Rămâi conectat

Politică Administrație

Guvernul plagiatorului Ponta lovește în profesiile liberale și în cei care lucrează pe drepturi de autor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Guvernul condus de ”Premierul copy-paste” a găsit o nouă formă de a-i taxa pe români și de a aduce, astfel, bani în plus la buget. Ponta și-a confirmat porecla pe care a căpătat-o – ”Plagiatorul” – după cunoscutul episod cu teza de doctorat și a arătat cât respect are atât pentru profesiile libere, cât și pentru drepturile de autor, iar Guvernul a instituit o măsură pe care Ministerul Finanțelor a mai încercat s-o ia și în anul 2011 – pe vremea când Executivul era condus de Emil Boc.

pontaConcret, potrivit unei măsuri cuprinse într-un proiect de act normativ pentru modificarea Normelor de aplicare a Codului fiscal, adoptată în ședința de Guvern de ieri, persoanele care încasau venituri din profesii libere sau din drepturi de autor vor trebui să se transforme în salariați cu carte de muncă sau în persoane fizice autorizate și astfel să plătească toate contribuțiile aferente unui contract de muncă (adică mult mai mult decât plăteau până în prezent).

De remarcat că măsura se va aplica chiar din următoarele zile, respectiv din data de 1 iunie, și nu începând cu anul fiscal următor, așa cum este normal să se aplice orice modificare fiscală!

Astfel, excepţia de la reconsiderarea ca activităţi dependente, a celor care generează venituri din profesii libere, precum şi a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe, este eliminată, prin Hotărârea pentru modificarea şi completarea Normelor de aplicare a Codului fiscal, aprobată Guvern iar conform unui comunicat al Executivului, ”actul normativ asigura un tratament fiscal nediscriminatoriu aplicabil veniturilor obţinute din activităţi desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii”.

Documentul abroga punctul 1 al Normelor de aplicare a Codului fiscal care prevede următoarele aspecte: ”O activitate poate fi reconsiderata (…) că activitate dependenta, în cazul în care raportul juridic în baza căruia se desfăşoară activitatea nu reflectă conţinutul economic al acestuia. Activităţile desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii, care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, nu pot fi reconsiderate că activităţi dependente (…)”.

*Patronatul Serviciilor Private: Măsura desfiinţează sensul profesiilor liberale şi drepturilor de autor

Patronatul Serviciilor Private din România (PSPR) respinge măsură de modificare a Normelor de aplicare a Codului fiscal privind transformarea antreprenorilor (profesii liberale şi drepturi de autor) în salariaţi, se menţionează într-un comunicat al patronatului, publicat recent pe site-ul său.

Măsura desfiinţează indirect sensul profesiilor liberale şi drepturilor de autor şi rolul lor într-o economie bazată pe competenta şi profesionalism, considera reprezentanţii PSPR.

Mai mult decât atât, eliminarea excepţiei prevăzută de punctul 1 din Normele de aplicare a Codului fiscal va genera, în mod cert, un risc major că profesiile liberale şi drepturile de autor să fie reconsiderate în baza unei interpretări subiective a organului fiscal, cu consecinţă directă a suprimării independenţei acestor profesii, aşa cum aceasta este reglementată prin legea specifică şi cum rezultă din natura activităţii care generează venituri din profesii libere şi drepturi de autor, punctează aceeaşi sursă.

Dorim să atragem atenţia asupra pericolului iminent, de o gravitate extremă, cu privire la independenţa şi chiar existenţa profesiilor liberale şi a drepturilor de autor, creat prin iniţiative legislative de genul celei mai sus enunţate„, se menţionează în comunicat.

Reconsiderarea activităţilor independente în dependente ar echivala cu o dublare a cadrului legislativ, subliniază reprezentanţii PSPR. Astfel, s-ar încălca principiul unicităţii reglementărilor legale, de natură să afecteze dezvoltarea profesiilor liberale şi drepturilor de autor în România.

*În ce condiţii pot fi reconsiderate activităţile independente că activităţi dependente?

Codul fiscal defineşte activitatea dependenta ca fiind orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare. În schimb, activitatea independenta reprezintă orice activitate desfăşurată cu regularitate de către o persoană fizică, alta decât o activitate dependentă.

De asemenea, orice activitate poate fi reconsiderata că activitate dependenta dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii stipulate în Codul fiscal:

– beneficiarul de venit se afla într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respecta condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;

– în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;

– plătitorul de venit suporta în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detasare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;

– plătitorul de venit suporta indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit.

În cazul reconsiderării unei activităţi că activitate dependenta, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate şi virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit. În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afară funcţiei de bază.

Potrivit Patronatului Serviciilor Private din România, caracterul independent al profesiei liberale este reglementat prin legea specifică. Independenţa profesiilor liberale şi drepturilor de autor tine nu numai de natura acestora, cât mai ales de esenţa lor.

Persoanele care exercita profesii liberale respecta un cod etic/deontologic, au un nivel specific/corespunzător de pregătire pentru practicarea profesiei, încheie asigurare de răspundere profesională, au obligaţie legală de a participa la pregătirea profesională continuă, fac parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare şi supraveghere a profesiei. De asemenea, dreptul de autor este recunoscut şi garantat în condiţiile legii specifice, este legat de persoană autorului şi comporta atribute de ordin moral şi patrimonial„, se menţionează în comunicat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă: Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR Corneliu Dan Olar, candidatul partidului AUR pentru președinția Consiliului Județean Alba, a plecat marți, 23 aprilie, prin inima Țării Moților dorind să poarte dialog cu moții și să împărtășească viziunea sa pentru un viitor mai bun. Încă din zorii zilei, Olar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea