Cultură Educație
Grădinița „Dumbrava Minunată” din Alba Iulia și Colegiul Tehnic Aiud, între premianții programului Patrula de Reciclare 2017
La a VI-a ediție, programul național de educație de mediu Patrula de Reciclare premiază 94 de echipe de preșcolari și elevi din toată țara. Între acestea se află și două echipe din județul Alba – Grădinița „Dumbrava Minunată” din Alba Iulia și Colegiul Tehnic Aiud care au câștigat premiul local pentru secțiunile ”Cea mai mare cantitate de baterii colectată”, respectiv ”Cea mai activă Patrulă”.
În total vor fi premiate 12 Patrule din București și câte 2 Patrule din fiecare județ. Echipele câștigătoare la a prima categorie au strâns și au trimis la reciclare peste 2000 kg de baterii uzate, adică aproximativ 70.000 de bucăți de baterii! Datorită eforturilor de informare ale tinerilor voluntari, comunitățile lor au înțeles că bateriile consumate nu trebuie aruncate la gunoi și le-au predat pentru a fi reciclate în deplină siguranță față de mediul înconjurător.
Pentru Patrula de Reciclare, a fost anul premierelor și al recordurilor:
Este și ediția în care peste 75% dintre echipele participante s-au calificat la premiile locale. Un procent impresionant de eligibilitate, ceea ce înseamnă că performanțele tinerilor voluntari au un impact din ce în ce mai mare în societate;
În luna martie a fost lansată prima emisiune de radio săptămânală, Ora Patrulei de Reciclare, la Radio Gold FM. Emisiunea a promovat un stil de viață frumos și sănătos, în armonie cu natura și a arătat ascultătorilor cum pot contribui la reducea poluării și economisi cele mai valoroase resurse, cum pot susține inițiativele în domeniu și participa alături de activiști de mediu cunoscuți la campaniile pentru o viață mai bună;
Începând din martie, Patrulele din București și Ilfov au inițiat, pentru prima oară în istoria programului, acțiuni săptămânale prin care au informat oamenii de ce trebuie să colectăm și să trimitem la reciclare fiecare deșeu electric, de la bateriile uzate și becurile arse la aparatele electrice și electronice de orice fel;
Este ediția cu cele mai multe unități de învățământ din București înscrise: 70 de grădinițe, școli și licee din capitală au format cea mai puternică echipă bucureșteană de până acum.
”Unele dintre Patrulele desemnate ca fiind ”Cele mai active” pe plan local au realizat între 40 și 50 de activități de informare și mobilizare a școlii și comunității, în perioada 15 noiembrie 2016 – 15 mai 2017! A trebuit să modificăm platforma online de raportare ca să cuprindem toate proiectele organizate. Imaginați-vă cât de motivați pot fi acești dascăli și copiii ca să se implice atât de mult într-un program extra-curricular, pe lângă cursuri, teme, examene și alte îndatoriri.
Activitatea mai intensă ca oricând dovedește că Patrulele de Reciclare au un impact puternic, deja, în comunitățile lor și că educația pentru protejarea mediului este mai mult decât necesară. Datorită acestor performanțe, programul a fost menționat în plenul conferinței internaționale WEEEForum, de la Malta, în luna aprilie, drept un adevărat exemplu în educația de mediu, la nivel European. Grija față de mediu este una din principalele preocupări ale generației tinere iar noi, adulții și instituțiile, trebuie să răspundem cât mai curând așteptărilor lor” spune Andreea Idriceanu, managerul de comunicare al Asociației RoRec.
Cele 94 de echipe câștigătoare au șansa de a-și alege premiile, care pot consta în materiale didactice, echipamente IT, rechizite, necesar de birotică sau excursii.
Ediția 2016-2017 continuă! Premianții naționali vor fi aleși în luna septembrie. Succesul echipelor locale depinde de cât de multe deșeuri electrice trimit la reciclare Suporterii lor, până la 31 august 2017!
”Fiecare cetățean, firmă sau instituție care scapă de aparatele electrice vechi în beneficiul programului își ajută copiii și profesorii să câștige unul din premiile naționale. Firmele și instituțiile care casează deșeurile electrice din gestiune devin Suporteri al Patrulei de Reciclare și se alătură comunității naționale a organizațiilor ce susțin colectarea responsabilă a deșeurilor electrice în România. Până în prezent, 8 echipe județene au câștigat premii naționale: Sibiu (3 premii), Argeș, Bihor, Covasna, Gorj, Harghita, Iași, Vâlcea. Unde vor merge trofeele ediției 2016-2017, depinde de cât de harnici vor fi Suporterii Patrulelor la colectare până pe 31 august”, precizează managerul de proiect Alexandra Arnăutu.

Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.
Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.
Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.
sursa: news.ro
Cultură Educație
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.
Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ
Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.
Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.
CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022
Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS
Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.
-
Curier Județeanacum 12 ore
FOTO| Potopea Lukas de la C.S. V.Î.R.F Alba Iulia, medalie de aur la Campionatul Național al României la judo de la Sibiu
-
Sportacum 12 ore
“Life is Dance” Alba Iulia, rezultate de apreciat la Oradea | Nevoie de sprijin financiar, pentru deplasarea în Germania
-
Politică Administrațieacum 13 ore
Comunicat de presă| PSD Alba: Situația de la Spitalul Municipal Aiud putea fi soluționată de către conducerea unității medicale și a primăriei!
-
Sportacum 12 ore
Albaiulianul David Manu – campion național la dublu, tenis Under 18
-
Ştirea zileiacum 16 ore
Angajările la stat, SUSPENDATE de la 1 iulie: Guvernul are în plan scăderea cheltuielilor bugetare
-
Actualitateacum 15 ore
Carantină obligatorie pentru pacienții infectați cu variola maimuței: Care este prima țară care a introdus măsura
-
Sportacum 12 ore
Înaintea barajului Metalurgistul Cugir – Minaur Baia Mare, de mâine, mijlocașul Paul Păcurar: “Vrem să reușim surpriza!”
-
Actualitateacum 9 ore
FOTO| Alba Iulia va avea un hotel dintr-un lanț INTERNAȚIONAL: Când va fi inaugurat Mercure Alba Iulia Cetate
-
Curier Județeanacum 9 ore
FOTO| Preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit “Primii Pași” Aiud, implicați în activități practice de protejare a mediului și de reciclare
-
Ştirea zileiacum 3 ore
Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri
-
Politică Administrațieacum 10 ore
Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat
-
Curier Județeanacum 10 ore
Penitenciarul Aiud achiziționează produse necesare pentru prepararea hranei deținuților. Licitația de peste 900.000 de lei, lansată în SEAP