Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Gheorghe Rotar: Bugetul Blajului orientat şi în acest an spre investiţii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Consiliul Local Blaj a aprobat la începutul acestui an bugetul pentru anul 2012 în aceeaşi modalitate ca şi în anii precedenţi, aleşii locali din toate cele patru formaţiuni politice reprezentate în legislativul local votând în unanimitate pentru proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Gheorghe Rotar.
„Avem deja experienţa ultimilor ani, când am reuşit să planificăm veniturile la acelaşi nivel cu cele realizate, astfel că ne mândrim cu un buget extrem de echilibrat şi articulat pe necesităţile anului 2012”, spune primarul Gheorghe Rotar.
Ţinând cont de execuţia bugetară pe anul 2011, bugetul total propus pentru anul 2012 este de 26 de milioane de lei. Cel mai important indicator este cel al veniturilor proprii. Impozitele şi taxele pe proprietate, cotele defalcate din impozitul pe venit dar şi alte impozite şi taxe prognozate a fi încasate la nivel local însumează suma de 12,6 milioane de lei. La capitolul cheltuieli, sumele cele mai mari vor merge către investiţii, respectiv un procent de 46 la sută. Lista investiţiilor aprobată în aceeaşi şedinţă prevede continuarea unor lucrări începute anul trecut dar şi iniţierea unor noi proiecte investiţionale de diverse dimensiuni. Investiţiile pe care municipalitatea le planifică pentru anul 2012 vor face din Blaj, la finalul anului, un oraş cu străzi 100% asfaltate şi reabilitate. Nici localităţile componente nu vor fi uitate, atât la Tiur cât şi la Petrisat urmând să fie modernizate alte 6 străzi.
Un procent important din buget va fi canalizat în oferirea de condiţii şi mai bune decât în prezent pentru copiii blăjenilor. Astfel, vor fi efectuate reparaţii curente la Grupul Şcolar „Ştefan Manciulea”, iar la Şcoala „I.M. Moldovan” va fi montată o instalaţie modernă de încălzire. Nu mai puţin de 2 noi terenuri de sport cu suprafaţă sintetică vor fi amenajate la Grupul Şcolar „Timotei Cipariu” şi la Şcoala „Simion Bărnuţiu” Tiur.
Anul acesta se vor demara lucrările la un proiect amplu de reamenajare a curţii interioare de la Colegiul Naţional „I.M. Clain”, proiect care, pe fondul complexităţii sale, se va derula pe o durată de 3 ani de zile.
Din cauza lipsei de finanţări de la bugetul central, autorităţile locale au decis să se implice şi în continuarea lucrărilor la grădiniţa de pe Câmpia Libertăţii. Şcolarii din Petrisat vor beneficia, la rândul lor, de o şcoală modernizată, iar elevii de la Şcoala „Toma Cocişiu” vor beneficia de mult dorita sală de sport proprie în zona complexului sportiv de la CSŞ Blaj, în clădirea fostei popicării. Tot pentru copii, administraţia publică locală intenţionează amenajarea a încă 3 locuri de joacă în incinta Câmpiei Libertăţii, la grădiniţa de pe strada Eroilor şi în Petrisat.
La capitolul parcuri şi grădini publice, edilii îşi propun, pe lângă întreţinerea celor existente, să înfiinţeze alte două parcuri: unul cu finalizare anul viitor, în fosta curte a Grupului Şcolar „Timotei Cipariu” şi celălalt, în cartierul Berc, cu finalizarea lucrărilor programată pentru anul acesta.
Anul 2012 nu va însemna nici o modificare la nivelul impozitelor şi taxelor locale pentru persoanele fizice, singurele modificări intervenind în cazul trecerii străzilor de la o categorie de impozitare inferioară la una superioară. „Blăjenii trebuie să se aştepte ca în câţiva ani să aibă un oraş de categoria A. Odată finalizate şi lucrările de canalizare, avem toate şansele ca majoritatea străzilor să intre în categoria A, având toate utilităţile posibile”, a mai adăugat primarul Gheorghe Rotar.
La capitolul cheltuieli mai trebuie subliniat faptul că salariile personalului din aparatul primăriei nu depăşesc 30 la sută din veniturile proprii, iar cheltuielile materiale sunt sub 1 la sută. În continuare, deşi legea îi permite să aibă nu mai puţin de 145 de angajaţi, Primăria Blaj funcţionează cu doar 67 de salariaţi, adică mai puţin de jumătate, mai precis 46 la sută, tot pentru a face economii la bugetul local. Aşadar, unde Puterea şi Opoziţia unui oraş se gândesc la binele cetăţenilor săi, atunci bunăstarea comunităţii bate la uşă!

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani!” Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea