Rămâi conectat

Actualitate

Important pentru producătorii agricoli: Fonduri europene pentru sprijinirea fermelor de semisubzistenţă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

Sesiunea 15 mai – 29 iunie 2012

 Ca urmare a calendarului publicat pe site-ul MADR (www.madr.ro) , în perioada 15 mai – 29 iunie 2012, se pot depune cereri de finanţare pentru Măsura 141 – Sprijinirea fermelor de semisubzistenţă.
Prin Masura 141 Sprijinirea fermelor de semisubzistenţă se acordă sprijin public nerambursabil de 1500 euro/an/fermă de semi-subzistenţă. Sprijinul se acordă pentru o perioadă de cinci ani, unui singur membru al familiei, pentru aceeaşi exploataţie agricolă.
În conformitate cu prevederile Ghidului Solicitantului, dosarul Cererii de finanţare este depus personal de către solicitantul de finanţare, care trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în cadrul Ghidului Solicitantului aferent acestei măsuri.
A. Documentele obligatorii care trebuie ataşate Cererii de finanţare pentru întocmirea proiectului sunt:
1. Declaraţie pe propria răspundere a solicitantului prin care acesta se angajează să se autorizeze până la data semnării Deciziei de finanţare, urmând ca până la acea dată să prezinte următoarele documente:
lCertificatul de înregistrare eliberat de către Oficiul Registrului Comerţului în conformitate cu legislaţia naţională în vigoare;
lCazierul judiciar fără înscrieri care privesc sancţiuni economico-financiare ale solicitantului;
lCazierul fiscal eliberat de Direcţia Generală a Finanţelor Publice în conformitate cu legislaţia naţională în vigoare;
lDocument de la bancă cu datele de identificare ale băncii şi ale contului aferent proiectului FEADR (denumirea, adresa băncii, codul IBAN al contului în care se derulează operaţiunile cu APDRP).
Pentru solicitantul autorizat, aceste documente se vor prezenta la data depunerii Cererii de finanţare.
2. Planul de afaceri, conform modelului prezentat pe site-ul MADR, www.madr.ro.
3. Documente de proprietate/folosinţă teren şi /sau clădiri:
a) Documente solicitate pentru terenul agricol:
lExtras din Registrul Agricol emis de Primării, paginile care să dovedească dreptul de proprietate şi/sau de folosinţă pentru întreaga bază de producţie a gospodăriei, inclusiv membrii exploataţiei, cu menţiunea pe fiecare pagină „Conform cu originalul”, ştampilat şi semnat de reprezentantul primăriei.
ATENŢIE! În cazul în care pe Extrasul din Registrul Agricol există modificări/ştersături, acestea trebuie să fie în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1632/2009 privind Registrul Agricol pentru perioada 2010-2014. Dacă aceste modificări/ştersături nu sunt efectuate în conformitate cu prevederile legale, proiectul devine neeligibil.
Extrasul din Registrul Agricol va fi însoţit după caz, de următoarele documente:
Documente de intrare:
– Copie după actul de proprietate al terenului/Extras de Carte Funciară/ Adeverinţă de la Comisia de Fond Funciar eliberată în conformitate cu Legea nr. 18/1991 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Certificat de atestare fiscală pentru persoane fizice privind impozitele si taxele locale şi alte venituri ale bugetului local conform Anexei nr. 9 la Ordinul nr. 2052 bis din 30 noiembrie 2006 privind aprobarea unor formulare tipizate pentru stabilirea, constatarea, controlul, încasarea şi urmărirea impozitelor şi taxelor locale, precum şi a altor venituri ale bugetelor locale, din care să rezulte suprafaţa, pe categorii de folosinţă, pentru care s-a plătit impozit – emise în numele solicitantului şi/sau al unui membru al familiei pentru aceeaşi exploataţie agricolă;
– Contract de concesiune;
– Contract de închiriere, autentificat la notariat; (în cazul în care una din părţi este consiliul local acesta nu va fi autentificat la notariat);
– Contract de comodat, autentificat la notariat.
– Contract de arendare/tabel centralizator – emis de Primărie, semnat de persoanele autorizate conform legii, conţinând sumarul contractelor de arendare cu suprafeţele luate în arendă pe categorii de folosinţă, data înregistrării contractelor de arendă la primărie, termenul la care expiră contractele, (unde exista un singur contract se depune contractul);
Documente de cedare:
– Contract de închiriere, autentificat la notariat;
– Contract de comodat, autentificat la notariat.
– Contract de arendare/tabel centralizator – emis de Primărie, semnat de persoanele autorizate conform legii, conţinând sumarul contractelor de arendare cu suprafeţele date în arendă pe categorii de folosinţă, data înregistrării contractelor de arendă la primărie, termenul la care expiră contractele, (unde exista un singur contract se depune contractul);
lExtras din Registrul unic de identificare (print-screen), care trebuie să conţină date privind exploataţia agricolă: codul unic de înregistrare al solicitantului, suprafaţa utilizată cu structura culturilor, etc.
ATENŢIE! În situaţia în care suprafaţa declarată în Registrul unic de identificare este mai mare decât cea din Registrul Agricol, proiectul este neeligibil.
ATENŢIE! Este declarat neeligibil, proiectul care în urma analizei documentelor ataşate rezultă că solicitantul deţine teren arabil necultivat în anul 0, în condiţiile în care în anii 1 – 5 din Planul de afaceri beneficiarul nu îşi cultivă întreaga suprafaţă arabilă.
ATENŢIE! Contractele de folosinţă care demonstrează baza de producţie (documentele de intrare) trebuie să fie încheiate pe o perioadă de minim 5 ani.
ATENŢIE! Dacă documentele oficiale de cedare din baza de producţie sunt încheiate în anul 0 (contractul de închiriere/contractul de comodat/contractul de arendă), se consideră fărâmiţarea bazei de producţie în scopul creării de condiţii artificiale, în vederea obţinerii unui avantaj şi primirii de sprijin necuvenit. În această situaţie proiectul este declarat neeligibil.
ATENŢIE! Se permite prezentarea extrasului din Registrul Agricol numai însoţit de adeverinţă de la APIA că exploataţia nu este înregistrată în Registrul unic de identificare.
b) Documente solicitate pentru animale, păsări şi familii de albine:
l Extras din Registrul Agricol emis de Primării, paginile care să dovedească dreptul de proprietate şi/sau de folosinţă pentru întreaga bază de producţie a gospodăriei, inclusiv membrii exploataţiei, cu menţiunea pe fiecare pagină „Conform cu originalul”, ştampilat şi semnat de reprezentantul primăriei..
l Extras din Registrul unic de identificare (print-screen), care trebuie să conţină date privind exploataţia agricolă: codul unic de înregistrare al solicitantului, suprafaţa utilizată cu structura culturilor, etc. sau negaţie în situaţia in care solicitantul nu este inregistrat;
lExtras din Registrul Exploataţiei emis de DSVSA sau adeverinţă eliberată de medicul veterinar de circumscripţie din care să reiasă înregistrarea animalelor (bovine, ovine, caprine, suine);
lDocument eliberat de la Primăria comunei pe raza căreia este înregistrată şi îşi desfăşoară activitatea ferma agricolă de semi-subzistenţă din care să reiasă numărul de păsări, numărul de familii de albine şi vatra stupinei.
l Documente prin care să se facă dovada suprafeţei de teren pe care este amplasat adăpostul pentru animale/vatra stupinei:
lCopie după actul de proprietate al terenului/Extras de Carte Funciară/ Adeverinţă de la Comisia de Fond Funciar eliberată în conformitate cu Legea nr. 18/1991 republicată, cu modificările şi completările ulterioare/ Certificat de atestare fiscală pentru persoane fizice privind impozitele si taxele locale şi alte venituri ale bugetului local conform Anexei nr. 9 la Ordinul nr. 2052 bis din 30 noiembrie 2006 privind aprobarea unor formulare tipizate pentru stabilirea, constatarea, controlul, încasarea şi urmărirea impozitelor şi taxelor locale, precum şi a altor venituri ale bugetelor locale, din care să rezulte suprafaţa, pe categorii de folosinţă, pentru care s-a plătit impozit- emise în numele solicitantului şi/sau al unui membru al familiei pentru aceeaşi exploataţie agricolă;
lContract de concesiune;
lContract de închiriere, autentificat la notariat (în cazul în care una din părţi este consiliul local acesta nu va fi autentificat la notariat);
lContract de comodat, autentificat la notariat.
lContract de arendare.
ATENŢIE! Contractele de folosinţă care fac dovada suprafeţei de teren pe care este amplasat adăpostul pentru animale/vatra stupinei trebuie să fie încheiate pe o perioadă de minim 5 ani.
ATENŢIE! Documentele pentru demonstrarea bazei de producţie pot fi în numele solicitantului şi/sau al unui membru al familiei pentru aceeaşi exploataţie agricolă.
ATENŢIE! In cazul exploataţiilor agricole mixte documentele justificative se vor atasa la proiect într-un singur exemplar.
4. Document care atestă comercializarea unei părţi din producţie, eliberat conform legislaţiei naţionale în vigoare, după caz după cum urmează:
a) Cantităţile valorificate de persoanele fizice sunt cantităţile comercializate şi justificate, după caz, prin:
– certificatul de producător, care va fi însoţit de adeverinţa eliberată de entitatea care a achiziţionat produsul/produsele şi de borderoul de achiziţii;
– cotă de lapte care va fi însoţită de adeverinţa eliberată de entitatea care a achiziţionat produsul/produsele lactate şi de borderoul de achiziţii;
– copie după Carnetul de viticultor, care va fi însoţit de adeverinţa eliberată de entitatea care a achiziţionat produsul/produsele şi de borderoul de achiziţii;
– adeverinţă eliberată de grupul de producători/alte forme asociative pentru membrii/nemembrii acestora din care să rezulte cantitatea comercializată care va fi însoţită de borderoul de achiziţii;
– pentru demonstrarea comercializării animalelor în viu adeverinţa eliberată de entitatea juridică care a achiziţionat animale va fi însoţită de formularul de mişcare, eliberat de medicul veterinar de circumscripţie.
ATENŢIE! Adeverinţa eliberată de entitatea care a achiziţionat produsul/produsele va fi emisă conform modelului din Anexa nr.9 la Ghidul solicitantului, în caz contrar proiectul va fi declarat neconform.
În cazul în care documentele care fac dovada comercializării unei părţi din producţie nu sunt depuse la dosarul Cererii de finanţare aşa cum se precizează mai sus, proiectul este declarat neconform.
b) Cantităţile valorificate de persoanele fizice autorizate conform OUG 44/2008 sunt cantităţile comercializate, după caz, din factura fiscală/chitanţe/borderou de achiziţii.
ATENŢIE! Aceste documente pot fi eliberate în numele solicitantului sau al unui membru al familiei pentru persoanele fizice iar pentru persoanele autorizate în numele formei autorizate a solicitantului (PFA, II, IF). Documentele luate în considerare pentru demonstrarea comercializării unei părţi din producţie, sunt cele emise în perioada 01.07.2011 – 14.05.2012, cu excepţia adeverinţei care poate fi eliberată până la data depunerii proiectului, iar cantităţile înscrise în aceste documente trebuie să fie corelate cu cele din Planul de afaceri în anul 0.
5. Document care atestă că solicitantul este înregistrat într-o formă asociativă ca membru, cu minim 6 luni înainte de lansarea sesiunii pentru care aplică, în domeniul proiectului emis de către:
– grupuri de producători recunoscute în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole şi silvice, cu modificările şi completările ulterioare (adeverinţă semnată şi ştampilată de grupul de producători);
– grupuri şi organizaţii de producători în sectorul fructe şi legume recunoscute conform Hotărârii Guvernului nr.1078/2008 privind acordarea de sprijin financiar grupurilor de producători recunoscute preliminar şi organizaţiilor de producători în sectorul fructe;(adeverinţă semnată şi ştampilată de grupul de producători);
– cooperative agricole constituite conform Legii nr. 566/2004 a cooperaţiei agricole, cu modificările şi completările ulterioare; (adeverinţă eliberată de cooperativa agricolă însoţită de copia după înregistrarea la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă tribunalul în a cărui raza teritorială îşi are sediul);
– organizaţii de îmbunătăţiri funciare constituite conform Legii nr.138/2004 a îmbunătăţirilor funciare, cu modificările şi completările ulterioare. (adeverinţă semnată şi ştampilată de organizaţia de îmbunătăţiri funciare);
– asociaţii profesionale cu profil agricol constituite conform Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000, cu modificările şi completările ulterioare; (adeverinţă eliberată de asociaţie însoţită de copia după Hotătârea Judecătorească pentru formă asociativă);
6. Adeverinţă emisă de APIA, din care rezultă faptul că solicitantul măsurii 141 beneficiază de Pachetul de agro-mediu, finanţat în cadrul măsurii 214 „Plăţi de agro-mediu”
(Acest document se ataşează numai pentru dovedirea criteriului de selecţie „Solicitantul accesează Măsura 214 „Plăţi de Agro – mediu” din cadrul PNDR”)
ATENŢIE! Pentru a se acorda punctaj la acest criteriu de selecţie, Adeverinţa emisă de APIA trebuie să fie în numele solicitantului.
7. Copia actului de identitate al solicitantului şi/sau al altui membru al familiei pe numele căruia sunt emise documente ataşate Cererii de finantare.
Copia certificatului de căsătorie în cazul în care actele de proprietate/folosinţă sunt emise pe numele soţului/soţiei solicitantului.
8. Declaraţie pe propria răspundere că solicitantul sau un membru al exploataţiei agricole nu a mai depus un proiect cu aceeaşi creştere a dimensiunii economice pe măsura 112.
9. Declaraţie pe propria răspundere a solicitantului privind formarea profesională, prin care acesta se obligă să urmeze, în primii trei ani de la primirea sprijinului, un curs de formare profesională prin Măsura 111 „Formare profesională, informare şi difuzare de cunoştinţe” în cel puţin unul din domeniile: managementul exploataţiei agricole, contabilitatea fermei, protecţia mediului, agricultură ecologică, etc.
10. Declaraţie pe propria răspundere a solicitantului că nu deţine în proprietate/ folosinţă alte terenuri, animale, familii de albine, etc, în afară celor declarate în Planul de afaceri, şi nu a mai depus altă solicitare pentru obţinerea sprijinului în cadrul măsurii 141.
Începând cu anul 2012, toţi beneficiarii măsurii 141 care prezintă Decizia de finanţare semnată cu APDRP pot depune proiecte pe măsura 121 – Modernizarea exploataţiilor agricole, chiar dacă nu au avut completată la data depunerii proiectului şi Secţiunea B din Planului de afaceri, aferent măsurii 141.
În cazul solicitanţilor care îşi prevăd investiţii prin Măsura 121 şi primesc punctaj la acest criteriu de selecţie, dar nu depun proiect conform pe această măsură, va înceta sprijinul şi se vor recupera integral fondurile plătite.
Proiectele neselectate în sesiunile anterioare de depunere pentru Măsura 141 – Sprijinirea fermelor de semisubzistenţă pot fi depuse cu respectarea condiţiilor din Ghidul Solicitantului pentru sesiunea de depunere de proiecte din perioada 15 mai – 29 iunie 2012.
În perioada 15 mai 29 iunie 2012 toţi potenţialii beneficiari ai Măsurii 141 Sprijinirea fermelor de semisubzistenţă pot depune cereri de finanţare la sediul Compartimentului de dezvoltare rurală judeţean Alba (clădirea Direcţiei Agricole Judeţene Alba, Alba Iulia, Calea Moţilor nr. 112 – parter) în fiecare zi lucrătoare între orele 9.00 – 14.00, iar în ultima zi de depunere – 29 iunie 2012 în intervalul orar 9.00 – 12.00.
Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul Compartimentului de Dezvoltare Rurală judeţean Alba: Calea Moţilor nr. 112 – parter (clădirea Direcţiei Agricole Judeţene), Tel: 0258835342, int 119.
Ioan URSA,
coordonator Compartiment
de Dezvoltare Rurală Judeţean Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea