Guvernul României se apropie de o decizie privind introducerea impozitului progresiv: Există 2 scenarii
Guvernul României se apropie de o decizie privind introducerea impozitului progresiv: Există 2 scenarii
Guvernul României se apropie de o decizie privind introducerea impozitului progresiv, după ce a analizat mai multe scenarii, inclusiv propunerea Fondului Monetar Internațional (FMI).
Potrivit surselor guvernamentale, în prezent există pe masă două scenarii principale:
Scenariul 1: introducerea unui impozit de 15% pentru toate salariile din România.
Scenariul 2: introducerea impozitului progresiv, cu o cotă de 10% pentru salariile de până în 5.850 de lei și o cotă de 20% pentru salariile de peste 6.000 de lei.
O altă variantă a impozitului progresiv, propusă de FMI, prevede o cotă de 10% pentru salariile de până la 7.956 de lei net și o cotă de 25% pentru salariile de peste 8.000 de lei net.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că decizia privind introducerea impozitului progresiv este o problemă de doctrină a partidelor politice.
„Aceste decizii sunt probleme de doctrină ale partidelor politice. Adică această alegere pe care trebuie să o facem noi, ca guvern, este o alegere care trebuie să fie asumată de toate partidele politice.”, a declarat ministrul Boloș.
Decizia privind introducerea impozitului progresiv urmează să fie luată în cursul acestui an.
Pro și contra impozitului progresiv
Susținătorii impozitului progresiv susțin că acesta ar duce la o mai mare echitate socială, deoarece persoanele cu venituri mai mari ar plăti un impozit mai mare. De asemenea, susțin că ar putea contribui la creșterea încasărilor la bugetul de stat.
Opozanții impozitului progresiv susțin că acesta ar descuraja munca și ar duce la o scădere a investițiilor. De asemenea, susțin că ar fi mai dificil de administrat.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate
Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate Cristian Păun, profesor de economie la ASE București și originar din Alba Iulia, a lansat un semnal de alarmă pe rețelele sociale, pornind de la o statistică îngrijorătoare: două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un „geniu”. Într-o […]
21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației
21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat marți o nouă rundă de schimbări importante în cadrul Direcției Generale Antifraudă (DGAF), vizând structura de conducere de la nivel central. Astfel, 21 dintre cele 33 de persoane aflate în funcții de conducere au fost […]
Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională
Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că majorarea normei didactice de la 18 la 20 de ore pe săptămână, fără plată suplimentară, nu încalcă legea fundamentală. Judecătorii au explicat că schimbarea nu presupune mai multă muncă efectivă, ci doar o redistribuire […]