Heliport la Blaj! Investiția de 600 000 de euro care va fi finalizată până în 2021. Care este rolul său

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020
Printr-o postare publicată în mediul online, Gheorghe Valentin Rotar, primarul Blakului, a dorit să împartă următorul plan cu cetățenii săi:
,,Blajul continuă investițiile în infrastructura de sănătate!
Municipalitatea din Blaj și Consiliul Județean Alba au agreat realizarea, în parteneriat, a unui heliport public, care să deservească atât Spitalul Municipal din Blaj, cât și toate urgențele din zona Târnavelor și județul Alba!
Heliportul, care va putea fi utilizat pe timp de zi și pe timp de noapte, în fapt un aerodrom utilizat exclusiv pentru elicoptere, va avea un spațiu de aterizare cu o rază de 50 m, special amenajat pentru a permite aterizarea și decolarea elicopterelor, dispunând de indicatoare privind direcția vântului, sistem de balizaj și lumini de semnalizare, sisteme anti-incendiu, totul desfășurat pe suprafață de aproximativ 5.000 mp., în care vor fi cuprinse și sistemele de alimentare cu combustibil, mentenanță, stație pentru observarea fenomenelor meteo, spațiu administrativ, parcare, drum de acces, etc.
Primăria Municipiului Blaj a identificat locația pentru acest obiectiv de investiții la intrarea în Blaj dinspre Alba Iulia, aceasta urmând să fie evaluată de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română, în vederea îndeplinirii tuturor cerințelor legate de autorizarea heliportului.
Heliportul, preconizat a se finaliza în anul 2021, va fi cel mai modern din județul Alba, fiind evaluat la aproximativ 600.000 euro, sumă care va fi suportată în cote egale din bugetul local al municipiului Blaj și bugetul județului Alba.
Parteneriatele dintre Municipiul Blaj și Consiliul Județean Alba au contribuit la dezvoltarea durabilă a întregii zone a Târnavelor, iar acest proiect legat de realizarea unui heliport la Blaj, alături de modernizarea în viitor a Serviciului pentru Situații de Urgență, vor fi exemple de bune practici în administrația locală, în domeniul sănătății populației.
Dacă un blăjean sau un pacient din zonă va ajunge în regim de urgență la un spital regional cu câteva minute mai repede, astfel încât viața acestuia să fie salvată prin realizarea heliportului, atunci administrația și-a făcut datoria, iar tot efortul investițional a meritat din plin!”

USR - Alegeri parlamentare 2020

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Icarul Păun 27 iulie 2020 at 15:09

Felicitări, domnilor, heliportul este necesar!
La nivel național, lucrurile au început să se miște în bine. Avem elicoptere SMURD, dar nu au unde ateriza! Vremea heliporturilor improvizate pe la spitale, construite fără reguli și neautorizate, înghesuite prin curți, printre obstacole și care pun în pericol viețile echipajului, echipei medicale și a pacienților, la fiecare aterizare și decolare, trebuie să treacă! Funcționează, în țară, peste 20 de astfel de ”heliporturi” haiducești.
Prin efortul autorităților locale, prin fonduri de la bugetul de stat, cu fonduri europene sau prin sponsorizări, sunt în fază de proiectare, de construire sau sunt finalizate și autorizate de Autoritatea Aeronautică Civilă Română, heliporturi moderne: Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Județean de Urgență Bistrița, Spitalul Județean de Urgență Suceava, Spitalul Județean de Urgență Miercurea-Ciuc, Spitalul Județean de Urgență Bacău, Spitalul Județean de Urgență Dr. Turnu Severin, Spitalul Județean de Urgență Sf. Gheorghe, Spitalul Județean de Urgență Slobozia, Punctul de Operare Aeromedical SMURD Constanța, Punctul de Operare Aeromedical Tg. Mureș, Spitalul Orășenesc Hârșova, Heliportul Botoșani, Heliportul Siret, Punctul de Operare Aeromedical Iași, Poligonul de Instruire ISU Iași. Și mai sunt și în alte părți tendințe.
Dacă heliportul din Blaj va fi autorizat, cu siguranță va fi cel mai modern din județ, pentru că va fi primul.
Succes!

Comentariile sunt oprite