Horea, eroul național, nu a fost uitat. Mare adunare la casa memorială a acestuia, în semn de prețuire și recunoștință

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Sâmbăta trecută, pe dealul Fericetului din comuna Horea, județul Alba, a avut loc o întâlnire a celor care nu au uitat de marele erou național Horea, conducător al răscoalei din 1784, comemorându-l pe acesta în fața casei sale memoriale.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Lângă bustul acestuia, din fața casei sale memoriale, în prezența a aproximativ 200 de participanți, preotul paroh a oficiat slujba de pomenire dar și un parastas în memoria lui Horea și a tuturor celor adormiți din neamul lui.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

„Într-o atmosferă încărcată de istorie, care a îmbinat pioșenia de a-i readuce în prezent pe cei adormiți cu bucuria revederii locurilor din care au rădăcinile, participanții au trăit momente unice pentru ei. La sărbătoare au luat parte și cei mai în vârstă dintre urmașii lui Horea în vârstă de aproape 90 de ani, care s-au născut și au crescut în vatra și casa eroului național. Participanții au mulțumit în mod deosebit gazdelor și tuturor celor care țin la păstrarea valorilor culturale și istorice din localitate. În final, să ne reamintim testamentul lăsat de martirul tras pe roată de a rămâne uniți, de a nu trăi cu capul în țărână și de a fi gata de a muri cu demnitate pentru țară și tricolor”, au transmis organizatorii evenimentului emoționant.

Satul Fericet se află la o distanță de 3 km de centrul comunei Horea, iar casa memorială de la marginea satului a fost reconstruită exact pe locul unde a fost, în trecut, locuința marelui erou. În fața casei care adăpostește și o mică expoziție muzeală se află un bust al lui Horea realizat de sculptorul Romulus Ladea în 1967.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419