Gelozii şi concurenţă

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

„Gelozii şi concurenţă nu mai există între noi”, anunţau preşedinţii PSD şi PNL marţi seara, după consfătuirea care a lămurit ultimele aspecte ale unificării Opoziţiei. Protocolul de colaborare dintre Partidul Social Democrat şi Alianţa de Centru Dreapta (formată din Partidul Naţional Liberal şi Partidul Conservator) va fi semnat în cadru solemn, sâmbătă, 5 februarie la Palatul Parlamentului, urmând ca uniunea să fie înregistrată juridic. Unificarea opoziţiei este un semnal de speranţă pentru toţi cei care au fost loviţi de măsurile dure de austeritate pe care guvernul actual le-a luat şi a căror singură consecinţă sigură deocamdată este sărăcirea unui număr consistent de electori. Felul în care ea a fost anunţată, ca fiind fără asperităţi, urmăreşte eliminarea părerii adânc înrădăcinate, ca urmare a experienţelor trecute, că alinaţele politice din România nu au viaţă prea lungă datorită, evident, divergenţelor de opinii, doctrine, metode şi scopuri (altul decât cel al accederii la putere). Tocmai de aceea protocolul de unificare a fost îndelung discutat. Dar chiar să fie vorba oare de lipsa geloziilor şi concurenţei? Poate că la nivel central lucrurile stau aşa, mai ales că Victor Ponta şi Crin Antonescu par să-şi fi stabilit (împărţit) rolurile politice. Victor Ponta va accepta întâietatea lui Crin Antonescu pentru o viitoare candidatură unică la preşedinţia României, mulţumindu-se cu rolul de premier. Liderii PSD au făcut un adevărat efort de voinţă în ceea ce priveşte Partidul Conservator. Stau acum din nou cu el la masă la doar câteva săptămâni după ce aceştia, seduşi de carisma şi promisiunile lui Crin Antonescu au denunţat colaborarea cu social democraţii şi reamintindu-şi brusc că doctrina lor se asortează mai bine cu liberalismul au pătut palma cu PNL.
Decizia de a prezenta candidaţi comuni pentru fotoliile de preşedinţi de consilii judeţene şi cele de primari în municipiile reşedinţă de judeţ este şi ea de natură a naşte gelozii şi concurenţă, chiar dacă stabilirea candidaturilor se va face ca urmare a unor sondaje printre electorii locului. Sigur că sunt judeţe unde este clar că unul dintre cele două mari partide ale Opoziţiei unificate deţine întâietatea. Tabloul ultimelor alegeri generale arată că judeţele unde PSD deţine primul loc în preferinţele cetăţenilor este mult mai mare decât cel în care PNL are întâietatea. Situaţia este sensibil aceeaşi şi în ceea ce priveşte numărul primarilor, astfel încât reperul este perfect valabil. Şi atunci ne putem întreba cum rămâne cu principiul parităţii? Nu s-a dat un răspuns clar acestei întrebări. Aşa cum nu am aflat cum va fi aplicată în interiorul PSD-ACD promisiunea liberalilor către conservatori că le vor asigura atâtea colegii eligibile câte sunt necesare pentru constituirea unor grupuri conservatoare independente în Camera Deputaţilor şi Senat. Nu va naşte ea gelozii şi concurenţă? Sigur va naşte resentimente! Cum rămâne însă cu listele de consilieri locali şi judeţeni? Deşi nu s-a spus în clar foarte probabil că vor fi şi ele comune. Aici va fi bătălia cruntă. Marea „distracţie” va fi acolo unde s-au înregistrat migraţii de la PNL la PSD şi viceversa. Aceasta este situaţia şi în judeţul Alba, la Alba Iulia, mai cu seamă că cele două partide sunt sensibil egale. De obicei „migratorii” primesc funcţii în partidul care-i adoptă şi promisiunea unor locuri eligibile. Toate acestea în detrimentul membrilor vechi de partid. Nu vor naşte aceste situaţii, nu puţine, gelozii şi concurenţă? Ei, aş!
Anca DINICĂ

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

7 Comentarii

misu 3 februarie 2011 at 9:54

PRIORITATEA ZERO ESTE INLATURAREA CIUMEI PORTOCALII DE LA PUTERE (DACA SE POATE ), CARE SUB PARAVANUL „REFORMARII STATULUI ” FAC O MULTIME DE PORCARII, AU PARAZITAT MASIV TOATE INSTITUTIILE IMPORTANTE ALE TARII, MALFORMEAZA ACESTE INSTITUTII PROMOVEAZA NUMAI NULITATI ETC. ASA CA EU CONSIDER CA PRIORITATEA ESTE SA SCAPAM CAT MAI REPEDE DE ACESTI MANELISTI SI APOI SA TRECEM LA RECONSTRUCTIE !

vigilante 3 februarie 2011 at 10:59

rahat..scapam de dracu sa dam de tac-su

hcc1784 4 februarie 2011 at 20:27

cu de-aste texte numai tu crezi ca esti „vigilante”.sa mor de nu…

HH 3 februarie 2011 at 12:25

SUNTEM INTR-UN AUTOBUZ, SOFERUL ESTE BEAT, CHIOR SI CONDUCE ” CA DRACU’ ” , NU-L INLATURAM DE LA VOLAN CA POATE SI CEL CARE AR VENI AR FI MAI RAU ??!
NU E LOGIC SA NU VREM SA FACEM CEVA IN MOMENTUL IN CARE VEDEM CA PE ZI CE TRECE DE PESTE DOI ANI ESTE TOT MAI RAU ( NU DOAR ECONOMIC ).

hcc1784 4 februarie 2011 at 19:25

\Numărul zilelor de muncă ale iobagilor ajunsese la patru pe săptămână cu brațele, trei cu animalele și două pentru jeleri. Asupra țăranilor apăsau și o serie de dări: zeciuiala din produsele agricole și animale, plocoanele, cărăușiile, cazarea funcționarilor ce încasau birurile, încartiruirea militarilor. Nobilimea deținea monopolul vânatului, morăritului și pescuitului, cotropise păduri, pășuni și multe terenuri agricole ceea ce îi nemulțumea pe țărani. Au mai fost supuși unor obligații privind mineritul, construirea de cuptoare, transportul lemnului și al minereului, ca și la plata unor impozite.\
cici ia d-aici cred ca si astia si parinti tai de mai traiesc nu sint decit niste ipocriti care nu vor sa recunoasca faptul ca traiesc mai bine ca pe timpul lui nastase!papagalule!
stie care-i partea proasta cici-agarici? ca sint multi oameni care l-au inconjurat pe carmaciul tau aburit ,de creduli,si au luat plasa ba au fost tiriti si ei in namol!altfel oameni plini de bune intentii.idiot cu sintagme de furat decent 5-10%.normal ca esti sub pulpana carmaciului…\cine se aseamana se aduna\!!!

mosu 4 februarie 2011 at 19:58

un singur partid a tinut cu poporul si a facut o romania o tara moderna PCR PARTIDUL COMUNIST ROMAN astia psd pdl pnl ,toti sunt niste hoti care doar au furat si distrus ce daca vine alianta psd-pnl la putere , se imbogatesc ministri senatorii deputatii, prefecti presedintii consililor judetene si neamurile lor toti au fost la putere din 1990 crin antonescu nu este in stare sa conduca romania o va conduce excrocul de dinu patriciu

hcc1784 4 februarie 2011 at 20:25

mosule… pina la urma in democratie toata esenta consta in optiune.inteleg ca tu nu esti de acord cu excrocul de patriciu si nu optezi pentru el.
e clar!
votezi schimbarea dar sa ramina la fel,corect?de ce neamurile lor si nu ale tale?chiar,de ce?!

Comentariile sunt oprite