Rămâi conectat

Ştirea zilei

Gala Vinurilor Alba 2016: „Plebanos 2015”, produs de Logos Aiud, a câștigat competiția dintre micii producători

Publicat

în

Cupajul „Plebanos” produs din recolta 2015 de firma „Logos” din Aiud a câștigat competiţia dintre micii producători, fiind desemnat ”vinul anului” la evenimentul ”Gala vinurilor Alba 2016”, găzduit de Centrul Cultural Sâncrai.

vinuri-plebanos-aiud„Gala vinurilor Alba 2016” este un eveniment de promovare şi încurajare a producătorilor de vin din judeţul nostru, dar şi de promovare a obiectivelor istorice şi turistice, iar Centrul cultural Sâncrai, un conac vechi de 210 ani foarte frumos restaurat de Consiliul Judeţean Alba, este un astfel de obiectiv. Organizat de Asociaţia „Ţara vinului” Alba, concursul de vinuri a adus în competiţie 20 de mici producători care au prezentat 46 de probe, „judecate” de un juriu format din degustători profesionişti, membri ai Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România: Florin Aldea, Rodica Părău, Diana Pavelescu, Claudia Horşia, Marius Vasiliu, avându-l ca preşedinte pe Ioan Buia, oenolog a SC Jidvei SA.

După cum declara preşedintele juriului: „Sarcina a fost una foarte grea. 99 – 98 a sută dintre probe au avut un aspect impecabil, au fost vinuri impezi, curate. (…) Se vede un progres foarte clar faţă de ediţile precedente şi de la o ediţie la alta. Aproape toate probele au trecut de bariera „bronz”, dar competiţia a fost foarte strânsă între 14 probe de vin care „s-au bătut” pentru punctajul necesar medaliei de aur.” Şapte dintre acestea au şi obţinut în final medalia de aur: Fetească Albă, 2015, Pivniţa Savu, podgoria Aiud; Fetească Albă + Muscat Ottonel, 2015, Ioan Lupşan, Cricău, podgoria Alba; Riesling de Rhin, 2015, Pivniţa Savu; ”Plebanos”, 2015, Logos Aiud; Muscat Ottonel, 2015, Constantin Emil Corodeanu, podgoria Alba; Amestec 2015, Pivniţa Savu; ”Plebanos”, 2013, Logos Aiud.

Elit - Gustul Desăvârșit

Medalii de argint au obţinut: Fetească regală 2015, Vass Attila, podgoria Aiud; Sauvignon Blanc 2015, Constantin Emil Corodeanu, podgoria Alba; Amestec 2015, Vass Attila, Aiud; Plebanos 2014, Logos Aiud; Traminer 2015, Pivniţa Savu; Riesling italian 2015, Gylien Timea, Ciumbrud, Aiud; Vin de masă alb (Fetească regală, Riesling Italian şi Muscat Ottonel) 2015, Ionuţ Benician, Bucerdea Vinoasă, podgoria Alba; Amestec 2015, Constantin, Emil Corodeanu, Alba; Fetească Albă 2015, Ioan Lupşan, Cricău, podgoria Alba; Riesling de Rhin 2014, Logos Aiud; Riesling Italian 2015, Pivniţa Sallai, podgoria Aiud; Amestec 2015, Pivniţa Sallai; Riesling italian 2015, Gabriel Savu, Aiud; Fetească regală 2015, Ioan Iepure, podgoria Aiud; Traminer roz 2015, Ioan Iepure, Aiud; Fetească regală 2014, Viticola Gârbova, podgoria Sebeş – Apold; Fetească regală 2015, Ioan Bach, Ciumbrud, Aiud; Fetească neagră 2015, Constantin Emil Corodeanu, Cricău, Alba; Riesling italian 2014, Casa Negrea, podgoria Alba; ”Apoulon” (Muscat ottonel, Fetească regală şi Riesling italian), 2015, Nicolae Hada, Bucerdea Vinoasă, podgoria Alba; Blauer 2015, Ioan Iepure, Aiud; Pinot gris 2015, Nicolae Hada, Bucerdea Vinoasă, Alba; Iordovană + Fetească regală 2015, Casa Negrea Ighiu, Alba; Muscat Ottonel 2015, Casa Negrea, Ighiu, Alba.

Medalie de bronz: Pinot gris 2015, Ioan Iepure, Aiud; Amestec 2015, Ioan Iepure, Aiud; Fetească regală + Riesling italian + Traminer roz + Muscat Ottonel 2015, Florin Miclea, Bucerdea Vinoasă, Alba; Fetească albă 2015, Pivniţa Sallai, Aiud; Amestec 2015, Pivniţa Sallai, Aiud; Fetească albă 2015, Casa Negrea, Ighiu, Alba; Pinot gris 2015, Pivniţa Sallai, Aiud; Amestec 2015, Maria Nistor, Bucerdea Vinoasă, Alba; Fetească regală 2015, Ioan Martos, Cricău, Alba; Riesling italian + Fetească regală 2015, Eva Dolişte, Ciumbrud, Aiud; ”Apoulon” cupaj de Fetească reagă, Pinot gris, Riesling 2015, Ioan Pop, Bucerdea Vinoasă, Alba; Merlot 2015, Pivniţa Savu, Aiud; Merlot 2015, Ioan Iepure, Aiud.

Participanţii la evenimentul de premiere de la Sâncrai au avut ocazia să deguste vinurile intrate în concurs, să afle de la producători cum se obţine un vin bun, câtă muncă este, dar şi ce greutăţi apar pe parcurs. Vremea este unul dintre factorii foare importanţi atât pentru calitatea vinului, cât şi pentru cantitatea lui. De exemplu Emil Andras, cel care a câştigat cu Plebanos 2015 titlul de „Vinul judeţului Alba 2016” a declarat cu mâhnire că anul acesta „nu vom avea vin. Ceaţa rece de acum câteva zile a îngheţat toată podgoria noastră de 24 de hectare”. Pagube au avut şi cei de a Domeniile Boieru, după cum ne-a confirmat Florin Dănoaie, dar în proporţie de 30 la sută. „Situaţia este însă aceeaşi în toată ţara, nu numai viile din Alba au avut de suferit”, a completat el. Un motiv în plus să apreciem munca acestor oameni care ne propun un produs cu multiple valenţe culturale, economice, gastronomice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

La vară vom putea face baie la Complexul Balnear de la Ocna Mureș. Silviu Vințeler: „Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția aici puteți face asta”

Publicat

în

La vară vom putea face baie la Complexul Balnear de la Ocna Mureș. Silviu Vințeler: „Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția aici puteți face asta”

În cursul acestei veri, cel târziu în august, Complexul Balnear de la Ocna Mureș își va deschide porțile pentru toți cetățenii județului Alba, dar și pentru turiștii veniți la tratament sau în vacanță.

Potrivit primarului orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler, în funcție de cât de repede va fi livrat transformatorul de care băile au nevoie, Baza de Tratament și Agrement se va deschide în luna iulie sau cel târziu la începutul lui august.

„Suntem pe ultima sută de metri, însă avem și câteva luni de întârziere. Noi am programat să dăm drumul acestei investiții undeva la sfârșitul lunii mai, însă cel mai probabil n-o să putem deschide decât pe sfârșitul lunii iulie sau în august. nu depinde doare de noi, investiția este în procent de 99% gata, însă depindem de un anumit transformator care trebuie adus din străinătate și după cum știți războiul din Ucraina îngreunează fabricarea acestui transformator, pentru că sunt anumite componente speciale care trebuie aduse din altă parte. Fabricantul ne-a promis că în perioada 10-15 iunie o să-l avem și vom putea deschide pe sfârșitul lunii iulie sau începutul lui august. În vara acestui am vom deschide acest Complex Balnear”, a spus Silviu Vințeler la Radio Unirea FM.

Elit - Gustul Desăvârșit

Primarul Silviu Vințeler a spus că plățile sunt la zi, nu sunt datorii, atât Consiliul Județean că și Consiliul Local și-au achitat fiecare partea de contribuție pentru investiție, probleme sunt doar cu întârzieri de livrare ale unor produse care trebuie montate la Baza de Tratament.

Potrivit edilului la acest moment se lucrează la alimentarea cu saramură a celor două bazine interioare, iar în momentul în care va fi curent vor începe probele tehnologice.

„Noi direct vom încerca să pornim cel puțin cu 30-35 de persoane acolo, vedem cum creștem acest număr de persoane, pentru că nu vor fi suficienți. O să avem mai multe discuții cu partenerul nostru, Consiliul Județean, să stabilim și partea de organigramă, în următoarea perioadă și partea de proceduri pe care le facem noi în regie proprie și pe care le vom concesiona unor operatorii privați.

Cel mai important lucru în această bază de tratament este partea medicală. Noi am numit-o Baza de Tratament și Agrement, dar vrem să ne axăm cel mai mult pe partea medicală, pentru că saramura de la Ocna Mureș și saramură scoasă din adâncime are proprietăți mai diferite față de alte băi care fac aceste tratamente. Această saramură conține și sulf și alte componente care sunt foarte benefice pentru anumite tratamente medicale”, a mai declarat Silviu Vințeler.

Turiștii și localnicii sunt așteptați să se bucure de o gamă largă de facilități oferite de Baza de Tratament și Agrement, odată ce aceasta va fi deschisă.

„Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția la Ocna Mureș se poate face acest lucru. O să avem mai multe proceduri medicale: împachetări cu nămol, băi galvanice, masaj, saună umedă sau uscată, bazine cu apă sărată la diferite salinități și diferite temperaturi, o să fie un bazin special pentru tratament care va avea o salinitate mai mare și temperatură mult mai mare a apei. Dacă discutăm de partea de agrement avem bazine mari, cu apă sărată și apă dulce care vor fi încălzite la diferite temperaturi în funcție de condițiile care trebuie create”, a spus edilul din Ocna Mureș despre facilitățile Complexului.

Dezvoltarea turismului balnear în zona Ocna Mureş va contribui la generarea unor beneficii durabile pentru comunitățile locale, va asigura o diversificare a surselor de venit pentru actorii locali și va oferi premisele necesare creării unui sector economic viabil și sustenabil. Susținerea și stimularea activității de turism la nivel județean și local urmărește în esenţă crearea unui număr substanțial de locuri de muncă, acestea putând contribui la bunăstarea economică a locuitorilor. Asocierea între Județul Alba, prin Consiliul Județean Alba, cu orașul Ocna Mureş, prin Consiliul Local al Oraşului Ocna Mureş, pentru realizarea în comun a acestui obiectiv crează premisele valorificării potenţialului natural şi antropic al zonei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Daniel Rusu, fost deputat de Alba din partea AUR,  a trecut la partidul Alternativa Dreaptă

Publicat

în

FOTO| Daniel Rusu, fost deputat de Alba din partea AUR,  a trecut la partidul Alternativa Dreaptă

Trei deputați independenți vor reprezenta, în Parlament, începând de miercuri, partidul Alternativa Dreaptă format de urmașii Monicăi Macovei și un fost deputat PNȚCD.

După Congresul AUR în care a fost ales președinte unic George Simion, deputații Daniel-Gheorghe Rusu, Dănuț Aelenei și Nicolae Roman au intrat într-un conflict cu noua conducere a formațiunii. Rezultatul a fost demisia celor 3 deputați din grupul AUR, urmată de excluderea recentă a acestora din partid.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ei s-au alăturat, miercuri, formațiunii Alternativa Dreaptă, care va avea de acum reprezentare parlamentară. „Am tatonat câteva săptămâni mai multe partide cu nișă patriotică, suveranistă, cu dragoste de țară”, au explicat deputați independenți. „Am găsit un partid care să reprezinte valorile pentru care am intrat în Parlamentul României și am găsit ce n-am găsit în altă parte, oameni de caracter”, au mai spus aceștia.

Deputații vor intra în conducerea partidului dar „nimeni nu este mai mare decât proiectul” așa că partidul se va conduce în echipă pentru că partidele de lider „se duc în cap”.

Alternativa Dreaptă s-a înființat în 2019 prin fuziunea între partidele M 10 (fosta formațiune a Monicăi Macovei) și Forța Moldova (partid fondat un fost deputat PNȚCD, Traian Rînja). Partidul are o doctrină de dreapta, conservator, creștin-democrat.

sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Doctorul Hurani Majid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipal Aiud

Publicat

în

Doctorul Hurani Majid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipal Aiud

Doctorul Hurani Mujid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipial Aiud, începând de azi, 25 mai.

„Începând de astăzi, 25 mai 2022, domnul Dr. Hurani Majid revine pe postul de director medical în cadrul Spitalului Municipal Aiud.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe această cale îi mulțumim pentru activitate domnului Dr. Burchiu Daniel și îi transmitem mult succes noului director medical!”, au transmis reprezentanții Primăriei Aiud, prin intermediul paginii de socializare.

În trecut, medicul primar cardiolog Hurani Majid, alături de colega sa Dr. Groza Ioana, a fost implicat într-o premieră medicală la Spitalul din Aiud și anume salvarea unui pacient de 70 de ani, prin aplicarea trombolizei farmacologice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare