Gala Filmului de Autor revine la Cugir
În zilele de 27 şi 28 noiembrie, cugirenii au şansa de a viziona pe marele ecran al Casei de Cultură patru producţii internaţionale premiate la marile festivaluri internaţionale de film. Proiecţiile au loc în baza unui parteneriat dintre Primăria şi Casa de Cultură Cugir cu Asociatia Cinemascopse si Voodoo Films care au lansat o nouă ediţie a Galei Filmului de Autor. Evenimentul este organizat sub forma unei caravane care promovează în premieră filme de autor, productii internationale, unele dintre ele prezentate in capitală in cadrul altor festivaluri, dar care nu intra in circuitul cinematografelor din alte orase.
Cugirul a devenit parte a acestei caravane naţionale a filmului din 2013, astfel că ediţia de anul acesta continuă eforturile administraţiei locale de a satisface dorinţa cinefililor cugireni pentru filme de excepţie, vizionate pe ecran mare. Este important de spus că intrarea este liberă.
Filmele care pot fi vizionate în cele două zile sunt:
JOI , 27 NOIEMBRIE
Ora 17.00- La Jaula de Oro (The Golden Dream)
Premiul ‘Un Certain Talent’, Un Certain Regard, Cannes 2014
Regia: Diego Quemada-Díez
Ţara: Mexic, Spania
Anul: 2013
Durata: 110′
Genul: dramă
Despre (dez)iluzii vorbeşte La Jaula de Oro, un film mexican cu peste 60 de premii, a cărui carieră a început la Cannes 2013, cu Premiul Un Certain Talent, acordat întregii distribuţii. Regizorul spaniol Diego Quemada-Díez semnează unul dintre cele mai bune filme lansate în ultimul an, o dramă hiperrealistă şi plină de suspans despre patru adolescenţi – jucaţi de actori non-profesionişti – care decid să plece ilegal din Guatemala spre SUA. Titlul filmului e dat de un cântec mexican ce deplânge soarta emigranţilor care se trezesc prinşi într-o „cuşcă de aur”, după ce au trecut graniţa.
Ora 19.00-Maps to the Stars ( 2014 ) – dramă, thriller
Premiul pentru interpretare feminină, Cannes 2014
Regia: David Cronenberg
Ţara: Canada, SUA
Durata: 111′
O satiră acidă a Hollywood-ului, Maps to the Stars, al cincilea film cu care David Cronenberg a concurat pentru Palme d’Or, are o distribuţie de invidiat: Julianne Moore, Mia Wasikowska, John Cusack, Robert Pattinson, Olivia Williams, Sarah Gadon.
Cu rolul unei vedete pe final de carieră, torturată de amintirea mamei ei abuzive, Moore a câştigat trofeul de interpretare feminină la Cannes, anul acesta.
Potrivit „Vanity Fair”, „Moore este un amestec delirant de suferinţă şi anxietate”, într-un basm întunecat despre incest, droguri, depresie şi vanitate. John Cusack şi Olivia Williams au un fiu, star la 13 ani, trecut deja pe la dezintoxicare, Mia Wasikowska este fiica lor piromană, plină de secrete, iar Robert Pattinson, un şofer de limuzină care aspiră să intre în această lume.
VINERI 28 NOIEMBRIE
Ora 17.00- Like Father, Like Son – ( 2013 ) – drama, comedie
Premiul juriului, Cannes 2013
Regia: Kore-Eda Hirokazu
Ţara: Japonia
Durata: 121’
Kore-Eda Hirokazu este unul dintre cei mai apreciaşi regizori asiatici contemporani, fiind selecţionat anterior la Cannes cu alte trei filme: „Distance” (2001), „Nobody Knows” (2004) şi „Air Doll” (2009).
O dramedie subtilă, ataşantă şi cu umor, despre două familii care află, după 6 ani în care și-au crescut cu dragoste copiii, că aceştia au fost schimbaţi între ei la naştere, dintr-o regretabilă eroare. Pus în faţa unei dileme aproape imposibile, unul dintre taţi, un arhitect obsedat de reuşita în carieră, se confruntă pentru prima dată cu el însuşi şi cu ideea de tată.
Ora 19.00-Leviathan ( 2014 ) – dramă, thriller
Premiul pentru scenariu, Cannes 2014
Leviathan, al cărui scenariu este semnat de regizor şi de Oleg Neghin., este inspirat din întâmplări reale din Rusia.
Regia: Andrei Zviaghinşev
Ţara: Rusia
Durata: 141 minute
Un mecanic (Alexei Serebriakov) dintr-un orăşel situat în Peninsula Kola, în nord-vestul Rusiei, îl înfruntă cu toate puterile sale pe primar (Roman Madianov), care a pus ochii pe terenul său. Lupta capătă proporţii neașteptate, scene de umor negru şi absurd intercalându-se cu unele dramatice, disperate. Titlul este inspirat de lucrarea filosofului Thomas Hobbes despre relația statului cu cetăţenii, dar reflectă şi o realitate cotidiană pe malul Mării Barents – adeseori, aici eşuează balene, iar carcasele lor uriaşe zac printre stânci.
Constantin PREDESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
PROGRAMUL de circulație al autobuzelor STP de Crăciun 2024 și Revelion 2025 în zona metropolitană Alba Iulia
PROGRAMUL de circulație al autobuzelor STP de Crăciun 2024 și Revelion 2025 în zona metropolitană Alba Iulia Societatea de Transport Public SA Alba Iulia își adaptează programul de transport cu prilejul sărbătorilor de iarnă 2024. Citește și: Programul casieriilor pentru plata taxelor și impozitelor la Primăria Alba Iulia de Crăciun și Anul Nou Astfel, programul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana