// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Gândurile unei tinere din Alba Iulia, studentă în Londra: ”Hai să credem că revoluția asta e un nou început”. Mesaj pentru studenții români care luptă pentru țară și a căror dezamăgire nu cunoaște limite

După experiențele pe care le-a trăit peste graniță și empatizând de la distanță cu situația țării, o fostă elevă a Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, studentă în prezent la una dintre facultățile aflate în top 20 din lume, ”King’s College” din Londra, s-a simțit încercată de nevoia de a scrie și de a transmite un mesaj tuturor studenţilor români, care luptă pentru ţară și a căror dezamăgire nu cunoaște limite.

Delia Gligor spune că îi invidiază pe tinerii care au rămas să studieze în România, îi încurajează spunând că nu au ales greșit și este de părere că iluzia binelui de peste graniţă se vinde prea ușor, iar lucrurile pot fi și chiar sunt diferite.

După ce și-a ”așternut” gândurile pe foaie și, în speranța că vor ajunge la urechile studenților români, a trimis un articol pe adresa redacției, pe care l-a intitulat ”Viitorul în cădere liberă”. În materialul său, apreciat ca un mesaj de încurajare către tinerii români din stradă, care de prea multe ori se simt deznădăjduiți și cred că nu există un viitor în țară sau care regretă de multe ori că nu au plecat peste hotare, Delia vorbește despre așteptările studentului român în străinătate, despre educație, muncă și trai englezesc.

Redăm mai jos, integral, articolul Deliei:

”Viitorul în cădere liberă

Utopia absolută ar fi atunci când poţi transfera leul românesc în liră britanică, iar conversia nu va avea consistenţa unui pumnal în capul stomacului. Pentru un student român cu aspiraţii prea grandioase pentru vârsta-i, traiul englezesc e primul obstacol care îl plesnește de cum roţile avionului îl aterizează pe plaiul tuturor visurilor de împlinit singur. Faptul că studiezi la una dintre facultăţile aflate în top 20 în lume nu te încălzește cu nimic atunci când 5 zile pe săptămână porţi o uniformă, apeși pauză pe zâmbet și câștigi atât cât să poţi să te menţii la linia de plutire. E de o realitate cruntă să vrei să te dedici doar studiului și să nu poţi s-o faci – pentru că schimbarea vine cu mai mult decât o diferenţă în locaţie. Atunci când timpul nu e de partea ta și chiar tot ceea ce îţi făcea plăcere cu adevărat devine o povară. Citeam din plăcere și cu plăcere, iar acum simt că presiunea studiului și a muncii sunt doar părţi din ceva ce trebuie să fac. Nu pot să nu simpatizez la un nivel spiritual cu România și ideea de națiune, cu tot ceea ce m-a încărcat de mică, cu frumoasa tradiție și cultură și cu oamenii aceia altfel. Am ajuns într-o junglă urbană și credeam, ca orice român tânăr, că de cealaltă parte e mai bine, e mai civilizat. Adevărul e undeva la mijloc.

Fiecare colţ de lume vine cu un bagaj. Aici taxele pentru oxigen sunt cam echivalentul câștigului pe săptămână, sistemul medical te bagă mai cu spor în mormânt, iar oportunitățile, ei bine, sunt multe și greu accesibile. De curând plănuiam să urmez un internship la o cunoscută revistă englezească și consider că aveam ceea ce e necesar pentru o astfel de poziţie. Mare mi-a fost surprinderea când am observat undeva, acolo ca notă de final, în caractere de -10, cum că dacă nu ai cetăţenie britanică, nu te obosi să aplici. Și cum vine asta că aici e totul cosmopolitan și de vis și plin de oportunitate la fiecare adiere de vânt? Cu regret am realizat că noi, europenii, am fost scoliţi la un nivel mult mai înalt decât nativii, și vorbesc din perspectiva unui om care a ales să studieze literatura de pretutindeni, implicit cea englezească cu istorie cu tot, de la Henry al VIII-lea până-n dragul prezent. Am conștientizat că europenii excelează, în contextul în care englezii, considerându-se prea buni pentru existenţă, eșuează lamentabil. Noi, străinii, venim aici să studiem într-o limbă în care nu ne-am născut, o cultură pe care nu am trăit-o, fiind mai ușor adaptabili și cu capul mult mai bine poziţionat pe umeri, cu mintea mai deschisă și mai alertă la tot ce se petrece-n lume, și totuși, promisiunile care zugrăvesc viitorul nostru strălucit, sunt spulberate de aceleași probleme cu care se confruntă lumea de secole. E discriminare și aici, e tot o apă și-un pământ.

Îmi pare rău, de multe ori, că nu am ales calea cea grea, și nu am rămas să cultiv și să respir tradiția și frumusețea românească. Am ales să plec și eu, să las o parte din trena ţării, să mai atârne de un colţ. Tinerii pleacă și ţara suferă. Câţi se vor mai întoarce, cu calificări academice, să propage lărgirea orizontului în ţara noastră abandonată? Consider că România are un potenţial de dezvoltare de invidiat și mai consider că dacă ar intra în acest proces, ar putea depăși așteptările.

Fie acesta un mesaj pentru toţi tinerii români care sunt dezamăgiţi, care suferă că nu au ‘beneficiat’ de circumstanţele care să le permită să părăsească ţara. Să nu fiţi! Sunteţi exact acolo unde trebuie să fiţi. Singura diferenţă dintre noi e că cei plecaţi se bucură mai puţin se perioada asta frumoasă a vieţii, o perioadă menită dezvoltării de sine și înfloririi, pentru simplul fapt că suntem puţin mai prinși în realitatea vieţii, mai stresaţi și mai ușor iritaţi de griji, de incertitudine și de necunoscut.

Au fost oameni care au luptat pentru un viitor mai bun, local, de dragul lor și-al familiei. O parte din noi a murit odată cu stingerea cenaclului Flacăra. Dar oricum, ce ne oprește să creăm, să reînviem, să luptăm?

Oamenii ies în stradă și hai să credem că revoluţia asta e un nou început.

Mi-aș dori să iniţiez un proiect, cândva în viitor, prin care să reușesc să transfer literatura românească de calitate la un nivel accesibil internaţional. De ce Pamuk a câștigat Nobelul în 2006? În primul rând pentru că a fost tradus într-o limbă de circulaţie internaţională ce i-a permis o audienţă globală, iar în al doilea rând talentul prin care a exprimat atât de curat cultura turcească și arta în istorie. Noi avem talentul, nu avem deschiderea. Cine ne traduce scriitorii? Cine ne citește?

Fie asta o întrebare ce instigă astăzi la reflexie și mâine la acţiune.

Simpatizez cu situaţia ţării și mi-e dor. Am crescut frumos și nu mi-a lipsit nimic.

Nu spun că aici e rău, nu aș avea de fapt dreptul să mă plâng, dar nu zic că acasă e mai rău. Sistemul educaţional românesc e bun! E meticulos, e progresiv! Dacă ești student în România și citești acum, vreau doar să știi că te invidiez, de multe ori. Ești acasă, ești student și trebuie să nu-ţi fie frică! Dacă am învăţat ceva cu siguranţă, am învăţat că poţi excela de oriunde. Poţi fi pe-un vârf de deal cu o carte în mână sau în mijlocul metropolei cu aceeași carte-n mână, totul depinde doar de tine, determinarea ta și cel mai probabil… liniștea de care nu dai în metropolă. Unii dintre cei mai mari critici literari au scris în exil, cu dor de casă: ex. Leo Spitzer, Erich Auerbach ș.a. Asemenea și pentru mari scriitori și luând cazul unei importante figuri literare în opera englezească, Edmund Spenser.

Poate simpatizezi cu mine, cititorule, sau poate mă critici, dar sincer, mai sunt și zile în care te ia un dor de casă și parcă vrei să simţi că aparţii, măcar așa, oleacă.

E greu să fii între străini, să fii singur chiar printre oameni, cu responsabilităţi reale, contracte, taxe și facturi.

E greu să știi că părăsești facultatea și ai pe umeri datorii pe care nu le poţi concepe în întreaga lor splendoare.

Și ce-i dacă ai facultate, că doar toată lumea are? Trebuie să ai master.

Și ce-i dacă mai adaugi la teancul datoriilor?

Și ce-i dacă ești foarte bun și excelezi- când nu ai experienţă în domeniul necesar? (atunci când nu poţi găsi o poziţie pentru că ești strain)

Și ce-i dacă lucrezi ani de zile într-un domeniu de care nu ai nevoie, dar altfel nu ai cum să te susţii și să trăiești în Londra?

Dar ce dacă nu ai timp pentru nimic?

Cum îmi place mie să spun: Londra te scoate înafara ‘rimp’-ului (ritm+timp), iar ceea ce faci tu de fapt, e că încerci să-ţi construiești viitorul în cădere liberă.

Mi-e dor de acasă”.

Delia Gligor a absolvit Colegiul ”Naţional Horea, Cloșca și Crișan” în 2015, iar la ”King’s College” în Londra urmeză cursurile facultăţii de Arte și Știinţe Umaniste, secţia Literatură Comparată și Franceză. În perioada petrecută în ţară, a fost premiată la nivel național de două ori, pentru lucrări literare secţiunea „eseu”. De asemenea, a participat la cenacluri și întruniri literare, scrie proză și poezie și chiar plănuiește să lanseze un prim volum. Delia se declară pasionată de critică literară, traducerea ca proces creativ și poezie experimentală.

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

49 Răspunsuri la Gândurile unei tinere din Alba Iulia, studentă în Londra: ”Hai să credem că revoluția asta e un nou început”. Mesaj pentru studenții români care luptă pentru țară și a căror dezamăgire nu cunoaște limite

 1. Justitiarul 07.02.2017 la 21:52

  Hai bas!!! Si eu traiesc in Anglia din 2003!!! Tu ai venit aici la studii acum foarte putin in urma….Ai fost indoctrinata de principiile portocalii din Alba!!! Un presedinte mai marsav si mai idiot ca asta nu am avut niciodata!!! Este o situatie fara precedent in care presedintele incurajaza anarhia in detrimentul votului liber exprimat!!! Presedintele e mai corupt si mai nesimtit decat tot PSD-ul la un loc!!! De unde are 6 case? Din meditatii spune el…..Voi doar terbuie sa _l credeti!!! Bravo… credeti-l….Oricum e cel mai mare gunoi de presedinte care l-a avut Romania!!! Trebuie suspendat imediat!!!

  • Elevul 08.02.2017 la 7:39

   Justitiarul = ba = psd-ist frustrat si incult (dupa modul sau de exprimare) plecat la spalat wc (atata stie sa faca) in UK

   • Gogu 10.02.2017 la 13:39

    psd-ist incult = pleonasm

  • albaiuleanul 08.02.2017 la 15:20

   Domnisoara,cu tot respectul,va intreb,ati citit Ordonanta 13, tocmai s-a pronuntat Curtea -LEGALA ,si va mai informez eu Camelia Bogdan a fost exclusa din magistratura, deci prima data sa va informati ,pe la Londra sunteti grosolan manipulati,asa cum a fost si la prezidentiale.

 2. Justitiarul 07.02.2017 la 22:02

  Nu vedeti ca la Alba Iulia la Curtea de Apel sunt „albiti” toti hotii portocalii ??? Toti vin acolo sa fie absolviti de pacate…. in frunte cu sasul cu sase case! Trebuie sa fi orb sau sa nu vrei sa intelegi adevarul ca sa crezi ca sasul si sleahata lui sunt curati….

 3. Justitiarul 07.02.2017 la 22:09

  Cine organizeaza manifestatii??? Nicusor Dan care habar nu are de ce prtesteaza, „Guta ” care doarme in Senat, sasul care vrea sa_si apere casele furate, companiile multinationale care isi diminueaza profitul prin modificarea codului fiscal, ungurul de Soros….. Imi este sila!!!!

 4. Justitiarul 07.02.2017 la 22:19

  Revolutia asta e un nou inceput… la ce? La revenirea mafiei portocalii la putere??? Lasa-ne in pace si vezi de studiile tale la Londra ca e mai bine pentru toti!!!

 5. Justitiarul 07.02.2017 la 23:24

  Oare cum de ziarul Unirea a gasit in Anglia tocmai… sau numai pe cineva care sustine demersul sasului si a-l portocaliilor care au fost „distrusi” pe 11 decembrie prin vointa poporului care a votat si cauta prin orice mijloace sa revina la putere sau sa submineze puterea aleasa prin vot democratic ??? Oare de ce nu m-a gasit si pe mine sa afle si opinia mea??? Si eu sunt tot roman… si eu sunt tot albaiulian … si eu traiesc tot in Anglia…Si sunt sigur ca sunt multi altii care gandesc ca mine. Nu contest capacitatile intelectuale si realizarile pe plan educational ale persoanei intervievate dar vreau sa spun ca nu e singura opinie a romanilor care traiesc in Anglia. Si eu am studiat aici si am realizat o cariera de succes si sunt convins ca mai sunt multi altii ca mine….care nu gandim la fel ca intervievata studenta la Londra!!!!

 6. ba 07.02.2017 la 23:46

  Abureli

 7. ba 08.02.2017 la 0:27

  Tu te auzi ce vorbești?
  Auzi–revoluție.
  Ești cucu?
  De respectarea votului meu ai auzit?
  De democrație ai auzit?
  În străinătate poți studia dacă ai bani.
  Nu e mare filozofie.
  Noi avem profesori foarte buni.
  Și se face școală buna.
  Cred ca ești cam obosită.
  Mai bine ai dormit.
  Auzi obrăznicie.
  Cică REVOLUȚIE.
  Deja sunteți penibili.

  • Votul tau sustine Ordonanta13 ? 08.02.2017 la 11:08

   Ordonanta care, pe scurt, spune asta: ”Prin prezenta ordonanță sunt anulate toate acuzele trecute, prezente și viitoare, și toate sentințele trecute, prezente și viitoare care au fost, sunt sau vor fi rostite împotriva numitului Liviu Dragnea si a prietenilor lui”. In nici un caz romanii nu a si-au dat votul pt asa ceva!

 8. ba 08.02.2017 la 0:32

  Apropo -felicitări domnului IGNAT care a zis ca nu mai e nevoie de proteste pt că ordonanța s a retras.
  Felicitări și domnului Calimente de la PNL BUCURESTI care a subliniat penibilul în care a căzut președintele cu discursul de ieri.
  Așa gândesc politicienii adevărați.
  Împacă nu dezbina.

 9. Studentu justițiar 08.02.2017 la 2:09

  Vreau sa incep prin a-ti multumi, domnul Justitiarul! Datorita tie am învățat expresia „hai bas!”. Sunt convins ca ești un exemplu bun pentru românii de pretutindeni prin Anglia cu expresii de-astea!

  Vezi-ți dom’le de treabă și nu te mai băga in seama pe articole de pe ziarul Unirea. Du-te și candideaza tu pentru președenție. Mergi in România si protestează cu Floricica Dansatoarea. Fa ceva pentru țara ta. Si eu am plecat! Dar eu sunt tânăr și România nu imi oferă prea multe – momentan.

  Te miri ca nu te caută lumea sa iti spui parerea/povestea?! Pai din comentariile tale ori ai uitat limba română, ori n-ai stiut-o niciodată. Asta nu e un interviu, e un eseu.

  In fine, m-am enervat si imi dau seama ca nici n-are rost. Ma duc dimineata la prima ora la facultate sa imi predea producatorul lui Elton John!

  • Nu prostiei 08.02.2017 la 8:44

   Ai aceeasi orientare ca Elton John si Fredy Mercury?
   Acuma chiar ca totul se leaga!
   Studentu justițiar esti student la „Yale si broaste” dupa scris. Se scrie Studentul sau Studentu’

 10. fane de la sifoane 08.02.2017 la 9:40

  Cocalarii cu creierele prajite de antene si ghitzaTV sunt redusi la stadiul de animal. Au reflexe pavloviene la unele cuvinte, la ironie si bun-simt. Asa cum cainii din experimentele lui I.P. Pavlov salivau la auzul unui sunet, asa si acesti pierduti. Cum li se da semnal de pupinc*ristii sefi de la televiziuni, cum mai au o gura de c*c*t si se agita ca berea. Nu va treziti la realitate, nu ganditi ca doare! Stati si consumati in continuare antene si ghitzaTV. Mai aveti un pic si ajungeti toti Floricica Dansatoarea.

 11. albaiulian 08.02.2017 la 10:11

  Bravo justitiarule vad ca diaspora a priceput ce presedinte a ales.

  • Justitiarul 08.02.2017 la 15:52

   Din pacate au inteles tarziu…. eu am incercat sa-i fac sa inteleaga inainte de a-l vota!!!!

   • Malvina 10.02.2017 la 13:45

    Diaspora e toata cu Presedintele Romaniei ! Cel ce-si zice justitiarul , e probabil un jalnic hot de buzunare.

 12. marius 08.02.2017 la 10:40

  De unde stie dominisoara care sunt limitele dezamagirii?
  Nu poti vorbi despre durere daca nu ai trecut prin ea, nu poti vorbi despre virtuti daca nu le-ai practicat. Asa ca mai usor cu dezamagirile patrie numa. Vino si studiaza aici si apoi vorbeste-ne despre dezamagirile tale de studenta. Daca erai atat de convinsa de neajunsurile sistemului de ce n-ai ramas aici sa lupti pentru eradicarea lor?
  Nu mai da sfaturi la varsta la care abia de reusesti sa descifrezi umbra de intuneric si lumina de flacara. Revolutionarul e o persoana care doreste intotdeauna sa-i schimbe pe cei din jurul sau si daca se poate chiar si sistemul. Rebelul e cel care incearca sa se schimbe pe sine. Asa ca la varsta domnie tale ar fi indicat sa incerci sa te schimbi. Lasa-i pe altii. Nu ai nici forta si nici carisma de a o face. Intoarece-te in tara, dupa studii, si incearca sa faci ceva pentru ea. De indemnuri revolutionare ne-am cam saturat. De dezamagiri, mi-e plina traista. la retorica pierdantilor am ajunsi imuni. De responsabilitate as dori sa ne vedem imbolnaviti cu totii.
  Domisoara, pastreaza-ti nuriile pentru un baiat simpatic caruia sa -i poti oferi ceva mai mult decat dezamagirile unei generati pe care pretinzi c-o inteleg. Tineretea e frumoasa cand ofera dragoste si nu dezamagire. In rest succes la examen.
  PS. Sa stii ca eseul n-are nimic in comun esenienii. daca ar fi avut, ar fi fost plin de invataruri precrestine.

 13. Bulă 08.02.2017 la 10:48

  Cum se mai ZVARCOLESC unii PSD-isti!
  Acum unul mai poarta si numele de … „Justitiarul”! Probabil de la „justitia” lui Iordache (alt intrebare).
  Si el traieste undeva (in Anglia???) din 2003. Si cu toate acestea stie tot ce se intampla in tara.

  • albaiuleanul 08.02.2017 la 14:59

   Domnu bula ,tu ai citit Ordonanta 13,astazi Curte a dat sentinta –LEGAL.

 14. 1 08.02.2017 la 10:59

  Fata Moșului, pari cam obosita, speriata, ce-i cu tine? Cu ce te preocupi tu pe-acolo prin Londra ? Ai regrete, ți-e dor de casa, dar cine te-a pus pe tine și multi alții sa plecati de-acasă?

 15. rica 08.02.2017 la 11:40

  No amu-i bai ,s-au trezit tinerii frumosi si liberi ca nici la Londra ,nu umbla cainii cu colaci-n coada,dar cand au votat presedintele se asteptau la asa ceva?Cand Boc-pdl taia salarii si pensii sa aiba ei bani sa ia de la ANRP,cand Dragnea si Olguta au vrut sa dea salarii mai mari la cei cu venitul minim ,Ciolos si Iohannis ,au spus,nu,voi tinerii, aveti dreptul sa iesiti in strada,sa va scoateti si copii,sa incalcati legea protectiei copilului,sa faceti tot ce vreti,dar cand e vorba de bani,acestia vor fi dati SRI,20000 ron pensie,uniu general care a incalcat legea,bani pentru procurori ,bani pentru toti cei care apara puterea.Poate se vede si de la Londra,ca acest guvern vrea sa pregateasca drumul ,sa va puteti si voi intoarce acasa,dor fiti vigilenti,Iohannis ,a spus ca si-a lut tara inapoi,deci nu stiu ce mai gasiti cand va veti intoarce.

  • Fiti vigilenti, patria este poporul, nu tagma hotilor! 08.02.2017 la 12:14

   Votul din decembrie 2016 nu este un vot pentru albirea dosarelor lui Liviu Dragnea, nu este un vot pentru administrarea arbitrară şi clientelară a României. Este un vot care a crezut într-un program şi în nişte promisiuni care nu cuprindeau anularea luptei anticorupţiei şi legiferarea hoţiei instituţionalizate.

 16. ardeleanul 08.02.2017 la 11:53

  Va respectam,tinerilor,dar nu suntem de acord cu voi ,cand vedem ce ati trimis in parlament,pai asta e ce aveti mai bun: Nicusor Dan,care nici nu a citit ordonanta,dar el o contesteaza,Gotiu,o nesimtire fara limita,anul trecut il acuza pe Iohannis,pentru codul silvic,acum vine si doarme in parlament,apoi il conduce pe presedinte spre tribuna parlamentului,un presedintecare se asociaza cu asa ceva ,e jenant,parlamentarii USR,pur si simplu au mutat circul din consiliul general al capitalei ,in parlament,sa va fie rusine cu asemenea specimene,indiferent ca sunteti voi la Londra sau la Bucuresti.Noi ne-am saturat de noul stat securisto-procurorist,si de vechii politicieni pdl-pnl.

  • Fiti vigilenti, patria este poporul, nu tagma hotilor! 08.02.2017 la 12:18

   Romanii s-au saturat de hotii si penalii psd care-si fac legi pt ei si clientela lor.

   • Justitiarul 08.02.2017 la 19:54

    Dar legi pentru casele furate de sas???? El nu e penal? Nu!!!???…e un profesor de fizica cinstit care prin meditatii a putut cumpara 6 case in timp ce colegilor lui de abia le ajung banii sa traiasca cat de cat decent….Rusine sasului si sleahtei lui de infractori!!!!

  • albaiuleanul 08.02.2017 la 15:04

   Cutremur in justitie,a cazut CAMELIA BOGDAN,cu cine ne mai sperie Iohannis?

 17. Rica, cel cu .... mica 08.02.2017 la 12:23

  Sa-ti zic eu ceva, Rica, care se vede ca o ai mica. Mintea.
  Noi nu avem clasa politica. Toti care cum s-au perindat prin politica mioritica au fost setati cu precizie pe un singur scop: SA FURE. In rest, verba volant.

 18. un chico 08.02.2017 la 12:27

  Delia, nu-i baga in seama pe astia. Lasa-mi si mie un facebook sau un mail pls.

  • Justitiarul 08.02.2017 la 19:56

   Te-ai incalzit cand ai vazut poza????

 19. Monica 08.02.2017 la 13:23

  Nu intentionam sa scriu vreun rand aici, la comentarii. Dar vazand cum va inghesuiti sa ii dati peste nas fetei ca ,,ce i-a trebuit sa studieze in alta tara,, sau chiar mai rau, cu
  atacuri politice total aiurea, am simtit nevoia sa intervin.
  Ca orice tanar inteligent si ambitios, si-a dorit pentru sine si poate si pentru domeniul studiat, sa aduce un plus-valoare. Mesajul ei mi se pare de bun simt, chiar le transmite celor care au ramas sa studieze in Romania, sa nu le para rau pentru alegerea facuta. Ca poti excela oriunde, doar sa iti doresti asta!
  Delia, nu te cunosc, dar cred ca esti un om frumos prin gandurile exprimate! Rezista, nu lua in seama rautatile de mai sus, care rezida din frustarri de tot felul. Cine a vrut cu-adevarat sa citeasca/inteleaga eseul tau (nu era un interviu, domnilor rautaciosi!), te asigur ca a facut-o cu buna credinta si intelegere. Mult succes, fii optimista, e doar o etapa in viata asta plina de provocari!

 20. Marius 08.02.2017 la 14:31

  vai cata rautate!! cata prostie!! n ati inteles nimic din ce a scris fata asta acolo! Voi nu puteti intelege ca exista oameni care au si alte repere, alte idealuri si alta cultura decat voi. Se vede de la o posta ca singura voastra inspiratie este televizorul ….luati cititi o carte si exersati si alte forme de informare si atunci poate o sa veniti cu ideile voastre nu cu idei ce le ati prins in zbor de la tv si apoi le reproduceti ca niste masini stricate manate de interese marunte (salariu, pensia sau functia vremelnica). Nu ar fi de mirare ca in 10 ani sa ramaneti in tara asta doar cei care ganditi asa iar oamenii care ar putea produce schimbari importante in societatea noastra sa fie toti plecati, scarbiti de ceea ce ii inconjoara si convinsi fiind ca nimeni nu poate fii atat de inteligent incat sa convinga niste prosti ca sunt prosti!!

  • Justitiarul 08.02.2017 la 20:02

   Vai ce redus esti si ce idei penibile expui….Poate daca pleci din tara nu te va plange nimeni….Cred ca ne-a convins ca tu esti cel mai prost dintre toti prostii!!!!

 21. albaiuleanul 08.02.2017 la 14:56

  Domnisoara,ati citit Ordonanta 13 ,astazi Curte constitutionala ,s-a pronuntat LEGALA.Deci guvernul Grindeanu,nu a gresit,pe la Londra ,ati fost manipulati rau de tot.

 22. marius 08.02.2017 la 16:54

  Un om inteligent se convinge mai intai pe sine de adevarul spuselor sale. Asa ca Marius remarca ta e total lipsita de inteligenta. Si daca e lipsita de inteligenta un simplu silogism ne spune ca si cel care a emis-o se bucura de acelasi statut.
  Statutul Partidului Comunist.
  Si pentru ca n-am inteles nimic iti mai spun ceva: valoarea unei natiuni este data de suma valorilor celor care au locuit si locuiesc in ea. Asa ca daca ne parasesti nu-i bai si nici catastrofa. E pur si simplu un gest personal pe care nu esti obligat sa-l argumentezi nimanui.

  • Justitiarul 08.02.2017 la 19:59

   Bravo!!!!

 23. Justitiarul 08.02.2017 la 22:43

  CENZURA PORTOCALIE 100%!!!! Asta e pentru Poza!!!

 24. Justitiarul 09.02.2017 la 0:01

  Oricum o sa fac tot posibilul sa ma fac auzit in Alba Iulia chiar daca voi nu vreti!!!!

 25. Justitiarul 09.02.2017 la 0:05

  Oricum nu ma opresc aici!!!!

 26. Justitiarul 09.02.2017 la 0:12

  Daca nu aici cu siguranta vor fi publicate in alta parte….

 27. basescu forever 09.02.2017 la 0:35

  execrabilul iohannis vrea sa scape de cei 7 ani de puscarie pentru cei 400000 de euro dati lui grose.PUSCARIE!

 28. mafalda 09.02.2017 la 8:44

  Drum bun si cale batuta Marius.nu va plage nimeni dupa tine,stai linistit

 29. mafalda 09.02.2017 la 8:53

  Delia, daca nu esti ipocrita si iti pare rau ca ai plecat vino inapoi ca nu e tarziu te asigur ca scolille noastre sunt la fel de bune si aici cu inteligentia ta poti studia pe gratis sau s tu esti din categoria ‘ai nostri tineri la Londra invata”

 30. Miss pesedelus 09.02.2017 la 15:52

  Masa de imbecilizanti si imbecilizatori este la datorie! Oare to(n)ti au votat pesede?

 31. marius 09.02.2017 la 19:25

  09.02.2017

  Miiss pesedelus. După ce ţi-ai vândut nurii ca să ajugi miss vii să ne dai lecţii de inteligenţă.

 32. Justitiarul 09.02.2017 la 22:03

  Vad ca ai cenzurat si ultimul meu comentariu….M-am convins ca sunteti portocalii manjiti !!!!

 33. Justitiarul 09.02.2017 la 22:11

  Bravo Alba Iulia cea portocali….poate ar trebuii sa-i schimbam numele in Alba Portocalia!

 34. dolfi 09.02.2017 la 23:18

  cand vulpea n-ajunge la struguri, zice ca-s acri…
  Cainele moare de drum lung si pro$tii de grija altuia…
  Vorba lui Dabija: ****** grija?