Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

FURTUL de combustibil de la Cupru Min Abrud: Hoții au scăpat de dosar, după cinci ani de cercetări

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

FURTUL de combustibil de la Cupru Min Abrud: Hoții au scăpat de dosar, după cinci ani de cercetări

După cinci ani de cercetări, dosarul furturilor de combustibil de la societatea Cupru Min SA Abrud (Alba) a fost închis definitiv de autoritățile judiciare. 17 persoane, foști și actuali angajați ai companiei, au scăpat de urmărirea penală.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpeni (Alba) a înregistrat, în 11 iulie 2023, la Judecătoria Câmpeni, o solicitare privind confirmarea renunțării la urmărirea penală în cazul a 17 inculpați, foști și actuali angajați ai societății cu sediul în Abrud.

Marea majoritate sunt șoferi la exploatarea minieră și au fost cercetați, în principal, pentru furt de combustibil. În septembrie 2018, polițiștii și procurorii au realizat 15 percheziții în patru localităţi din zonă (Abrud, Bucium, Lupşa, Bistra) la domiciliile a 14 persoane bănuite de furt.

Citește și: Mircea Goia, noul director general adjunct al CUPRUMIN ABRUD: Este un inginer minier și un profesionist în domeniu, cu o carieră lungă în companie

Acțiunea a fost una spectaculoasă, anunțată de IPJ Alba inclusiv cu fotografii și imagini de la descinderile polițiștilor. La momentul respective au fost vizate 14 persoane, dar pe parcurs cercetările s-au extins la 17 angajați.

„Din cercetări a reieşit că, în perioada 2017 – 2018, cei 14 bănuiţi, angajaţi ai societăţii comerciale, în calitate de şoferi, ar fi sustras combustibil din rezervoarele camioanelor şi utilajelor pe care lucrau. Aceştia ar fi depozitat combustibilul sustras la propriile domicilii, iar ulterior l-ar fi folosit, în scop personal, sau l-ar fi vândut către alte persoane. În urma percheziţiilor, poliţiştii au descoperit 11.471 litri de motorină şi 590 litri de ulei de motor, despre care există suspiciunea că provin din furturi, 6.054 de obiecte pirotehnice (petarde) deţinute în mod ilegal, 5 arme de vânătoare, care ar fi fost folosite la braconaj cinegetic, 94 de cartuşe pentru arme de vânătoare şi bani (154.204 de lei şi 27.500 de euro)”, a transmis IPJ Alba, în septembrie 2018.

Ulterior, 13 șoferi au fost reținuți fiind eliberați, apoi, cu măsuri restrictive mai ușoare. Cercetările au vizat fapte de furt calificat, tăinuire, braconaj cinegetic şi nerespectarea regimului materiilor pirotehnice.

Dosar clasat pentru prescripție

Procurorul a solicitat Judecătoriei Câmpeni renunțarea la urmărirea penală. Instanța nu a fost de acord și a dispus clasarea dosarului pentru că a intervenit prescripția faptelor. „Respinge cererea de confirmare a soluţiei de renunţare la urmărire penală. Desfiinţează soluţia de renunţare la urmărire penală. Dispune clasarea cauzei, în temeiul art. 16 alin 1 lit f. CPP”, se precizează în încheierea pronunțată în 7 decembrie 2023.

Unii dintre cei reținuți au fost, ulterior, concediați, dar și-au recâștigat posturile și banii în justiție.

„În decizia atacată se menţionează că s-a avut în vedere raportul comisiei de cercetare disciplinară în care s-a consemnat că salariatul este învinuit de săvârşirea următoarelor fapte conform dosarului penal, respectiv furt, complicitate la furt şi tăinuire. Instanţa reţine că în decizia contestată nu sunt descrise în concret faptele ce i se impută salariatului şi care ar constitui abatere disciplinară, raportat la actul normativ încălcat, şi, mai ales, fără a fi arătată data săvârşirii acestora. Instanţa reţine că în decizia contestată nu sunt descrise în concret faptele ce i se impută salariatului şi care ar constitui abatere disciplinară, raportat la actul normativ încălcat, şi, mai ales, fără a fi arătată data săvârşirii acestora”, astfel a motivat Tribunaul Alba una dintre hotărârile prin care a anulat decizia de concediere.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Se schimbă legea pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin

Unirea Ziarul

Publicat

în

Se schimbă legea pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat implementarea unei noi legi pentru a reglementa situația românilor care nu locuiesc la adresa menționată în buletin. Această lege aduce schimbări semnificative în procesul de obținere a vizei de flotant. Conform declarațiilor sale, cererile pentru obținerea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea