Rămâi conectat

Actualitate

Harta judeţelor din România unde purtarea măştii de protecţie este obligatorie şi în spaţiile deschise

Ziarul Unirea

Publicat

în

După ce bilanţul noilor cazuri de coronavirus a crescut îngrijorător de la o zi la alta, purtarea măştii de protecţie în spaţiile publice deschise a devenit obligatorie în 14 judeţe din România.

Decizia a fost propusă de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi a fost aprobată de Guvern, însă fiecare Comitet Judeţean de Urgenţă decide când şi unde va institui această măsură, la propunerea DSP, în funcţie de evoluţia epidemiei în fiecare judeţ.

ARGEŞ

Argeşul este primul judeţ care a instituit purtarea obligatorie a măştilor în spaţiile deschise. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din Argeş a decis, marţi, că masca de protecţie este obligatorie pentru toţi locuitorii de peste 5 ani, în toate spaţiile închise publice şi private şi în aer liber, acolo unde sunt mai mult de două persoane. Măsura a intrat în vigoare miercuri dimineaţă.

DÂMBOVIŢA

Dâmboviţa este al doilea judeţ care a instituit această măsură. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa a decis, miercuri, să impună purtarea măştii de protecţie în toate zonele aglomerate, inclusiv în aer liber.

GALAŢI

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a decis, miercuri, să instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie de către toate persoanele din judeţ cu vârsta de peste 5 ani, în spaţiile aglomerate, închise sau deschise, începând cu 1 august. Se exceptează de la această măsură persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută.

BRAŞOV

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a decis, miercuri, ca purtarea măştii de protecţie să fie obligatorie, din 1 august, în pieţe şi târguri, precum şi pe arterele pietonale intens circulate ale localităţilor din judeţ

VÂLCEA

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea a decis purtarea obligatorie a măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate din tot judeţul, cum sunt târgurile, pieţele, ştrandurile, piscinele, gările, autogările, staţiile de transport în comun.

IAŞI

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi a analizat, joi, evaluarea făcută de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi asupra nivelului răspândirii infecţiei cu virusul SARS-COV2 în judeţ şi a decis ca, în intervalul 1 – 14 august 2020, să se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise, de pe întreg teritoriul judeţului Iaşi.

CĂLĂRAŞI

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Călăraşi a aprobat o hotărâre prin care recomandă purtarea măştii şi în spaţiile deschise aglomerate, fără ca aceasta să fie obligatorie.

PRAHOVA

Purtarea măştii de protecţie în spaţii deschise va fi obligatorie în judeţul Prahova începând cu data de 1 august. Purtarea măştii, astfel încât să acopere nasul şi gura, va fi obligatorie în spaţii publice deschise, cum ar fi pieţele, târgurile, zonele de aşteptare (staţii de autobuz, peroane şi altele asemenea), zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în intervalele orare: 07.00-11.00 şi 15.00-23.00. Exceptaţi de la această regulă sunt copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

BUZĂU

Masca de protecţie este obligatorie începând cu 30 iulie în toate spaţiile deschise aglomerate din judeţul Buzău. Masca este obligatorie în pieţe, târguri, staţii de autobuz, peroane, zonele în care se organizează serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice.

CONSTANŢA

Masca de protecţie devine obligatorie de la 1 august în zonele de promenadă din toate staţiunile din Constanţa, între orele 18-24. De asemenea, masca de protecţie este obligatorie în judeţul Constanţa în spaţiile deschise în care se formează aglomerări: pieţe, oboare, târguri, curţile exterioare lăcaşelor de cult, peroanele gărilor, staţiile de autobuz.

VRANCEA

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea a adoptat o hotărâre prin care se impune obligativitatea purtării măştii de protecţie începând de sâmbătă, în toate spaţiile aglomerate, închise sau deschise. Este vorba despre pieţe, târguri şi oboare, staţii de autobuz, gări şi autogări, în parcările magazinelor, în timpul procesiunilor religioase, în curtea bisericii, dar şi în parcuri, grădini publice şi zone de agrement.

Hotărârea Guvernului României cu privire la instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţiile deschise:

La anexa nr. 2, după articolul 11 se introduce un nou articol, art. 12, cu următorul cuprins:

„Art. 12

În aplicarea art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările ulterioare, purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile publice deschise, cum ar fi pieţele, târgurile, zonele de aşteptare (staţii de autobuz, peroane şi altele asemenea), falezele, zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului judeţean / al Municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.

Spaţiile şi intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcţiei de sănătate publică, luând în considerare probabilitatea prezenţei concomitente a unui număr mare de persoane în spaţiile şi în intervalele orare respective, unde se constată dificultăţi în asigurarea distanţei fizice de protecţie sanitară stabilite în condiţiile legii.

Administratorii/proprietarii spaţiilor publice deschise stabilite potrivit alin. (1) afişează la loc vizibil informaţii privind obligativitatea purtării măştii de protecţiei în spaţiile respective, la solicitarea comitetului judeţean / al Municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea