Hărțuirea stradală va putea fi amendată de polițiști și jandarmi cu până la 10.000 de lei

Paul Voicu - Primar 2020

Potrivit unei inițiative legislative care a primit votul decisiv marți și ajunge acum la promulgare, în curând s-ar putea aplica inclusiv amenzi de până la 10.000 de lei pentru faptele de hărțuire în privat sau în public, deși nu există momentan decât pedepse penale pentru faptele de hărțuire.

Legislația din România nu atinge deocamdată expres subiectul hărțuirilor stradale (mai ales de ordin sexual) și cu atât mai puțin nu întâlnim o pedeapsă pe care polițiștii să o poată aplica în astfel de cazuri. De fapt, hărțuirea cuiva (fie în public, fie în privat) nu e pedepsită decât penal, în condițiile din Codul penal. Însă un proiect adoptat marți în Parlament va veni să umple acest gol legislativ în viitorul apropiat.

ELIT

Astfel, hărțuirea cuiva într-un loc public va putea fi amendată de polițiști cu până la 10.000 de lei, potrivit Propunerii legislative pentru completarea Legii 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi. Documentul mai are nevoie acum să fie aprobat și șeful statului pentru a se putea aplica.

Proiectul vizează orice fel de hărțuire, mai ales cea sexuală și psihologică, nu doar în public, dar și în privat. Polițistul va putea să amendeze pe loc persoana care e surprinsă hărțuind pe cineva, fără să trebuiască deschis un dosar penal pentru asta.

Mihail David - 2020

„Este interzis orice comportament de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică definite conform prezentei legi, atât în public, cât și în privat„, scrie în proiectul votat la Senat, unde se precizează apoi că astfel de fapte se vor considera contravenții și se vor sancționa cu amenzi între 3.000 și 10.000 de lei (dacă nu e vorba deja de o infracțiune). Inițial, senatorii votaseră pentru o amendă maximă de 10 ori mai mare, dar deputații au redus cuantumul maxim la 10.000 de lei, pentru că, spun ei, scopul legiuitorului nu e să pedepsească, ci să prevină, iar amenda trebuie adaptată astfel încât să reflecte acest lucru.

Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

De sancționarea acestor fapte se vor ocupa ofițerii și agenții de poliției din cadrul Poliției Române, ofițerii și subofițerii din cadrul Jandarmeriei Române, ci din cadrul Poliției de Frontieră, dar și polițiștii locali.

Sursa: avocatnet.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...