Germania, Ungaria, Austria, Bulgaria, Turcia) sau a celor care nu au fost invitate, aşa cum a fost cazul Rusiei.

De precizat că după încheierea Primului Război Mondial la Paris s-a organizat o Conferinţă de pace unde a fost modelată harta Europei şi a lumii. Bazându-se pe principiile formulate de Woodrow Wilson, în decursul anului 1918, reprezentanţii celor 27 de state participante au trasat noi frontiere în Europa, aplicându-se principiul autodeterminării naţionale. Dezintegrarea Imperiului Austro-Ungar a dus la formarea de state naţionale în Europa Central-Răsăriteană, unele apărând chiar pentru prima dată pe hartă, deşi toate au dobândit şi importante minorităţi naţionale.

Principiul echilibrului de putere, cel care a asigurase pacea în Europa pentru câteva secole, a fost înlocuit cu principiul securităţii colective, înlocuire care a dus la formarea Ligii Naţiunilor în anul 1920.

Tot în cadrul acestui eveniment, dar de la ora 12,00, va fi vernisată la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia expoziția „Tratatele Conferintei de Pace de la Paris”, realizată în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe. În cadrul ei vor fi expuse pentru prima dată în România toate tratatele de pace elaborate în anii 1919-1920.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VINERI: Proiectul “Pet Care”, organizat de Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. Strângere de fonduri pentru adăpostul de câini, expoziție de lucrări de artă realizate de elevi, parada animalelor de companie și tombolă

Ziarul Unirea

Publicat

în

VINERI: Proiectul “Pet Care”, organizat de Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. Strângere de fonduri pentru adăpostul de câini, expoziție de lucrări de artă realizate de elevi, parada animalelor de companie și tombolă Proiectul “Pet Care” este organizat vineri, 19 aprilie, de Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. Printre activitățile organizate se numără […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea