Rămâi conectat

Actualitate

Impozitarea pensiilor mai mari de 4.000 de lei: DOAR sumele care depășesc 2.000 de lei se impozitează cu 10%

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Impozitarea pensiilor mai mari de 4.000 de lei: DOAR sumele care depășesc 2.000 de lei se impozitează cu 10%

Guvernul a decis ca de la începutul lui 2022, pensiile care depășesc suma de 4.000 de lei vor fi impozitate. Casa Națională de Pensii Publice vine cu o serie de precizări privitoare la această impozitare.

Mai exact, pensionarii cu pensii mai mari de 4.000 de lei vor plăti contribuția la sănătate de 10%, începând cu anul 2022.

Procentul de 10% se va aplica sumei care depășește 2.000 de lei. Spre exemplu, dacă aveți o pensie de 6.000 de lei, vi se va impozita doar suma suma de 4.000 de lei – ceilalți 2.000 de lei fiind neimpozabili.

Citește și: Calcul pensie 2022: Fromula de CALCUL a pensiei în 2022. Cum se calculează pensia?

Precizările făcute de Casa de Pensii

Persoanele fizice care realizează venituri din pensii datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru partea care depăşeşte suma lunară de 4.000 lei.

Citește și: Pensii 2022: Impozitul și contribuția la sănătate (CASS) duc la scăderea pensiilor mari. Mod de calcul

Calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie.

Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei și, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată.

Veniturile lunare din pensii sub nivelul de 2.000 lei NU sunt supuse impozitării cu 10%.

Persoanele fizice, cu venituri din pensii mai mici de 4.000 lei, beneficiază de asigurare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Sursa: bugetul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România Duminică noaptea, Departamentul de Stat al Statelor Unite, a publicat un raport privind situația drepturilor omului în România. „Ministerul de Externe” al SUA” a discutat despre relația dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea