Rămâi conectat

Actualitate

Germania păstrează distanța de război: Refuză transferul avioanelor de vânătoare către Ucraina, de pe teritoriul său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Germania păstrează distanța de război: Refuză transferul avioanelor de vânătoare către Ucraina, de pe teritoriul său

Germania se opune transferului de avioane de vânătoare spre Ucraina prin tranzitarea teritoriului său, iar Departamentul american al Apărării a părut să respingă o propunere în acest sens formulată de Polonia, argumentând că ar apărea riscuri privind o confruntare militară NATO-Rusia.

„Trebuie să ne asigurăm că acest război nu se va extinde în spaţiul Alianţei Nord-Atlantice”, a declarat marţi seară Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, potrivit Bild-TV şi site-ului Tagesschau.de.

Şi Pentagonul a părut să respingă propunerea Poloniei de a transfera avioane de vânătoare MIG-29 la Baza aeriană americană Ramstein din Germania, pentru a fi trimise de acolo în Ucraina. „Perspectiva ca avioane de vânătoare aflate sub controlul Guvernului american să decoleze dintr-o bază a SUA/NATO din Germania spre un spaţiu aerian ucrainean disputat cu Rusia generează preocupări grave pentru întreaga Alianţă Nord-Atlantică. Nu ne este clar raţionamentul fundamental din spatele acestei propuneri. Acest lucru arată complexităţile generate de această problemă”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, citat de site-ul Axios.com, precizând că Washingtomul va continua consultările cu Guvernul de la Varşovia. Departamentul de Stat a transmis că Polonia nu s-a consultat cu Statele Unite înainte de a formula această propunere, informează Mediafax.

Guvernul Poloniei a anunţat, marţi seară, disponibilitatea de a oferi Ucrainei, prin intermediul Statelor Unite, avioane de vânătoare de tip MIG-29, urmând să primească în schimb avioane americane cu dotări similare. „Autorităţile Republicii Polonia, după consultări între preşedinte şi Guvern, sunt pregătite să trimită imediat şi gratuit toate avioanele MIG-29 la Baza aeriană Ramstein (o bază aeriană americană situată în Germania – n.red.) şi să le pună la dispoziţia Guvernului Statelor Unite ale Americii”, a transmis Ministerul polonez de Externe. În schimbul avioanelor MIG-29, Polonia a cerut Statelor Unite să furnizeze avioane aflate în uz care să aibă aceleaşi capabilităţi operaţionale. Potrivit unor surse, Statele Unite ar urma să ofere Poloniei în schimb avioane F-16 aflate în uz, în baza unui contract.

Ucraina a cerut statelor occidentale avioane de vânătoare de tip MIG-29, pe care sunt instruiţi piloţii militari ucraineni, pentru a lupta împotriva armatei ruse.

Ministerul rus al Apărării a avertizat că orice stat care va permite utilizarea bazelor aeriene pentru atacuri asupra forţelor militare ruse din Ucraina ar putea fi considerat ca fiind co-beligerant.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea