Rămâi conectat

Ştirea zilei

Hăţuri strânse în PDL Alba – fără candidaturi surpriză la alegerile pentru conducerea partidului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Lista cu candidaturile pentru alegerile ce vor avea loc în PDL Alba sâmbăta aceasta, listă făcută publică ieri de secretarul general Alexandru Pereş, anunţă o conferinţă judeţeană lipsită de surprize neplăcute. Cu câteva excepţii, numărul candidaţilor înscrişi depăşeşte cu puţin numărul posturilor puse în joc iar echilibrul este păstrat între „oamenii lui Hava” şi „oamenii lui Dumitrel”. La preşedinte s-a înscris o singură persoană, actualul lider al PDL Alba, Mircea Hava. Pentru cele două funcţii de prim-vicepreşedinte se întrec Ion Dumitrel, actual prim-vicepreşedinte al partidului, deputatul Clement Negruţ şi primarul din Blaj Gheorghe Rotar. Concurenţă este, cel puţin în aparenţă, şi pentru funcţia de secretar general, disputată cu şanse destul de inegale, între actualul secretar general, senatorul Alexandru Pereş şi preşedintele PDL Sebeş, Adrian Bogdan. Sorin Bumb şi Marius Haţegan candidează fiecare pentru una dintre cele două poziţii de secretar general adjunct. Pentru cele 15 funcţii de vicepreşedinte concurenţa este un pic mai mare, având în vedere că s-au înscris 15 candidaţi, însă doar 10 locuri mai sunt disponibile întrucât 5 vicepreşedinţi au fost desemnaţi deja de consiliile de coordonare ale celor 5 colegii din Alba şi urmează doar să fie confirmaţi sâmbătă. Este vorba despre Vasile Crişan, Clement Negruţ, Radu Roşian, Nicolae Dobra şi Corneliu Olar. Pentru cele 10 poziţii de vicepreşedinte rămase disponibile candidează: Silviu Bian, Alin Cucui, Silviu Vinţeler, Ioan Fulea, Oana Badea, Alexandru Danciu, Iancu Ioan Popa, Ioan Bogăţan, Traian Rusu, Traian Ursaleş, Silviu Ponoran, Voicu Paul, Boris Răvineală şi Mihai Baco. Dintre cele 14 posturi de secretar executiv, 8 vor fi ocupate de responsabilii de comisiile de specialitate formate în cadrul BPJ, astfel: Tiberiu Raţiu – Comisia pentru Administraţie, Ordine Publică, Siguranţă Naţională, Dezvoltare Locală şi Regională; Igor Cojocaru – Comisia pentru Sănătate; Livia Mureşan – Comisia pentru Educaţie, Culte, Cercetare, Cultură şi Sport; Marcel Simion – Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială; Mihai Morar – Comisia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală; Adrian Bendea – Comisia pentru Economie, Mediu şi Mediul de Afaceri; Horea Bărdaş – Comisia pentru Politică Externă; Virgil Tătar – Comisia pentru Infrastructură, Energie şi Mediu. Pentru celelalte 6 posturi de secretar executiv rămase în joc candidează: Claudiu Răcuci, George Şinca, Gheorghe Bora, Dan Lucian Şuleac, Marius Nicolae Ceteraş, Cornel Crişan, Nicolae Albu, Voicu Paul, Silviu Vinţeler, Iancu Ioan Popa, Nicolae Moldovan, Boris Răvineală. Pentru poziţia de trezorier s-a înscris un singur candidat, Nicolae Şerbu.
Ioana PITICARIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Marșul Unirii, omis inițial din programul festivitaților de 1 Decembrie de la Alba Iulia, va fi repus în program

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Marșul Unirii, omis inițial din programul festivitaților de 1 Decembrie de la Alba Iulia, va fi repus în program

În programul inițial comunicat de Consiliul Județean Alba a fost omis Marșul Unirii, condus de tinerii basarabeni care militează pentru unirea Basarabiei cu România.

CITEȘTE ȘI: PROGRAMUL de 1 Decembrie 2022, la Alba Iulia, de ZIUA NAȚIONALĂ: PARADĂ militară, concerte și foc de artificii

Întrebat de ce lipsește din program Marșul Unirii primarul Gabriel Pleșa recunoaște că a fost o eroare și că programul este în curs de actualizare: ”Programul definitiv nu s-a făcut încă! A transmis CJ-ul și noi evenimentele pe care le organizam, iar acum urmează programul comun!”.

Elit - Gustul Desăvârșit

CITEȘTE ȘI: PARADA MILITARĂ de 1 Decembrie 2022, ZIUA NAȚIONALĂ, la Alba Iulia: Militari, mașini și tehnică de luptă. Spațiul aerian, survolat de avioane de vânătoare și elicoptere de luptă

Marșul Unirii pornește de la Autogara din Alba Iulia, continuă pe Bulevardul Încoronării și se termina la Esplanada Catedralei Încoronării.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Pensii 2023: Punctul de pensie majorat cu 12,5% și ajutoare pentru pensionarii cu pensii mici

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Pensii 2023: Punctul de pensie majorat cu 12,5% și ajutoare pentru pensionarii cu pensii mici

În cursul zilei de luni, coaliția de guvernre ar fi ajuns la un acord de principiu referitor la majorarea punctului de pensie cu 12,5%.

În plus față de majorarea punctului de pensie, pensionarii cu pensie de până în 1.500 de lei vor primi un ajutor suplimentar de 1.000 de lei, pensionarii cu pensie între 1.500 și 2.000 de lei ar urma să primească de la stat o sumă suplimentară de 800 de lei, iar pensionarii cu pensie între 2.000 și 3.000 de lei ar putea primi o sumă suplimentară de 600 de lei, potrivit discuțiilor din coaliție.

Elit - Gustul Desăvârșit

S-a negociat astfel compromis între o variantă PSD cu creștere de 6,2% plus ajutoare one-off și varianta PNL de creștere a punctului de pensie cu 15%.

Persoanele cu handicap vor încasa a 13-a indemnizație, au mai discutat liderii coaliției, susțin sursele citate. Indemnizațiile pentru veterani, văduve de război și urmașii acestora se vor majora cu 30%, potrivit discuțiilor din coaliție.

Potrivit Antena 3, coaliția de guvernare ar fi ajuns la un acord privind majorarea punctului de pensie cu 12,5%.

De asemenea, pe lângă majorarea care se va aplica tuturor pensiilor, cei cu pensii mici vor primi un ajutor din partea statului. Mai exact, coaliţia ar mai fi decis acordarea unor ajutoare pentru pensionarii cu pensii mici, astfel:

  • 1.000 de lei pentru pensionarii cu pensii sub 1500
  • 800 de lei pentru cei cu pensii intre 1500 si 2500
  • 600 de lei pentru cei cu pensii intre 2500 – 3000 de lei.
Decizii ale Coaliției:
  • Creșterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a punctului de pensie va fi, astfel, de 1.784 de lei.
  • Sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel: 1.000 de lei pentru pensiile până la 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei. Sumele vor fi împărţite în două tranşe care se vor acorda la începutul şi la jumătatea anului 2023.
  • Acordarea celei de-a treisprezecea indemnizații pentru persoanele cu handicap.
  • Actualizarea cu rata inflației a indemnizațiilor pentru veteranii și văduvele de război, începând cu 2018 de când au fost înghețate (creștere de aproximativ 30 la sută)
  • Alocațiile cresc de la 1 ianuarie cu rata inflației.

Sursa: stiripesurse.ro, dcnews.ro, digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Modernizarea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare menajeră, în Gârbova. A fost solicitat acordul de mediu din partea APM Alba

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Modernizarea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare menajeră, în Gârbova. A fost solicitat acordul de mediu din partea APM Alba

Primăria comunei Gârbova a solicitat avizul de mediu pentru proiectul „Modernizare și extindere sisteme de alimentare cu apă și de canalizare menajeră în comuna Gârbova, județul Alba”, investiție în valoarea de peste 8 milioane de lei.

Comuna Gârbova dispune în prezent de un sistem de alimentare cu apă ce acoperă localităţile Gârbova şi Reciu. Localitatea Cărpiniş nu dispune de sistem de alimentare cu apă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Alimentarea cu apă a localităţilor Reciu şi Gârbova se realizează prin intermediul unei conducte de aducţiune ce transportă apa din aducţiunea magistrală existentă în zona localităţii Câlnic. Din rezervorul localităţii Reciu, apa este pompată în gospodăria de apă a localităţii Gârbova amplasată la o cotă joasă din vestul localităţii Gârbova.

Iar din gospodăria de apă existentă în localitatea Gârbova apa este pompată în reţeaua de distribuţie, existând în prezent disfuncţionalităţi în asigurarea presiunii necesare la branşamentele individuale în zonele înalte din vestul localităţii.

Conform strategiei Operatorului Regional al sistemului de alimentare cu apă, pentru alimentarea cu apă a localităţii Cărpiniş, debitul disponibil este acumulat în prezent în rezervorul existent ]n extravilanul localităţii Căpâlna, UAT Săsciori, fiind necesară execuţia unei conducte de aducţiune pentru transferul acestuia către Cărpiniş.

Pe lângă disfuncţionalităţile constructive ale sistemului de alimentare cu apă din localitatea Gârbova, datorate în primul rând poziţiei gospodăriei de apă existente, au fost identificate şi disfuncţionalităţi de ordin tehnic datorate configuraţiei reţelei de distribuţie, sistemul nefiind capabil să asigure presiunea necesară la branşamentele tuturor consumatorilor.

În vederea remedierii disfuncţionalităţilor identificate, autorităţile locale îşi propun realizarea unei modernizări a sistemului de alimentare cu apă, prin optimizarea modului de funcţionare al reţelei de distribuţie din localitatea Gârbova, extinderea reţelei pentru acoperirea întregii localităţi precum şi execuţia unui ansamblu de construcţii şi instalaţii pentru asigurarea alimentării cu apă a localităţii Cărpiniş.

Necesitatea investiţiei derivă din obligativitatea adoptării urgente a unor măsuri pentru remedierea deficienţelor sistemului existent de alimentare cu apă astfel încât întregul sistem să fie funcţional şi autorizat de către instituţiile abilitate.

Descrierea situaţiei propuse

Alimentarea cu apă a localităţilor Reciu şi Gârbova se realizează prin intermediul unei conducte de aducţiune ce transportă apa din aducţiunea magistrală existentă în zona localităţii Câlnic.

Întrucât localitatea Cărpiniş nu dispune în prezent de sistem de alimentare cu apă, se propune alimentarea acesteia prin transport sub presiune apă din rezervorul existent în extravilanul localităţii Căpâlna, Comuna Săsciori prin intermediul unei staţii de pompare propusă în amplasamentul rezervorului existent.

Apa potabilă ajunge în localitatea Cărpiniş în rezervorul de înmagazinare propus în localitate. La plecarea din rezervor spre reţeaua de distribuţie a localităţii, se va justa doza de clor prin intermediul staţiei de clorinare prevăzută în amplasamentul Gospodăriei de apă Cărpiniş.

Reţeaua de distribuţie prevăzută pentru localitatea Cărpiniş va acoperi necesarul de apă al localităţii, fiind prevăzută cu cămine de vane şi hidranţi pentru stingerea incendiilor.

Pentru consumatorii localităţii se vor realiza branşamente individuale prin montarea de cămine de branşament la limita de proprietate.

Pentru remedierea disfuncţionalităţilor de ordin tehnic ale sistemului de alimentare cu apă din localitatea Gârbova, se propune realizarea unei gospodării de apă pe un amplasament ce permite alimentarea cu apă gravitaţional a sistemului. În prezent alimentarea cu apă se realizează prin pompare, motiv pentru care nu este asigurată presiunea necesară la branşamentele tuturor consumatorilor. Aşadar, viitorul amplasament al gospodăriei de apă Gârbova se va realiza în extravilanul localităţii pe traseul conductei de aducţiune din localitatea Reciu. Gospodăria de apă va avea în componenţă şi staţia de clorinare pentru ajustarea dozei de clor a apei înainte de distribuţia către consumatorii finali.

Ca urmare a amplasării gospodăriei de apă la o cotă care să permită alimentarea cu apă gravitaţional, sunt necesare optimizări ale sistemului de distribuţie apă existent prin montarea unor vane de reglare presiune pe traseu. De asemenea, sunt prevăzute extinderi ale sistemului de alimentare cu apă în localitatea Gârbova în zona drumului judeţean DJ 106F de-o parte şi de alta a acestuia.

Modernizare sistemului de alimentare cu apă din comuna Gârbova presupune următoarele obiecte de investiţie:

1. Conductă de aducţiune pentru localitatea Cărpiniş;

2. Gospodărie de apă cu rezervor şi staţie de clorinare pentru localitatea Cărpiniş;

3. Reţea de distribuţie a apei în localitatea Cărpiniş;

4. Branşamente individuale în localitatea Cărpiniş;

5. Gospodărie de apă cu rezervor şi staţie de clorinare în localitatea Gârbova;

6. Modernizare şi extindere reţea de distribuţiei a apei în localitatea Gârbova.

Principalele efecte pozitive directe ale implementării investiţiei în zona studiată sunt:

– Ridicarea standardului de viaţă a populaţiei rezidente în zonă prin asigurarea accesului la cele două utilităţi în condiţii corespunzătoare;

– Dezvoltarea spaţiului rural;

– Susţinerea stopării fenomenului de depopulare din mediul rural prin reducerea decalajelor rural-urban;

– Atragerea de noi investiţii în zonă, dezoltarea turismului rural;

– Diminuarea tendinţelor de declin social şi economic;

– Crearea de noi locuri de muncă;

– Diminuarea discrepanţelor dintre diferite zone rezidenţiale învecinate, prin asigurarea accesului la utilităţi publice de calitate, furnizate de un operator unic, cu tarif unitar;

– Centralizare şi evidenţă unitară a tuturor construcţiilor şi instalaţiilor de alimentare cu apă şi canalizare, ce vor fi pe viitor operate de un Operator Regional unic.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea