Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Halloween, celebrat în noaptea de 31 octombrie. Legende și obiceiuri de sărbătoarea cu vrăjitoare, fantome şi vampiri, filme de groază şi dovleci

Ziarul Unirea

Publicat

în

Halloween, celebrat în noaptea de 31 octombrie. Legende și obiceiuri de sărbătoarea cu vrăjitoare, fantome şi vampiri, filme de groază şi dovleci

De origine celtică, Halloween s-a transformat sub influenţa culturii americane într-o sărbătoare comercială preluată de multe ţări, cu petreceri costumate cu vrăjitoare, fantome şi vampiri, tururi Dracula în Transilvania, maratoane de filme de groază şi peste tot dovleci. Se celebrează în noaptea de 31 octombrie, înaintea sărbătorii catolice şi protestante a tuturor sfinţilor de pe 1 noiembrie.

Halloween, o abreviere pentru All Hallows’ Eve, are originea în vechiul festival celtic Samhain şi s-a răspândit prin intermediul imigranţilor irlandezi şi scoţieni care au ajuns pe pământ american în secolul XIX.

În România, Halloween-ul are deja o tradiţie de câţiva ani şi se sărbătoreşte de obicei în cluburi cu petreceri costumate, iar în Casa Contelui Dracula, la Castelul Bran, se pregăteşte cea mai tare petrecere de Halloween.

Citește și: Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”

Şi pentru cei mici este o ocazie de a petrece, iar Rapunzel, Sofia, Cenuşăreasa, Albă ca Zăpada, Elsa, Spiderman sau Batman sunt costumaţiile preferate de copii, apoi vin cele de vampir sau vampiriţă, fantomă, dovlecel, liliac sau fluturaş, iar dacă petrecerile lor au ca tematică pur şi simplu toamna, prichindeii se costumează în legumele acestui sezon.

Obiceiuri speciale de Halloween

Halloween-ul a devenit mai mult un prilej de petrecere decât o sărbatoare a morţilor, cu toate că în această zi, în multe locuri din lume oamenii îşi aduc aminte de originile sărbătorii şi îi omagiază pe cei care nu mai sunt printre noi, aprinzând lumânări sau lampioane în memoria lor.

Portocaliul şi negru sunt reprezentative pentru Halloween. Prima culoare simbolizează toamna şi belşugul, iar cea de a doua, întunericul, moartea şi forţele obscure.

Dovlecii sculptaţi şi luminaţi apoi în interior cu lumânări sau felinare, numiţi de americani Jack-o-lantern, sunt folosiţi la decorarea caselor şi a grădinilor. Ei sunt asociaţi cu vechea sărbătoare celtică, şi au ca origine fenomenul straniu de lumini pâlpâitoare de pe câmpurile cu turbă, dar şi cu ritualurile din Ziua morţilor specifice mai multor ţări de pe continentele americane, Mexic, Statele Unite sau Guatemala.

Totuşi, despre Jack-o-lantern există şi o legendă din folclorul irlandez, care a ajuns în Statele Unite odată cu imigranţii, prin anii 1840. Se spune că Jack l-ar fi prins pe Diavol, păcălindu-l să se caţere într-un copac, dar Cerurile s-au supărat şi l-au alungat pe băiat din Rai, iar ca să-i ţină de cald în nopţile reci, Diavolul i-a dăruit lui Jack un tăciune încins prins într-un nap cioplit. Cum însă napii se pare că erau mai greu de găsit, imigranţii irlandezi au folosit de Halloweed dovleci.

Citește și: MESAJE de HALLOWEEN 2022. SMS-uri, felicitări, statusuri, mesaje amuzante, înfricoșătoare și mesaje în limba engleză de HALLOWEEN

Costumarea în personaje desprinse din poveştile de groază, în vrăjitoare, lilieci, pisici sau dovleci este obligatorie pentru cine vrea să meargă la o petrecere sau la colindat. Costumarea este o veche practică din Irlanda, Anglia şi partea de nord a Franţei atunci când se sărbătorea Samhain-ul, sau trecerea la noul an, în 1 noiembrie. Semnifica sfârşitul verii şi începutul iernii şi al întunericului, când se credea că cerurile se deschid, iar spiritele păşesc libere pe pământ.

Druizii aprindeau marele foc sacru, iar oamenii purtau costume din piei de animale pentru a înspăimânta spiritele rele şi aduceau ofrande zeilor. Se obişnuia şi să se stingă focul din vatra caselor, pentru a le face reci şi neprimitoare pentru spirite, şi îl reaprindeau doar de la flăcările focului sacru al druizilor.

Ajunsă în Statele Unite, sărbătoarea s-a îndepărtat de tradiţiile păgâne, iar primele costume de Halloween au apărut în magazinele americane prin anii 1930

Tradiţional, cele mai populare dulciuri pregătite pentru sărbătoarea de Haloween sunt merele glazurate, dar nu trebuie uitate nici dulciurile preparate din dovleac sau alte fel de fel de mici trataţii dulci pentru cei mici.

În costume de vrăjitori, schelete, stafii sau alte personaje fel de fel de personaje sinistre şe colindă pe la case punându-se întrebarea “Trick or treat?” (Păcăleală sau dulciuri?) – o mică ameninţare, că dacă nu se oferă dulciuri, atunci celui colindat i se va face o farsă.

Foto: Playtech.ro

Sursa: stiritvr.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

La data de 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

La data de 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale La data de 26 aprilie, în fiecare an, este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Profesorii din România, salarii în funcție de performanță. Ministrul Educației: ”Debutanții să fie plătiți la nivelul salariului mediu pe economie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Profesorii din România, salarii în funcție de performanță. Ministrul Educației: ”Debutanții să fie plătiți la nivelul salariului mediu pe economie” Daniel David, ministrul Educației, a anunţat joi, 24 aprilie 2025, la Palatul Victoria, că va prezenta în luna mai propunerea privind plata profesorilor în funcţie de performanţă, în cadrul raportului de diagnostic şi reforme. El […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

IZVORUL TĂMĂDUIRII: Ce este bine să faci în această zi ca să ai noroc tot anul şi ce activităţi NU trebuie făcute

Ziarul Unirea

Publicat

în

IZVORUL TĂMĂDUIRII: Ce este bine să faci în această zi ca să ai noroc tot anul şi ce activităţi NU trebuie făcute În fiecare an, în prima vineri de după Paști, creştin-ortodocşii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. În această zi, îl sărbătorim pe Hristos Cel Înviat, ca Izvor al vindecărilor, apoi pe Maica Domnului, ca persoană care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea