Rămâi conectat

Ştirea zilei

Guvernul României ştia că la Ocna Mureş se va produce un dezastru!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Regret enorm că în toamna anului trecut, atunci când am tras ultimul semnal de alarmă asupra faptului că la Ocna Mureş s-ar putea produce un dezastru, demersul meu a fost interpretat strict politic atât de conducerea administrativă a judeţului Alba, cât şi de conducerea combinatului GHCL UPSOM. A trebuit să se petreacă o catastrofă în oraşul care altădată era un fanion al judeţului nostru pentru ca actuala putere să-şi aducă aminte că, deocamdată, mai există Ocna Mureş.
Încă din vara anului trecut, Guvernul ştia că la Ocna Mureş urma să se producă o calamitate, totul fiind doar o chestiune de timp. Dovadă stă adresa nr. 7.536 din 30 iulie, a Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, condus la acea vreme de Adriean Videanu. În respectivul document ex-ministrul precizează foarte clar: „oprirea pe o perioadă mai mare a activităţii sondelor prezintă riscul de cristalizare a acestora, fără posibilitatea degajării presiunii din sondă, fapt ce generează subminarea pilierilor, erupţii necontrolate, afectarea suprafeţei, atât în cadrul perimetrului minier, cât şi în zonele adiacente locuite”. Şi acum, ca şi toamna trecută, atrag din nou atenţia asupra pericolului iminent în care se află o mare parte a oraşului Ocna Mureş. Din păcate pericolul nu a trecut în totalitate şi este amplificat de faptul că actuala conducere a combinatului GHCL UPSOM nu va reporni activitatea, lucru evident pentru toată lumea. Mai mult decât atât, acelaşi fost ministru al Economiei, Adriean Videanu, mi-a dat dreptate atunci când am spus că principala vină pentru închiderea definitivă a combinatului de aici o poartă actuala conducere, administratorul şi patronatul întreprinderii, după cum reiese dintr-un act oficial al Guvernului României, respectiv adresa nr. 7.734/11.08.2010: „Societatea GHCL UPSOM România SA prezintă pierderi începând cu anul 2005, fapt care coincide cu anul achiziţiei pachetului majoritar de către Indian England (companie aparţinând GHCL India). Facem precizarea că până la data achiziţiei pachetului majoritar de către această companie societatea prezenta un rezultat net pozitiv. Pierderile societăţii sunt rezultatul comercializării sub costuri a produselor realizate în cadrul întreprinderii, fapt ce ridică mari semne de întrebare cu privire la buna credinţă a administratorului şi a acţionarului majoritar, atâta timp cât alte societăţi de profil prezintă rezultate pozitive de-a lungul timpului”. Este afirmaţia fostului ministru Adriean Videanu. Cu toate acestea, liderii PDL nu au luat nicio atitudine, preferând să închidă ochii în faţa mediocrităţii şi astfel să ducă la faliment întregul oraş Ocna Mureş. Sunt curios dacă actuala conducere a Consiliului Judeţean Alba îşi asumă şi acest eşec, aşa cum a declarat încă din anul 2009 preşedintele Ion Dumitrel: „nu avem nevoie de ajutorul nimănui. Ne descurcăm şi singuri să administrăm judeţul Alba”. Dacă la falimentarea oraşului Ocna Mureş se referea atunci trebuie să recunosc că le-a reuşit…Din păcate!
Radu Eugeniu COCLICI
deputat PSD de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Spații noi de deținere la Penitenciarul Aiud: Licitația de peste 7 MILIOANE de lei, lansată în SEAP

BONTEA Alexandru

Publicat

în

FOTO| Spații noi de deținere la Penitenciarul Aiud: Licitația de peste 7 MILIOANE de lei, lansată în SEAP

Penitenciarul Aiud a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru achiziția de lucrări de construcție și demolare, în cadrul proiectului „Transformare spații producție în spații deținere”. Valoarea totală a proiectului, fără TVA este de 7.601.243,42 de lei.

Clădirea o să fie alipită de clădirea cunoscuta sub denumirea „Zarca”, intrarea asigurându-se prin holul Secţiilor VII-VIII. Terenul este situat in intravilanul municipiului Aiud, județul Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Terenul are, conform Extrasului de carte funciară, suprafaţa de 8454 mp, iar suprafaţa construită la sol a corpului de clădire C9 existent, propus spre desfiinţare este de 535 mp. Corpul de clădire nou se va construi în locui celui existent.

Clădirea este de tip bară şi va avea un hol de circulaţie dezvoltat în lungul clădirii „Secţiile VII-VIII” cu care se va cupla construcţia propusă pe fiecare nivel, regimul de înălţime P+1.

Pentru realizarea clădirii se propune demolarea imobilului existent.

Lucrările de dezafectare solicitate se vor face cu respectarea următoarelor condiţii tehnice care se impun pentru buna desfăşurare a lucrărilor si pentru protejarea construcţiilor si proprietăţilor vecine:

– Se vor monta panouri de semnalizare langa şantier.

– Se debranseaza construcţiile de la reţelele de utilitati. Se interzice utilizarea reţelei electrice a clădirile care se demolează. Pentru iluminarea locului de lucru se va amenaja o reţea electrica separata, care nu va avea legătură cu corpul ce se va demola.

– Se vor lua toate masurile pentru a preîntâmpina prăbuşirea diferitelor partî ale construcţiilor pe proprietăţile vecine. Demolarea propriu zisa se va face element cu element, de sus in jos manual sau mecanizat cu unelte care nu produc vibraţii in structura .

– Părţile de construcţie care se demolează vor fi stropite cu apa pentru a se evita imprastierea prafului.

– Se recomanda ca materialele si elementele rezultate sa fie evacuate în mod regulat, pe toata durata lucrărilor.

– Se desface tamplaria de la usi si ferestre.

– Se dezafectează invelitoarea si acoperişul,

În urma intervenţiei se doreşte obţinerea următorilor parametri specifici:

– 101 locuri de detenţie pentru „regim închis” (din care un loc pentru persoana cu handicap locomotor) – toate locurile corespunzătoare cerinţelor in vigoare la aceasta data, cu o suprafaţa de peste 4 mp aferenta fiecărei p.p.l.

– Camerele de deţinere au fost dezvoltate în lungul clădirii, proiectate în module de câte două camere în oglindă, cu grupurile sanitare alăturate, cu un spaţiu tehnic ce le deserveşte. În acestea deţinuţii au în medie o arie utilă de 8.43 mp pentru camerele unde sunt cazate câte 2 persoane, aceştia beneficiază individual de minimul de 4 mp, în conformitate cu reglementările specifice.

Modulele de deţinere conformate cu camera unde sunt cazaţi câte 3 detinuti/cameră au în medie o arie utilă de 14,14 mp.

Camerele sunt dotate cu: registrul de căldură, sistem de climatizare cu capacitate de încălzire şi răcire, masă, scaune, paturi, nisă de depozitare 40×50 cm, cuier, suport TV, priză alimentare electrică, priză TV, interfon, terminal sistem radiodificare, chiuvetă şi vas WC monobloc antivandalism, poliţă pentru chiuvetă, oglindă, duş, uşă metalică cu grilaj.

Spaţii conexe ce servesc bunei funcţionări a penitenciarului sunt: camera TEG, centrală termică, camera ECS, spălătorie dotată cu 5 maşini de spălat automate (industriale, nu casnice) şi 5 uscătoare de rufe (industriale, nu casnice), magazine cazarmament/efecte.

Scenariul de securitate la incendiu a fost realizat luând în calcul evacuarea deţinuţilor prin cele 3 case de scări ale Secţiei VII-VIII, precum şi suplimentarea pe o scară exterioară a construcţiei propuse.

Spaţiile vitrate ale holului Secţiei VII VIII sunt propuse spre astupare, iar pentru conformarea exigenţelor în caz de incendiu se propun holuri de desfumare cu acces limitat pentru deţinuţi,securizate cu gratii şi prevăzute cu ferestre cu ochiuri mobile cu deschidere atât manual cât şi cu echipate cu sistem de deschidere automată în caz de incendiu.

Pe amplasament se găsesc următoarele utilităţi:

– reţea de apă potabilă
– reţea de canalizare
– reţea energie electrică
– reţea gaze naturale


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Grădiniță nouă la Alba Iulia, pentru 160 de preșcolari, în locul unei foste cantine: Licitația în valoare de peste 17 milioane de lei, lansată în SEAP

Ziarul Unirea

Publicat

în

Grădiniță nouă la Alba Iulia, pentru 160 de preșcolari, în locul unei foste cantine: Licitația în valoare de peste 17 milioane de lei, lansată în SEAP

Primăria Municipiului Alba Iulia a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru lucrări de demolare și execuție pentru obiectivul de investiții „Construire grădiniță cu program prelungit nr.16 prin schimbarea destinației clădire cantină din incinta Colegiului Tehnic Alexandru Domșa, municipiul Alba Iulia”.

Valoarea totală estimată a contractului este de 17.000.068,76 lei, fără TVA.

Se propune schimbarea destinaţiei fostei cantine a Colegiului Tehnic Alexandru Domsa din municipiul Alba lulia si extinderea acesteia pe orizontala si verticala, astfel incat spatiile obţinute sa deservească in cele mai bune condiţii funcţiunea principala de grădiniţă cu program prelungit, realizarea instalaţiei interioare de încălzire: la parter, încălzire cu corpuri statice din otel de tip panou radiant, la etaj se va realiza o încălzire in pardoseala in sălile de grupa, iar pentru restul încăperilor se prevede de asemenea o inclazire realizata prin intermediul radiatoarelor de tip panou, racirea spatiilor se va realiza prin intermediul aparatelor de tip multisplit.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea se prevede obţinerea energiei electrice din surse regenerabile: respectiv un sistem de 40 panouri fotovoltaice pe învelitoare pentru asigurarea împotriva incendiilor, o instalaţie de detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu si realizarea instalaţiei de hidranti.

Pentru asigurarea împotriva efracţiei s-a prevăzut un sistem de securitate compus din: subsistem de alarmare împotriva efracţiei si subsistem de televiziune in circuit inchis alimentarea si bransarea/racordarea la utilităţile necesare pentru buna funcţionare a clădirii, demolarea clădirilor dezafectate din curte si realizarea de alei, parcari si zone verzi.

Accesul în noua incintă creată pentru grădiniță se poate face atât din exterior (prin 2 accese), cât și din interiorul incintei Colegiului Tehnic Alexandru Domșa (printr-un singur acces).

Amenajarea exterioară urmărește necesitățile funcțiunii principale și îmbunătățirea calității mediului, existând următoarele zone distincte: zona curții alocată recreației, jocului, echipată cu dotări specifice vârstei utilizatorilor (leagane, togogane, balansoare, gropi de nisip etc.), zona terenurilor alocate circulațiilor și acceselor cu alei pietonale și carosabile, respectiv zona verde plantată de-a lungul împrejmuirilor.

Clădirea va fi branșată/racordată la rețelele urbane din zonă – gaze naturale, energie electrică, apă-canalizare, iar pentru eliberarea amplasamentului s-a prevăzut desființarea construcțiilor anexă aflate într-o stare avansată de degradare și neutilizate de mult timp, respectiv două magazii și o spălătorie.

Grădinița nr.16 va avea o capacitate de 160 copii preșcolari (8 grupe), cu suprafața construită desfășurată de Scd =2263,3 mp și cu nr. niveluri=Sp+P+E.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Imagini SPECTACULOASE surprinse în Cheile Vălișoarei: ”Marea de nori” fotografiată în timpul unei drumeții în Trascău

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Imagini de basm surprinse în Cheile Vălișoarei: Spectacolul naturii fotografiat în timpul unei drumeții în Trascău

Natura ne oferă zi de zi un spectacol incredibil, iar măreția ei ne lasă de multe ori fără cuvinte. Un fotograf din Brad, județul Hunedoara, a surprins în fotografiile sale calmul fragil și solemnitatea aparte a unui loc de basm din Alba.

În timpul unei drumeții prin munții Trascău, Marius Turc a imortalizat miercuri 16 noeimbrie, în fotografiile sale Cheile Vălișoarei (numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii), o bijuterie a naturii, prea puțin explorate de iubitorii de munte.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe lângă spectaculozitatea peisajului, care efectiv îți taie răsuflarea, drumeții au surprins și celebrul fenomen „marea de nori“, datorat temperaturilor ridicate din zonele înalte. Astfel, în timp ce în zonele joase și depresionare persistă ceața, pe culmile munților aerul este rarefiat și cerul senin.

În acest fel, munții apar ca niște insule ce se ridică din „marea de nori“ aflată la altitudini mai joase.

Sculptate în calcare, cheile Vălișoarei au o lăţime de 25-150 m şi o înălţime de 100-150 m și sunt dominate, pe dreapta, de Vârful Bogza (814m), iar pe stânga de Pleaşa Cornilor (722 m) şi Vârful Răchiş (779 m). În pereţii cheilor, pe ambii versanţi se găsesc peşteri și alte formațiuni carstice: lapiezuri, bolţi, arcade. Punctele cheie sunt Peșterile Puculea și Peștera Sandului, Vf. Bogza Mare și Bogza Mică, stânca numită Cetatea, pădurea cu arbore stufos și Vf. Data.

Cheile Vălișoarei constituie o rezervație naturală de tip botanic și geologic, unde au fost identificate peste 340 de specii, dintre care 190 specii de plante, unele strict protejate, cum ar fi stejarul pufos și arborele Tisa (Taxus baccata).

Se întâlnesc păsări precum buha, ciocârlia de pădure, sturzul cântător, dar şi specii de orhidee, mai ales în fâneaţa numită de localnici Gruiul Dariului. Zona favorizează cățărarea și zborul cu parapanta, îndeosebi de pe Dealul Bogza ori Vf. Data.

Tot aici descoperim primul traseu tematic din Depresiunea Trascăului -„Biodiversitatea – comoara ascunsă în Cheile Vălișoarei”, unde în 2010, au fost amplasate 20 de panouri de informare, căte 10 panouri pe fiecare parte a Cheilor. Traseul poate fi astfel împărțit în 2 tronsoane, unul pe versantul drept și unul pe versantul stâng.

După ce ocolim amfiteatrul stâncilor și o zonă de lăstăriș, continuăm pe culmea care ne conduce pe Vf. Bogza Mică, un alt loc de belvedere spectaculos, cu o priveliște excelentă spre celălalt capăt al cheilor cu castelul-pensiune Templul Cavalerilor în vale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea