Rămâi conectat

Actualitate

În 2018, salariul brut în România a ajuns la 1.000 de euro. În buzunar vom avea însă doar vreo 35 de euro în plus anul acesta

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În 2018, salariul brut ajunge la aprope 1.000 de euro în România, similar cu cel obţinut de cetăţenii altor state europene. Creşterea în termeni reali este mult mai mică, salariul mediu net, ajustat cu inflaţia, fiind plasat sub 550 de euro. Creşterea nominală se datorează transferului contribuţiilor de la angajator la angajat şi nu reprezintă altceva decât o frână pe termen lung a creşterii salariului net, care anul acesta va creşte cu 12-35 de euro, în cel mai fericit caz.

Analiştii economici previzionează că, în acest an, salariul real mediu net va avea o creştere cuprinsă între 3,7% şi 8,5% faţă de anul precedent. Raportat la cuantumul în euro, creşterea din 2018 faţă de 2017 ar fi cuprinsă între 12 şi 35 de euro, valoare infimă faţă de majorările de 10%-30%, anunţate în programul de guvernare. Brutul în schimb are o creştere de până la 980 de euro faţă de 723 de euro anul trecut.

Creşterea salariilor este erodată de transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, care taie din start 20% din creşterea brută a salariului, apoi, de inflaţia galopantă. „Mutarea de contribuţii de la angajat la angajator face ca mare parte din majorarea salarială să fie egală cu zero şi să apară doar scriptic”, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal şi economist şef al Raiffeisen Bank, cel care spune că dinamica salariilor este mult mai slabă decât pare, iar creşterile din 2018 faţă de 2017 sunt de maximum 8%.

Pe de altă parte, datele Institutului Național de Statistică (INS) indică creșterea salariului mediu net pe economie cu 0.1% lună/lună și cu 11.2% an/an la 2,487 lei în februarie. După ajustarea cu dinamica prețurilor de consum salariul a crescut cu 6.2% an/an în februarie, în accelerare de la 3.5% an/an în ianuarie.

Ultimele date furnizate de INS arată că salariul mediu pe economie a ajuns la valoarea de 2.487 de lei net în luna februarie a acestui an, în creştere cu 11,2% faţă de perioada similară a anului trecut. IT-iştii au rămas şi în februarie cel mai bine plătiţi, ajungând la un salariu mediu net de 6.134 de lei net, în creştere cu 9% faţă de 2017. Cele mai mici salarii din economie le primesc angajaţii din sectoarele hoteluri şi restaurante, unde nivelul salarial mediu a ajuns la 1.499 de lei net în februarie, în creştere cu 11% faţă de anul trecut.

Sursa: economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea