Actualitate
Îmbulzeală la depunerea cererilor pentru subvenţii la sediul APIA Alba
Ieri, 13 ianuarie, Centrul Judeţean Alba al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a fost asaltat de fermieri veniţi din tot judeţul pentru a-şi depune cererile de subvenţie pentru vacile cu lapte din zonele defavorizate. Câteva zeci de fermieri, care au între 2 şi 15 vaci cu lapte, se aflau în jurul orei 10.00 în holul Direcţiei pentru Agricultură Judeţene, iar unii veniseră la APIA Alba tocmai din Apuseni, încă de la 7.00 dimineaţa. Felicia Hondola, directorul APIA Alba, care la un moment dat coborâse personal în mijlocul crescătorilor de animale, ne-a explicat că înghesuiala s-a produs din cauza faptului că în urma modificării reglementărilor în domeniu vor beneficia de subvenţii şi fermierii care nu s-au înregistrat ca Persoană Fizică Autorizată, cu condiţia să deţină cotă de lapte.
Ea a precizat că numărul solicitanţilor înregistrat pentru acordarea de subvenţii la bovine din bugetul naţional a fost anul trecut de aproximativ 8.000 de cereri şi se aştepată ca şi numărul cererilor de subvenţii pentrui vacile cu lapte din zona defavorizată să fie foarte mare. Din păcate, susţine ea, s-au pierdut multe dintre cotele de lapte, deoarece crescătorii de lapte nu şi-au depus până în 20 mai 2010 cererile pentru aprobarea cotelor de lapte pentru acest an. Acesta este şi motivul pentru care unii dintre cei care au dorit să-şi depună cererile au fost nevoiţi să se întoarcă acasă supăraţi şi „cu coada între picioare”. Ei nu vor beneficia de subvenţiile amintite, pentru că nu deţin cotă de lapte.
Pentru prevenirea aglomeraţiei, conducerea APIA Alba a decis ca de azi, 14 ianuarie, cererile să fie preluate la toate cele 5 centre locale din judeţ: Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni şi Sebeş, ultimul termen fiind 21 ianuarie. Cuantumul ajutorului specific pe cap de vacă de lapte este de maximum 250 euro/cap de vacă.
Robert GHERGU

Actualitate
INCONȘTIENȚĂ la volan: Un tânăr din Alba a intrat cu mașina într-un stâlp și într-un gard. O tânără a ajuns la spital
INCONȘTIENȚĂ la volan: Un tânăr din Alba a intrat cu mașina într-un stâlp și într-un gard. O tânără a ajuns la spital
La data de 28 mai 2022, în jurul orei 03,20, un tânăr de 18 ani, din comuna Unirea, județul Alba, în timp ce conducea un autoturism pe strada Gării din Aiud, a pierdut controlul asupra acestuia și a intrat în coliziune cu un stâlp de electricitate și cu gardul unui imobil.
În urma accidentului, o tânără, pasageră în autoturism, a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportată la spital.
Conducătorul autoturismului a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.
Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
Actualitate
FOTO| RĂZBUNARE: Borna de la Piatra Secuiului a fost revopsită în culorile drapelului românesc, după poza cu președinta Ungariei
RĂZBUNARE: Borna de la Piatra Secuiului a fost revopsită în culorile drapelului românesc, după poza cu președinta Ungariei
Borna de la Piatra Secuiului a fost revopsită în culorile drapelului românesc, după ce zilele trecute, la vizita preşedintei Ungariei, Katalin Novak, cineva a vopsit-o în cele ale Ungariei.
Oficialul maghiar s-a fotografiat lângă acea bornă.
Acum, borba a fost revopsită, după cum rezultă din postarea lui George Simion, președintele AUR.
Borna de pe Piatra Secuiului este la o altitudine de 1130 de metri, în comuna Rimetea, din județul Alba, unde etnicii maghiari au o reprezentativitate de peste 90% din populaţie.
Această bornă este într-o dispută permanentă.
Actualitate
Încă un mandat pentru Iohannis? Marcel Ciolacu: „Exclus! Ce facem, mergem pe urmele lui Putin?”
Încă un mandat pentru Iohannis? Marcel Ciolacu: „Exclus! Ce facem, mergem pe urmele lui Putin?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, mărturiseşte că foşti miniştri de justiţie ai PSD au discutat „în mod discret” cu profesionişti din domeniu pe tema unei eventuale modificări a Constituţiei.
Concluzia lui Ciolacu pe acest subiect este că o schimbare a legii fundamentale nu reprezintă o urgenţă, în actualul context economic, geopolitic şi social, relatează News.ro.
Întrebat, în cadrul unei emisiuni la Prima Tv, despre posibilitatea modificării Constituţiei în aşa fel încât actualul şef al statului să mai poată obţine un mandat, Ciolacu a spus:„ Este exclus aşa ceva, să mai fie domnul Klaus Iohannis preşedinte. Ce facem, mergem pe urmele lui Putin? (…) Este exclus un astfel de scenariu din punctul meu de vedere categoric şi cred că şi din punctul de vedere al domniei sale”.
Întrebat dacă va susţine în viitorul apropiat modificarea Constituţiei, Marcel Ciolacu a răspuns că, atunci a fost ales în fruntea PSD, a promis că nu se va depărta în deciziile sale de agenda cetăţenilor.
„Nu cred că în acest moment este o urgenţă modificarea Constituţiei. Există, în schimb, teme de dezbatere pe modificarea Constituţiei, dar nu cred că într-un climat cu criză energetică, război şi criză economică urgenţa noastră numărul unu este modificarea Constituţiei. Domnul Titus Corlăţean, Robert Cazanciuc, fără să anunţe presa au avut întâlniri cu profesori de la universităţi, cu avocaţi, cu judecători şi au dezbătut această temă, tema modificării Constituţiei, dar am făcut-o într-un mod discret – nici eu nu m-am implicat, nu sunt un mare specialist – am făcut-o într-un mod discret şi într-un mod constructiv, să vedem unde este depăşită Constituţia României şi care ar fi urgenţele; nu ştiu, reorganizarea administrativă, dacă am fi făcut-o la momentul respectiv când au făcut-o şi polonezii am fi avut o altă rată de absorbţie a fondurilor europene”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Întrebat dacă până în 2024 România nu va schimba forma de guvernământ, Ciolacu a răspuns: „Nu pot să garantez acest lucru, haideţi să depăşim întâi urgenţele pe care le au românii, noi încercăm, în discuţii, nu secrete (…) şi dacă românii vor considera oportun, vom face aceste modificări”.
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
CODUL BUNELOR MANIERE. SALUTUL – primul semn al politeţii. Cine trebuie să salute primul: femeia, bărbatul, şeful sau vârstnicul? Reguli de bază
-
Actualitateacum 7 ore
ALERTĂ METEO: COD PORTOCALIU de ploi torențiale și grindină, în județul Alba. Zonele vizate
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
FOTO VIDEO| Cum se băteau monedele de aur sau argint pe vremea romanilor, în vechiul oraș Apulum. Tânăr: „Valora în jur de cinci beri”
-
Actualitateacum 2 ore
29 mai 2022, COVID-19 în Alba. 3 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Rețeta lui Chef Toma, bucătarul Cetății Alba Carolina, pentru o băutură perfectă din sirop de soc și vin roșu: „A ajuns să se consume în marile restaurante”
-
Actualitateacum 19 ore
FOTO| Tinerii din Lunca Mureșului s-au întâlnit azi, la o dezbatere pe tema „CE IȚI DOREȘTI PENTRU COMUNITATEA TA?”
-
Actualitateacum 18 ore
De 30 de ani ne chinuim să facem agricultură: În ce măsură își poate hrăni statul român propriul popor în cazul unei crize alimentare
-
Actualitateacum 18 ore
INCENDIU în Ighiu: Un atelier de tâmplărie a luat foc. Pompierii au intervenit
-
Actualitateacum 4 ore
Câți bani primesc senatorii României: Mii de euro pe lună și dacă ocupă și funcții în Parlament, indemnizația lunară crește
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
FOTO| Oameni cu rădăcini în județul Alba. Radu Octavian Dobre, ambasadorul României în Republica Irak: „Ai permanent de a face cu oameni diferiți”
-
Actualitateacum 23 de ore
Creştere accentuată a preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţ cu amănuntul: Datele INS
-
Actualitateacum 22 de ore
Ca la români: Școlile pot folosi doar catalogul electronic, dar acesta trebuie tipărit obligatoriu și arhivat, din această toamnă