Rămâi conectat

Curier Județean

Gala Filmului de Autor revine la Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În zilele de 27 şi 28 noiembrie, cugirenii au şansa de a viziona pe marele ecran al Casei de Cultură patru producţii internaţionale premiate la marile festivaluri internaţionale de film. Proiecţiile au loc în baza unui parteneriat dintre Primăria şi Casa de Cultură Cugir cu  Asociatia Cinemascopse si Voodoo Films care au lansat o nouă ediţie a Galei Filmului de Autor. Evenimentul este organizat sub forma unei caravane care  promovează  în premieră  filme de autor, productii internationale, unele dintre ele prezentate in capitală in cadrul altor festivaluri, dar care nu intra in circuitul cinematografelor din alte orase.

Cugirul a devenit parte a acestei caravane naţionale a filmului din 2013, astfel că ediţia de anul acesta continuă eforturile administraţiei locale de a satisface dorinţa cinefililor cugireni pentru filme de excepţie, vizionate pe ecran mare. Este important de spus că intrarea este liberă.

Filmele care pot fi vizionate în cele două zile sunt:

JOI , 27 NOIEMBRIE

la jaula

Ora 17.00- La Jaula de Oro (The Golden Dream)

Premiul ‘Un Certain Talent’, Un Certain Regard, Cannes 2014

Regia: Diego Quemada-Díez
Ţara: Mexic, Spania
Anul: 2013
Durata: 110′

Genul: dramă

Despre (dez)iluzii vorbeşte La Jaula de Oro, un film mexican cu peste 60 de premii, a cărui carieră a început la Cannes 2013, cu Premiul Un Certain Talent, acordat întregii distribuţii. Regizorul spaniol Diego Quemada-Díez semnează unul dintre cele mai bune filme lansate în ultimul an, o dramă hiperrealistă şi plină de suspans despre patru adolescenţi – jucaţi de actori non-profesionişti – care decid să plece ilegal din Guatemala spre SUA. Titlul filmului e dat de un cântec mexican ce deplânge soarta emigranţilor care se trezesc prinşi într-o „cuşcă de aur”, după ce au trecut graniţa.

Maps-To-The-Stars-poster-1

Ora 19.00-Maps to the Stars ( 2014 ) – dramă, thriller

Premiul pentru interpretare feminină, Cannes 2014

Regia: David Cronenberg
Ţara: Canada, SUA
Durata: 111′

O satiră acidă a Hollywood-ului, Maps to the Stars, al cincilea film cu care David Cronenberg a concurat pentru Palme d’Or, are o distribuţie de invidiat: Julianne Moore, Mia Wasikowska, John Cusack, Robert Pattinson, Olivia Williams, Sarah Gadon.

Cu rolul unei vedete pe final de carieră, torturată de amintirea mamei ei abuzive, Moore a câştigat trofeul de interpretare feminină la Cannes, anul acesta.

Potrivit „Vanity Fair”, „Moore este un amestec delirant de suferinţă şi anxietate”, într-un basm întunecat despre incest, droguri, depresie şi vanitate. John Cusack şi Olivia Williams au un fiu, star la 13 ani, trecut deja pe la dezintoxicare, Mia Wasikowska este fiica lor piromană, plină de secrete, iar Robert Pattinson, un şofer de limuzină care aspiră să intre în această lume.

VINERI 28 NOIEMBRIE

Ora 17.00-  Like Father, Like Son – ( 2013 ) – drama, comedie

Premiul juriului, Cannes 2013

Regia: Kore-Eda Hirokazu

Ţara: Japonia

Durata: 121’

Kore-Eda Hirokazu este unul dintre cei mai apreciaşi regizori asiatici contemporani, fiind selecţionat anterior la Cannes cu alte trei filme: „Distance” (2001), „Nobody Knows” (2004) şi „Air Doll” (2009).

O dramedie subtilă, ataşantă şi cu umor, despre două familii care află, după 6 ani în care și-au crescut cu dragoste copiii, că aceştia au fost schimbaţi între ei la naştere, dintr-o regretabilă eroare. Pus în faţa unei dileme aproape imposibile, unul dintre taţi, un arhitect obsedat de reuşita în carieră, se confruntă pentru prima dată cu el însuşi şi cu ideea de tată.

Leviathan_Cannes-1

Ora 19.00-Leviathan ( 2014 ) – dramă, thriller

Premiul pentru scenariu, Cannes 2014

Leviathan, al cărui scenariu este semnat de regizor şi de Oleg Neghin., este inspirat din întâmplări reale din Rusia.

Regia: Andrei Zviaghinşev
Ţara: Rusia
Durata: 141 minute

Un mecanic (Alexei Serebriakov) dintr-un orăşel situat în Peninsula Kola, în nord-vestul Rusiei, îl înfruntă cu toate puterile sale pe primar (Roman Madianov), care a pus ochii pe terenul său. Lupta capătă proporţii neașteptate, scene de umor negru şi absurd intercalându-se cu unele dramatice, disperate. Titlul este inspirat de lucrarea filosofului Thomas Hobbes despre relația statului cu cetăţenii, dar reflectă şi o realitate cotidiană pe malul Mării Barents – adeseori, aici eşuează balene, iar carcasele lor uriaşe zac printre stânci.

Constantin PREDESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea