Rămâi conectat

Actualitate

Haos în cheltuielile făcute în spitale. Curtea de Conturi a constatat un prejudiciu de 61 de milioane de lei în 2015

Ziarul Unirea

Publicat

în

Curtea de Conturi a constatat un prejudiciu de 61 de milioane de lei, în cheltuielile făcute în spitale, banii provenind de la Ministerul Sănătății.

spitalAparatura medicala cumparata cu peste 55 de milioane de lei din bani publici de spitalele din tara nu a fost pusa in functiune sau nu a fost utilizata in scopul initial, arata Curtea de Conturi. Haosul din sistemul sanitar, descris in draftul unui raport al Curtii de Conturi pentru 2015, include si gasirea unor plati ilegale de jumatate de milion de lei prin supraestimarea valorii, precum si plati de peste 5 milioane de lei pentru echipamente medicale cumparate fara respectarea procedurilor de achitii publice.

Practic, Curtea de Conturi a verificat modul in care spitalele au cheltuit in 2015 fondurile virate de Ministerul Sanatatii pentru achizitia de echipamente si aparatura medicala.

Inspectorii Curtii reclama in raportul citat si faptul ca Ministerul Sanatatii „nu a verificat in mod corespunzator modul de aplicare a dispozitiilor legale referitoare la achizitionarea de echipamente medicale cu respectarea principiilor de economicitate si eficienta, la nivelul unitatilor sanitare subordonate si la nivelul unitatilor sanitare de subordonare locala”.

Prejudiciul total calculat de Curtea de Conturi se ridica la 61,7 milioane de lei in 2015.

Un exemplu elocvent al modului in care sunt cheltuiti uneori banii publici in sanatate este sectia pentru Arsi de la Spitalul de Urgenta Floreasca. In ciuda cheltuirii a peste 9 milioane de euro pentru echipamente, dotari si servicii, sectia nu este nici acum functionala in integralitate.

Vlad Voiculescu a comentat pentru HotNews.ro concluziile raportului realizat de Curtea de Conturi:

„Este o realitate dureroasă faptul că Ministerul Sănătății nu are în acest moment niciun mecanism de fundamentare reală a investițiilor din sănătate. Pixul ministrului nu este garanția unui randament pozitiv al unei investiții publice în Sănătate. Draftul raportului Curții de Conturi la care faceți referire descrie perfect situația.

Drept urmare, îmi asum crearea unui mecanism de prioritizare și monitorizare a investițiilor din sistemul sanitar până în luna septembrie.

Pentru prima dată, Ministerul Sănătății va avea un plan multianual de investiții, criterii clare de prioritizare și un sistem de monitorizare a modului în care investițiile sunt implementate și operaționalizate. Și totul pe baza unei platforme informatice transparente.

Aleatorul nu își are loc într-o politică publică. O investiție trebuie să corespundă unei nevoi și trebuie să ne asigurăm că ea poate fi dusă la capăt respectând, așa cum spune Curtea de Conturi, „principiile de economicitate și eficiență”.

Sursa Hotnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea