Rămâi conectat

Ştirea zilei

Guvernul şi benzinarii, împreună împotriva bunului simţ!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Mai toţi vor să ia câte ceva de la români. Guvernul, benzinarii, băncile. Viaţa devine scumpă şi parcă tot mai lipsită de sens. Guvernul îi taxează pe români şi la propriu şi la figurat. Le creşte taxele, le impune unele noi, dar îi taxează şi cu neîncredere. Tot ce spune Guvernul despre români este că ascund banii, că mai sunt bani pe care românii „nu vor” să îi dea la stat. După care inventează noi moduri de a le stoarce şi ultima picătură de vlagă financiară pentru umflarea visteriei statului. E un mod de a spune că „românii lucrează în primul rând pentru stat şi nu pentru ei înşişi”. Aşa nu se poate face capitalism, economie şi o societate modernă – cu neîncredere în oameni! Nimeni nu o să muncească prea mult atunci când profitul îi este luat, în cea mai mare parte, de altcineva!
Acest STAT nu are o faţă. E ascuns în spatele unor funcţionari şi al unor birouri unde oamenii sunt puşi la coadă, aliniaţi să aştepte. Noi declaraţii, noi cozi. Statul rămâne iresponsabil faţă de oameni iar de vină sunt politicienii înţepeniţi în trecut, care permit încă asta.
Deşi guvernul actual vorbeşte de „reforma şi modernizarea statului”, face exact pe dos. Transformă legile şi aparatul de stat într-o corvoadă pentru oameni. Piaţa liberă este sufocată de acest stat maximal care vrea să fie „în toţi şi în toate”. Iar acum când oamenii reuşesc să mai strângă bani într-un cont pentru zile şi mai negre, primul ministru îi ceartă că nu consumă, că nu îşi cheltuie bruma de economii! Deşi până mai ieri tot Guvernul şi toată lumea ne certa că am consumat prea mult şi ne-am făcut de cap!
Băncile şi „mai nou” benzinarii au şi ei un înţeles mai ciudat asupra capitalismului şi asupra unei pieţe moderne – ei trebuie să ia bani de la oameni şi să dea cât mai puţin în schimb. Eu sunt de părere că un asemenea monopol nu e capitalism şi piaţă liberă, ci orice altceva. E un asalt asupra „bunului simţ”. Aceste firme confundă piaţa liberă cu abuzul de a face orice. Băncile încarcă nota de plată a propriilor clienţi cât şi cum doresc. Benzinarii, abuzând de un monopol (sau oligopol), nu se sfiesc să pună orice preţ la combustibil. Iar politicienii, înţepeniţi în trecut, permit ca piaţa liberă să fie distrusă, aşa cum permit ca statul să se comporte abuziv cu proprii lui cetăţeni, cu noi. Culmea e că statul devine partenerul acestor firme, ajunge să fie în cârdăşie cu ele. Aceşti politicieni sunt prea slabi în faţa băncilor pentru a le impune să nu abuzeze clienţii (Ordonanţa 50) sau au fost prea slabi să negocieze privatizarea Petrom şi să ceară o redevenţă „sănătoasă”; o taxă care să fie pe măsura preţurilor la benzină din România! Şi sunt doar două exemple.
Capitalismul, dacă există în România, este închis într-un beci şi i se aruncă zilnic o căldare de apă rece peste faţă. Nimic din ce fac guvernul şi marile firme nu duce la piaţă liberă, la o economie dinamică în care fiecare să vrea să îşi ia viaţa în mâini şi să rişte. Mai dă doar câte o palmă, împingându-i pe oameni de la spate, să stea cu privirea în pământ şi să se încoloneze. Din situaţia asta nu vor rezulta decât gesturi nebuneşti, extreme, şi o societate schilodită. E nevoie într-adevăr de o „revoluţie a bunului simţ”, atât în politică, cât şi în economie.
Simone ALBANI, om de afaceri, vicepreşedinte al PNL ALBA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO 1-2 martie 2024: Fărșangul de la Rîmetea, tradiţie populară la lăsarea secului, la prinderea Postului Paştelui. PROGRAMUL

Ziarul Unirea

Publicat

în

1-2 martie 2024: Fărșangul de la Rîmetea, tradiţie populară la lăsarea secului, la prinderea Postului Paştelui. PROGRAMUL Rîmetea, unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania este prima localitate rurală din România care a fost distinsă din partea Comisiei Europene cu premiul „Europa Nostra” pentru conservarea patrimoniului cultural și arhitectonic (1999) și Destinația Anului 2024 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea